Seat Leon: Schakelbak - Rijden - Bedienen - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Schakelbak

Schakelen

In bepaalde landen moet het koppelingspedaal volledig zijn ingetrapt om de motor te kunnen starten.

Achteruitversnelling inschakelen

Terugschakelen

Tijdens het rijden dient terugschakelen altijd stapsgewijs te gebeuren, d.w.z. naar de eerstvolgende lagere versnelling zodra het motortoerental niet meer zo hoog is  .

Eén of meerdere versnellingen terugschakelen bij hoge snelheden of hoge motortoerentallen kan leiden tot beschadiging van de koppeling en de versnellingsbak, zelfs als daarbij het koppelingspedaal wordt gebruikt  .

ATTENTIE

De wagen wordt bij draaiende motor direct in beweging gezet zodra u een versnelling inschakelt en het koppelingspedaal loslaat. Dit is ook het geval als de elektronische parkeerrem wordt ingeschakeld.

  •  Kies nooit de achteruit terwijl de wagen in beweging is.

 

ATTENTIE Als verkeerd wordt teruggeschakeld, d.w.z.

door een te lage versnelling te kiezen, kunt u de controle over de wagen verliezen – gevaar voor ongelukken en ernstig letsel.

 

VOORZICHTIG Als u op hoge snelheid resp. op hoge motortoerentallen rijdt en vervolgens terugschakelt naar een te lage versnelling, kan dat tot aanzienlijke schade aan de koppeling en de versnellingsbak leiden. Dit is ook het geval als u het koppelingspedaal ingetrapt houdt en niet schakelt.

 

VOORZICHTIG

Houd rekening met het volgende om schade en voortijdige slijtage te voorkomen:

  • Tijdens het rijden uw hand niet op de versnellingshendel laten rusten. De druk van de hand wordt naar de schakelgaffels overgebracht.
  • Zorg ervoor dat de wagen volledig stilstaat voordat u de achteruitversnelling inschakelt.
  • Bij het schakelen altijd het koppelingspedaal volledig intrappen.
  • Houd uw wagen niet met draaiende motor en "slippende" koppeling in stilstand op hellingen.

Rem- en stabiliseringssystemen

Elektronische stabiliseringscontrole (ESC) De ESC draagt in hoge mate bij aan de veiligheid. Dit systeem reduceert het slipgevaar en verbetert de rijstabiliteit van de wagen. Rijdynamische g ...

Automatische versnellingsbak/automatische

Inleiding De wagen is met een schakelbak met elektronische regeling uitgerust. De krachtoverbrenging tussen motor en versnellingsbak gebeurt via twee onafhankelijke koppelingen. Deze vervang ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Elektrische instelling
Afb. 80 Bedieningselementen van de stoel A. Zitting instellen 1 - In langsrichting verschuiven 2 - Kanteling wijzigen 3 - Hoogte wijzigen B. Rugleuning instellen 4 - Kanteling wij ...

Renault Megane. Procedure voor vertrek vanuit stilstand
Omstandigheden waarin het systeem niet wordt ingeschakeld Onder bepaalde omstandigheden kan het systeem niet worden ingeschakeld: na vijf achtereenvolgende pogingen om vanuit stilstand te ver ...

Modellen: