Hyundai Ioniq Electric: Beperkingen van het systeem - Autonomous emergency braking (AEB) - Rijden met uw auto - Hyundai Ioniq Electric - InstructieboekjeHyundai Ioniq Electric: Beperkingen van het systeem

Het AEB-systeem (Autonomous Emergency Braking) is ontworpen om de voorligger of een voetganger op de weg te signaleren door middel van radarsignalen en cameraherkenning.

De bestuurder wordt gewaarschuwd dat een aanrijding zeer waarschijnlijk is en, indien nodig, wordt een noodstop uitgevoerd.

In bepaalde gevallen wordt de voorligger of de voetganger mogelijk niet gesignaleerd door de radarsensor of de camera. In deze gevallen werkt het AEB-systeem mogelijk niet goed. In de volgende situaties wordt de werking van de AEB mogelijk beperkt en moet de bestuurder zeer goed opletten.

Signaleren van voertuigen

De werking van de sensor wordt mogelijk in de volgende gevallen beperkt:

Signaleren van voertuigen

- Rijden in bochten

De prestaties van het AEB-systeem worden mogelijk beperkt bij het rijden op een bochtige weg.

In bepaalde gevallen wordt het AEBsysteem op een bochtige weg mogelijk voortijdig geactiveerd.

Ook wordt in bepaalde gevallen op een bochtige weg de voorligger mogelijk niet gesignaleerd door de radarsensor voor of het cameraherkenningssysteem.

Bewaar in deze gevallen altijd voldoende afstand tot de voorligger, zodat u de auto veilig tot stilstand kunt brengen en trap indien nodig het rempedaal in om de rijsnelheid te verlagen.

Signaleren van voertuigen

Mogelijk herkent het AEB-systeem bij het rijden op een bochtige weg een voertuig op de andere rijstrook.

In dit geval alarmeert het systeem de bestuurder mogelijk onnodig en wordt onnodig geremd.

Let tijdens het rijden altijd op de wegen rijomstandigheden. Trap indien nodig het rempedaal in om de rijsnelheid te verlagen en een veilige tussenafstand te bewaren.

Trap daarnaast indien nodig het gaspedaal in om te voorkomen dat de auto onnodig door het systeem decelereert.

Signaleren van voertuigen

- Rijden op een helling

De prestaties van de AEB nemen af bij het op- of afrijden van een helling omdat het systeem een voorligger op dezelfde rijstrook mogelijk niet herkent. De AEB kan onnodig een waarschuwingsmelding of waarschuwingsalarm geven of helemaal geen waarschuwingsmelding of waarschuwingsalarm geven.

Als de AEB na de top plotseling een voorligger signaleert, kan er sterk gedecelereerd worden.

Kijk altijd voor u tijdens het op- of afrijden van een helling en trap indien nodig het rempedaal in om uw rijsnelheid te reduceren en een veilige tussenafstand te houden.

Signaleren van voertuigen

- Wisselen van rijstrook

Wanneer een voorligger van rijstrook wisselt, wordt de auto mogelijk niet direct door het AEB-systeem gesignaleerd, met name wanneer de auto plotseling van rijstrook wisselt.

Bewaar in dit geval altijd voldoende afstand tot de voorligger, zodat u de auto veilig tot stilstand kunt brengen en trap indien nodig het rempedaal in om uw rijsnelheid te verlagen.

Signaleren van voertuigen

Wanneer u in langzaam rijdend en stilstaand verkeer rijdt en een voorligger de rijstrook verlaat, wordt uw nieuwe voorligger mogelijk niet direct door het AEB-systeem herkend. Bewaar in dit geval altijd voldoende afstand tot de voorligger, zodat u de auto veilig tot stilstand kunt brengen en trap indien nodig het rempedaal in om uw rijsnelheid te verlagen.

Signaleren van voertuigen

- Uw voorligger signaleren

Als uw voorligger een grote, naar achteren uitstekende lading heeft of een grotere bodemvrijheid heeft dan uw auto, moet u extra goed opletten.

Mogelijk wordt de naar achteren uitstekende lading niet door het AEB-systeem gesignaleerd. Bewaar in deze gevallen altijd voldoende afstand tot het object dat het dichtst voor u is, zodat u de auto veilig tot stilstand kunt brengen en trap indien nodig het rempedaal in om uw rijsnelheid te verlagen.

Signaleren van voetgangers (indien van toepassing)

De werking van de sensor wordt mogelijk in de volgende gevallen beperkt:

WAARSCHUWING
  • Gebruik het Autonomous Emergency Braking-systeem niet tijdens het slepen van een auto. Het gebruik van het AEB-systeem tijdens het slepen kan de veiligheid van uw auto of de auto die wordt getrokken negatief beïnvloeden
  • Wees uiterst voorzichtig als uw voorligger een grote, naar achteren uitstekende lading heeft of een grotere bodemvrijheid heeft dan uw auto.
  • Het AEB-systeem is ontworpen om de voorligger te signaleren en in de gaten te houden of om een voetganger op de weg te signaleren door middel van radarsignalen en cameraherkenning. Het is niet ontworpen om fietsen, motorfietsen of kleinere objecten op wielen, zoals bagagetassen, winkelwagens of kinderwagens te signaleren.
  • Probeer nooit de werking van het AEB-systeem te testen.

    Anders kunt u ernstig letsel oplopen.

Informatie In sommige gevallen wordt het AEBsysteem mogelijk uitgeschakeld wanneer het systeem wordt blootgesteld aan elektromagnetische interferentie.

Storing in het systeem

Controleer AEB-systeem Als de AEB niet goed werkt, gaat het waarschuwingslampje AEB ( ) branden en verschijnt er gedurende enkele seconden een waarschuwingsmelding. Nadat de melding is ...

Lane keeping assist-systeem (LKAS)

Het Lane Keeping Assist System signaleert rijstrookmarkeringen op de weg en assisteert de bestuurder bij het besturen van de auto om de auto in de juiste rijstrook te houden. Als het systeem ...

Zie ook:

Seat Leon. Koelsysteem
Antivries/water bijvullen Vul koelvloeistof bij zodra het peil daarvan onder de markering MIN (minimum) komt. Koelvloeistofpeil controleren De wagen in horizontale stand parkeren. Contact ui ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Problemen met de motor
Probleem Mogelijke oorzaken/gevolgen en ► Oplossingen De motor slaat niet aan. De HOLD-functie of DISTRONIC automatische ...

Modellen: