Seat Leon: Schakelbak - Rijden - Bedienen - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Schakelbak

Schakelen

In bepaalde landen moet het koppelingspedaal volledig zijn ingetrapt om de motor te kunnen starten.

Achteruitversnelling inschakelen

Terugschakelen

Tijdens het rijden dient terugschakelen altijd stapsgewijs te gebeuren, d.w.z. naar de eerstvolgende lagere versnelling zodra het motortoerental niet meer zo hoog is  .

Eén of meerdere versnellingen terugschakelen bij hoge snelheden of hoge motortoerentallen kan leiden tot beschadiging van de koppeling en de versnellingsbak, zelfs als daarbij het koppelingspedaal wordt gebruikt  .

ATTENTIE

De wagen wordt bij draaiende motor direct in beweging gezet zodra u een versnelling inschakelt en het koppelingspedaal loslaat. Dit is ook het geval als de elektronische parkeerrem wordt ingeschakeld.

  •  Kies nooit de achteruit terwijl de wagen in beweging is.

 

ATTENTIE Als verkeerd wordt teruggeschakeld, d.w.z.

door een te lage versnelling te kiezen, kunt u de controle over de wagen verliezen – gevaar voor ongelukken en ernstig letsel.

 

VOORZICHTIG Als u op hoge snelheid resp. op hoge motortoerentallen rijdt en vervolgens terugschakelt naar een te lage versnelling, kan dat tot aanzienlijke schade aan de koppeling en de versnellingsbak leiden. Dit is ook het geval als u het koppelingspedaal ingetrapt houdt en niet schakelt.

 

VOORZICHTIG

Houd rekening met het volgende om schade en voortijdige slijtage te voorkomen:

  • Tijdens het rijden uw hand niet op de versnellingshendel laten rusten. De druk van de hand wordt naar de schakelgaffels overgebracht.
  • Zorg ervoor dat de wagen volledig stilstaat voordat u de achteruitversnelling inschakelt.
  • Bij het schakelen altijd het koppelingspedaal volledig intrappen.
  • Houd uw wagen niet met draaiende motor en "slippende" koppeling in stilstand op hellingen.

Rem- en stabiliseringssystemen

Elektronische stabiliseringscontrole (ESC) De ESC draagt in hoge mate bij aan de veiligheid. Dit systeem reduceert het slipgevaar en verbetert de rijstabiliteit van de wagen. Rijdynamische g ...

Automatische versnellingsbak/automatische

Inleiding De wagen is met een schakelbak met elektronische regeling uitgerust. De krachtoverbrenging tussen motor en versnellingsbak gebeurt via twee onafhankelijke koppelingen. Deze vervang ...

Zie ook:

Volvo V40. CTA
Het BLIS-systeem CTA (Cross Traffic Alert) is een hulpmiddel om u voor kruisend verkeer te waarschuwen, als u achteruitrijdt met de auto. CTA is een aanvulling op BLIS . CTA activeren/deactiveren ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Adaptieve grootlichtassistent
Algemene aanwijzingen Met deze functie kunt u het wisselen tussen het dimlicht en grootlicht automatisch laten uitvoeren. Het systeem herkent wanneer tegenliggers of voorliggers ...

Modellen: