Seat Leon: Brandstof
Benzinesoorten
Welke benzinesoort voor uw wagen geschikt is, staat aan de binnenzijde van de tankklep.
De wagen is met een katalysator uitgerust en mag alleen op loodvrije benzine rijden. De benzine moet voldoen aan de Europese norm EN 228 resp. de Duitse norm DIN 51626-1 en moet loodvrij zijn. U mag brandstoffen tanken die maximaal 10% ethanol (E10) bevatten.
De diverse types benzine verschillen qua octaangetal (RON).
De volgende benamingen komen overeen met die op de sticker op de tankklep:
Loodvrij super met octaangetal 95 of loodvrij normaal met octaangetal van min. 91
Geadviseerd wordt om loodvrij super met octaangetal 95 te tanken. Mocht deze niet ter beschikking staan: tank dan loodvrij normaal met een octaangetal van 91, maar houd dan wel rekening met een lichte reductie in vermogen.
Loodvrij super met octaangetal van min. 95
U moet loodvrij super met een octaangetal van min. 95 gebruiken.
Als er geen loodvrij super beschikbaar is, kunt u ook in geval van nood loodvrij normaal met octaangetal 91 tanken. In dat geval mag u echter alleen met gemiddelde toerentallen en geringe motorbelasting rijden. Tank loodvrij super bij de eerst komende gelegenheid die zich voordoet.
Loodvrij super met octaangetal 98 of loodvrij super met octaangetal van min. 95
Geadviseerd wordt om loodvrij super met octaangetal 98 te tanken. Mocht deze niet ter beschikking staan: tank dan loodvrij super met een octaangetal van 95, maar houd dan wel rekening met een lichte reductie in vermogen.
Als er geen loodvrij super beschikbaar is, kunt u ook in geval van nood loodvrij normaal met octaangetal 91 tanken. In dat geval mag u echter alleen met gemiddelde toerentallen en geringe motorbelasting rijden. Tank loodvrij super bij de eerst komende gelegenheid die zich voordoet.
Benzinetoevoegingen
De brandstofkwaliteit beïnvloedt het soepel draaien van de motor, het vermogen en de levensduur van de motor. Daarom moet metaalvrije kwaliteitsbenzine getankt worden met geschikte additieven, reeds toegevoegd door de aardolie-industrie. Deze toevoegingen beschermen tegen corrosie, reinigen het brandstofsysteem en voorkomen aanslag in de motor.
Wanneer er geen kwaliteitsbenzine met metaalvrije additieven beschikbaar is of er motorstoringen voorkomen, moet u de noodzakelijke additieven bij het tanken toevoegen .
Het is gebleken dat niet alle benzine-additieven goed werken. Het gebruik van ongeschikte additieven voor de benzine kan aanzienlijke schade veroorzaken aan de motor en de katalysator beschadigen. Gebruik nooit metaalhoudende additieven voor de benzine! De metaalhoudende additieven kunnen ook in de benzine-additieven zitten om de klopvastheid te verbeteren en het octaangehalte te verhogen .
SEAT raadt de "Originele additieven van de groep Volkswagen voor benzinemotoren" aan. Bij de SEAT-specialisten kan u deze additieven kopen en informatie inwinnen betreffende het gebruik.
VOORZICHTIG
|
Let op
|
Dieselbrandstof
Let op de informatie aan de binnenzijde van de tankklep.
Geadviseerd wordt om diesel te gebruiken die voldoet aan de Europese norm EN 590.
Mocht u niet beschikken over diesel die voldoet aan de Europese norm EN 590, zorg er dan voor dat het cetaangetal (CZ) minimaal 51 is. Indien de motor is voorzien van een deeltjesfilter, dan moet verder het zwavelgehalte van de brandstof lager zijn dan 50 deeltjes per miljoen.
Winterdiesel
Zomerdiesel wordt dik in de winter, hetgeen ertoe leidt dat uw wagen moeilijker start.
Daarom wordt in de winter bij de tankstations diesel met betere visco-elasticiteit bij kou (winterdiesel) aangeboden.
Water in het brandstoffilter1)
Indien uw wagen een dieselmotor heeft en is uitgerust met een brandstoffilter met waterbezinkvat, kan op het dashboard een waarschuwing verschijnen: Water in het brandstoffilter. Breng in dat geval uw wagen naar een gespecialiseerde werkplaats om het water in het brandstoffilter af te laten.
VOORZICHTIG
|
Aardgas
Het aardgas kan o.a. gecomprimeerd of vloeibaar zijn.
Liquefied aardgas komt voort uit een hevige koeling van aardgas. Op die manier wordt de omvang aanzienlijk verminderd in vergelijking met gecomprimeerd aardgas. In wagens met aardgas mag niet rechtstreeks liquefied aardgas worden bijgetankt, omdat het gas zich te veel zou verspreiden in de brandstoftank.
Daarom mag er in wagens met aardgas enkel gecomprimeerd gas getankt en gebruikt worden .
Kwaliteit en verbruik van aardgas
Naargelang de kwaliteit is aardgas onderverdeeld in de groepen H en L.
Het type H heeft een grotere verwarmingscapaciteit en minder stikstof/koolstofdioxide dan het type L. Hoe groter de verwarmingscapaciteit van aardgas, hoe lager het verbruik.
De verwarmingscapaciteit en de hoeveelheid stikstof en koolstofdioxide kunnen echter schommelen binnen deze groepen. Daardoor kan het verbruik van de wagen variëren, ook al wordt er maar één type gebruikt.
De motorregeling wordt automatisch aangepast aan het gebruikte aardgas in overeenstemming met de kwaliteit. Daarom kunnen in de tank gassen van een verschillende kwaliteit worden gemengd en hoeft de tank niet volledig geledigd te worden alvorens bij te tanken met gas van een andere kwaliteit.
Op het display van het instrumentenpaneel wordt de kwaliteit van het aardgas getoond .
Aardgas en veiligheid
U ruikt gasgeur of vermoed dat er een lek is :
- Breng de wagen onmiddellijk tot stilstand.
- Contact uitschakelen.
- Open alle portieren om de wagen te verluchten.
- Doof onmiddellijk de sigaretten die u zou hebben aangestoken.
- Verwijder u van de wagen, of schakel onmiddellijk alle objecten uit die vonken of brand kunnen veroorzaken.
- Als de gasgeur blijft, rijd dan niet verder!
- Roep de hulp van vakmensen in. Laat de storing verhelpen.
Regelmatige controles van het aardgassysteem
De aardgastanks kunnen beschadigd raken en verroesten door uitwendige invloeden. De wanden van de gastanks verzwakken bij vervorming, schade of corrosie. Daardoor kunnen de tanks klappen en levensgevaarlijk letsel veroorzaken. Om die reden moet de eigenaar van de wagen het gassysteem uiterlijk om de 4 jaar laten nakijken in een gespecialiseerde werkplaats (visuele controle). De eigenaar van de wagen moet de aardgastanks laten vervangen in een gespecialiseerde werkplaats voordat ze aan het eind van hun levensduur komen. Informeer u bij een SEATdealer of gespecialiseerde werkplaats over de levensduur van de aardgastanks
ATTENTIE Als u de gasgeur in de wagen of tijdens het bijtanken negeert, kunnen er ernstige verwondingen optreden.
|
ATTENTIE De wagen is niet klaar om aardgas te gebruiken, deze brandstof mag in geen geval gebruikt worden. Het gebruik van vloeibaar aardgas kan ervoor zorgen dat de brandstoftank ontploft, en kan ernstige verwondingen veroorzaken. |
ATTENTIE Tanks die beschadigd of verroest zijn kunnen klappen en levensgevaarlijk letsel veroorzaken.
|
ATTENTIE Indien de bodem van de wagen tegen de grond stoot of bij een aanrijding van achteren kunnen de aardgastanks beschadigd raken.
|
Let op De periodieke controle van het aardgassysteem door een gespecialiseerde werkplaats volgens het Onderhoudsprogramma laten uitvoeren. |
Tanken
Zodra het volgens de voorschriften bediende vulpistool voor de eerste keer is uitgeschakeld, is de brandstoftank "vol". Daarna niet verder tanken, omdat anders het expansiereservoir in de tank ...
Motorruimte
Afb. 247 Afbeelding met de plaats van de elementen. Het peil van de verschillende vloeistoffen van de wagen dient regelmatig gecontroleerd te worden. De vloeistoffen niet onderling verwissele ...
Zie ook:
Mazda 6. Onderdelen van het aanvullend beveiligingssysteem
Gasgeneratoren en airbags van bestuurder/voorpassagier
Impactsensoren en diagnosemodule (SAS eenheid)
Voorspanners van veiligheidsgordels
Voorste airbagsensors
Zij-impactsensors
Waar ...
Skoda Octavia. Beheer voorkeurscontacten (favorieten)
Afb. 192 Favoriete contacten
Favoriet toekennen
In het hoofdmenu Telefoon de gewenste vrije functietoets A afb.
192 aantippen.
Op het gewenste contact (eventueel een van de contactnummers ...