Volvo V40: Adaptieve cruisecontrol - functie - Bestuurdersondersteuning - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Adaptieve cruisecontrol - functie

Volvo V40 / Volvo V40 - Instructieboekje / Bestuurdersondersteuning / Adaptieve cruisecontrol - functie

De adaptieve cruisecontrol bestaat uit een cruisecontrol die gekoppeld is aan een afstandshouder.

Functie-overzicht

Adaptieve cruisecontrol* - functie
Functie-overzicht  

  1. Waarschuwingssymbool – afremmen noodzakelijk
  2. Knoppenset op het stuurwiel
  3. Radarsensor

De adaptieve cruisecontrol bestaat uit een cruisecontrol die gekoppeld is aan een afstandshouder

WAARSCHUWING De adaptieve cruisecontrol is geen systeem dat botsingen voorkomt. Grijp zelf in zodra u merkt dat het systeem een voorligger niet registreert.

De adaptieve cruisecontrol reageert niet op voetgangers of dieren noch op kleinere voertuigen, zoals fietsen of motorfietsen e.d.

Tegenliggers, langzaam rijdende en stilstaande voertuigen of vaste obstakels worden eveneens genegeerd.

Gebruik de adaptieve cruisecontrol niet in stadsverkeer of verkeersdrukte, op kruisingen, bij gladheid, hevige regen- of sneeuwval of slecht zicht en evenmin op weggedeelten met een dikke laag water of sneeuwmodder, op bochtige wegen of op op- en afritten.

De afstand tot het verkeer voor u wordt in principe gemeten met een radarsensor. De cruisecontrol regelt de snelheid door de stand van de gasklep aan te passen en zo nodig af te remmen.

Het is volkomen normaal dat de remmen enige geluiden produceren, wanneer de adaptieve cruisecontrol ze aanspreekt.

WAARSCHUWING Het rempedaal beweegt, wanneer de adaptieve cruisecontrol remt. Laat uw voet niet onder het rempedaal rusten – deze kan bekneld raken.

De adaptieve cruisecontrol streeft ernaar het door u ingestelde tijdsverschil  aan te houden ten opzichte van voorliggers in dezelfde rijstrook. Als de radarsensor geen voorligger registreert, houdt de auto in plaats daarvan de snelheid aan die op de cruisecontrol werd ingesteld.

Dit gebeurt ook als de snelheid van de voorligger de ingestelde snelheid overschrijdt.

De adaptieve cruisecontrol streeft ernaar de snelheid zo weinig mogelijk aan te passen. In situaties waarin krachtig moet worden geremd, dient de bestuurder dan ook zelf te remmen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij grote snelheidsverschillen of als de voorligger krachtig remt. Door beperkingen van de radarsensor  is het mogelijk dat er onverwachts of helemaal niet wordt geremd.

De adaptieve cruisecontrol is te activeren om een tijdsverschil aan te houden ten opzichte van een voorligger bij snelheden vanaf 30 km/h10 (20 mph) tot een maximumsnelheid van 200 km/h (125 mph). Als de snelheid tot onder 30 km/h (20 mph) daalt of als het motortoerental te laag wordt, wordt de cruisecontrol stand-by gezet, waarna er niet langer automatisch wordt afgeremd – u moet dan zelf remmen om een veilige afstand te houden tot voorliggers.

Waarschuwingssymbool – afremmen noodzakelijk

Het remvermogen van de adaptieve cruisecontrol bedraagt zo'n 40% van de totale remcapaciteit van de auto.

Waarschuwingssymbool – afremmen noodzakelijk
Audiovisueel waarschuwingssignaal wanneer een botsing dreig

Als de auto harder moet worden afgeremd dan de adaptieve cruisecontrol aankan en u remt zelf niet bij, dan wordt u er middels het waarschuwingslampje van Collision Warning  en een geluidssignaal op attent gemaakt dat u onmiddellijk moet ingrijpen.

N.B. Bij felle zon of bij gebruik van een zonnebril kan het waarschuwingslampje moeilijk te zien zijn

 

WAARSCHUWING De adaptieve cruisecontrol waarschuwt alleen voor voertuigen die de radarsensor heeft gedetecteerd. Daarom kan de waarschuwing uitblijven of met een bepaalde vertraging plaatsvinden. Wacht een waarschuwing niet af, maar rem als dat nodig is.

Steile wegen en/of zware belading

Let erop dat de adaptieve cruisecontrol in eerste instantie bestemd is voor gebruik tijdens ritten op vlakke weggedeelten. De cruisecontrol heeft mogelijk moeite om de juiste volgafstand ten opzichte van voorliggers aan te houden bij ritten op steile aflopende wegen, bij vervoer van zware belading of met een aanhanger/caravan achter de auto – blijf dan extra alert en rem zo nodig zelf.

Gerelateerde informatie

Adaptieve cruisecontrol (ACC)

De adaptieve cruisecontrol (ACC – Adaptive Cruise Control) helpt u om een gelijkmatige snelheid en een bepaalde afstand tot voorliggers te houden door een tijdsverschil ten opzichte van de voorl ...

Adaptieve cruisecontrol - overzicht

De werking van de adaptieve cruisecontrol  en de toetsenset op het stuurwiel hangt af van de vraag of de auto al dan niet is uitgerust met een snelheidsbegrenzer 12. Adaptieve cruisecontrol ...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. Hoogte traploos instellen
EASY-PACK-bagageruimte-comfortbox (voorbeeld) - De box in de richting van de pijl tot de eindaanslag aan de handgreep eruit trekken. - L ...

Volvo V40. Passagiersairbag - activering/deactivering
Passagiersairbag  voorin is te deactiveren met een schakelaar als de auto is uitgerust met PACOS (Passenger Airbag Cut Off Switch). Schakelaar - PACOS De schakelaar voor activering/deactiveri ...

Modellen: