Hyundai Ioniq Electric: Lane keeping assist-systeem (LKAS) - Rijden met uw auto - Hyundai Ioniq Electric - InstructieboekjeHyundai Ioniq Electric: Lane keeping assist-systeem (LKAS)

Lane keeping assist-systeem (LKAS)

Het Lane Keeping Assist System signaleert rijstrookmarkeringen op de weg en assisteert de bestuurder bij het besturen van de auto om de auto in de juiste rijstrook te houden.

Als het systeem signaleert dat de auto zijn rijstrook dreigt te verlaten, wordt de bestuurder zichtbaar en hoorbaar gewaarschuwd, terwijl tegelijkertijd een lichte tegenstuurkracht wordt uitgeoefend, om te proberen te voorkomen dat de auto buiten de rijstrook terechtkomt.

WAARSCHUWING
Het Lane Keeping Assistsysteem is geen vervanging voor een veilig rijgedrag, maar dient slechts als hulpmiddel.

Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om altijd de omgeving in de gaten te houden en het stuurwiel te bedienen.

 

WAARSCHUWING

Neem bij het gebruik van het Lane Keeping Assist-systeem (LKAS) altijd de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

 • Het stuurwiel wordt niet continu bediend; als de rijsnelheid te hoog is wanneer u van rijstrook wisselt, wordt de auto mogelijk niet door het systeem bediend.
 • Bedien het stuurwiel niet plotseling wanneer dit door het systeem wordt bediend.
 • Het LKAS voorkomt dat de bestuurder onbedoeld de rijstrook verlaat door de besturing te ondersteunen.

  De bestuurder dient echter niet volledig op het systeem te vertrouwen, maar altijd zelf controle te houden over het stuurwiel om op de rijstrook te blijven.

 • Let altijd op de wegomstandigheden en de omgeving en wees voorzichtig wanneer het systeem wordt uitgeschakeld, niet werkt of een storing vertoont.
 • Het systeem signaleert rijstrookmarkeringen via een camera en bedient het stuurwiel. Als de rijstrookmarkeringen moeilijk te signaleren zijn, werkt het systeem daardoor mogelijk niet goed.

  Raadpleeg "Beperkingen van het systeem".

 • Probeer de LKAS-camera niet te repareren en verwijder de onderdelen ervan niet.
 • Plaats tijdens het rijden geen voorwerpen op het dashboard die licht reflecteren.
 • Bevestig geen accessoires nabij de binnenspiegel.
 • Breng geen gekleurde coating aan op de voorruit.
 • De werking van het LKAS kan worden be├»nvloed door verschillende factoren, inclusief omgevingsfactoren, die ervoor zorgen dat de camera de rijstroken voor u mogelijk niet goed signaleert.

  Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om altijd op de weg te letten en de auto te allen tijde op de rijstrook te houden.

 • Houd het stuurwiel altijd vast wanneer het LKAS is ingeschakeld. Als u blijft rijden terwijl u het stuurwiel niet vasthoudt nadat de waarschuwing "Houd uw handen op het stuur" is gegeven, stopt het systeem met de bediening van het stuurwiel.
 • Wees altijd voorzichtig wanneer u het systeem gebruikt.

Beperkingen van het systeem

Het AEB-systeem (Autonomous Emergency Braking) is ontworpen om de voorligger of een voetganger op de weg te signaleren door middel van radarsignalen en cameraherkenning. De bestuurder wordt gewaa ...

Werking LKAS

Activeren van het LKAS: Druk op de toets LKAS onder op het dashboard, links van de bestuurder, terwijl de startknop in stand ON staat. Het controlelampje in het instrumentenpaneel zal in eerste ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Zenderlogo's - Columbus, Amundsen, Bolero
In het infotainmentgeheugen zijn zenderlogo's opgeslagen, die bij het opslaan van de zenders onder de voorkeuzetoetsen automatisch worden gekoppeld. Zenderlogo automatisch toekennen Voor het de ...

Skoda Octavia. Kaart
Afb. 205 Kaartbeschrijving Op de kaart kunnen de volgende informatie en functietoetsen worden getoond. afb. 205 Wagenpositie Route Functietoetsen voor de kaartbediening Functietoets voo ...

Modellen: