Hyundai Ioniq Electric: Hoe werkt het airbagsysteem?
De onderdelen van het aanvullend veiligheidssysteem zijn:
- Bestuurdersairbagmodule/ Knie-airbagmodule bestuurder
- Voorpassagiersairbagmodule
- Zijairbagmodules/zijairbagsensoren
- Curtain airbagmodules
- Blokkeerautomaten met gordelspanners
- Waarschuwingslampje AIRBAG
- Airbagmodule (SRSCM)
- Airbagsensoren voor
- Druksensoren opzij
- Controlelampje voorpassagiersairbag ON/OFF (alleen voorpassagiersstoel)
- ON/OFF-schakelaar voorpassagiersairbag
De SRSCM controleert constant alle componenten van het systeem als de startknop in stand ON staat, om te bepalen of een aanrijding zwaar genoeg is om de airbags of de gordelspanners te activeren.
Waarschuwingslampje AIRBAG
Het waarschuwingslampje AIRBAG op het dashboard geeft het in de afbeelding weergegeven symbool voor de airbag weer. Het systeem controleert het elektrische systeem van de airbag op storingen. Het systeem controleert het elektrische systeem van de airbag op storingen.
Het branden van dit lampje duidt op een mogelijk probleem met het airbagsysteem.
WAARSCHUWING |
Bij een storing in het aanvullend veiligheidssysteem wordt de airbag bij een ongeval mogelijk niet correct opgeblazen. Hierdoor neemt de kans op ernstig letsel toe. Als een van de volgende omstandigheden zich voordoet, is er sprake van een storing in het aanvullend veiligheidssysteem:
We adviseren u het aanvullend veiligheidssysteem zo snel mogelijk door een officiële HYUNDAI-dealer te laten controleren als een van deze omstandigheden zich voordoet. |
Tijdens een gemiddelde of zware frontale aanrijding detecteren de sensoren dat de auto snel decelereert. Als deze deceleratie groot genoeg is, zal de regelmodule de airbags vóór activeren op het juiste tijdstip en met de benodigde kracht.
De airbags vóór bieden de bestuurder en voorpassagier extra bescherming bij frontale aanrijdingen waarbij de veiligheidsgordels alleen niet voldoende zijn. Indien nodig bieden de zijairbags extra bescherming bij een zijdelingse aanrijding door het bovenlichaam extra te ondersteunen.
- De airbags worden uitsluitend geactiveerd (indien nodig opgeblazen) als de startknop in stand ON staat.
- De airbags worden bij bepaalde aanrijdingen van voren of opzij geactiveerd om de inzittenden te beschermen tegen ernstig letsel.
- Er is geen bepaalde snelheid waarbij de airbags worden geactiveerd. Of de airbags worden geactiveerd, hangt voornamelijk af van de kracht en de richting van de aanrijding. Deze twee factoren bepalen of de sensoren een elektronisch activeringssignaal uitzenden.
- Of de airbags al dan niet worden opgeblazen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de rijsnelheid, de hoek van de aanrijding, de massa en de stijfheid van de bij de aanrijding betrokken auto's of objecten. Ook andere factoren kunnen een rol spelen.
- De airbags vóór worden direct volledig opgeblazen, waarna ze meteen weer leeglopen. Het is vrijwel onmogelijk om tijdens een ongeval waar te nemen dat de airbags worden opgeblazen. Het is aannemelijker dat u de leeggelopen airbags na de aanrijding uit het stuurwiel of het dashboard ziet hangen.
- Om bescherming te bieden moeten de airbags snel worden opgeblazen.
De snelheid waarmee een airbag wordt opgeblazen moet zo hoog zijn om
de airbag tussen de inzittende en de onderdelen van de auto op te
kunnen blazen voordat de inzittende in contact komt met die
onderdelen. De snelheid waarmee de airbags worden opgeblazen, beperkt
de kans op ernstig letsel en vormt daarom een belangrijk deel van het
ontwerp van de airbags.
Het snel opblazen van een airbag kan echter ook letsel zoals schaafwonden in het gezicht, blauwe plekken en botbreuken veroorzaken, omdat de snelheid waarmee de airbags worden opgeblazen tot gevolg heeft dat de airbags met veel kracht uitzetten.
- Er zijn zelfs omstandigheden waaronder het contact met de airbag tot ernstig letsel kan leiden, vooral wanneer de inzittende zeer dicht bij de airbag zit.
U kunt voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op letsel door een zich opblazende airbag te beperken. Het grootste risico loopt u als u te dicht bij de airbag zit. Een airbag heeft vrije ruimte nodig om op te blazen. De bestuurder dient daarom de afstand tussen het midden van het stuurwiel en de borstkas zo groot mogelijk te houden, waarbij hij de auto nog wel onder controle moet kunnen blijven houden.
Als de SRSCM oordeelt dat de kracht waaraan de voorzijde van de auto wordt blootgesteld een bepaalde drempelwaarde overschrijdt, activeert hij automatisch de airbags vóór.
Als de airbags worden geactiveerd, scheuren de afdekkappen op vooraf bepaalde plaatsen open als gevolg van de zich vullende airbags. Als deze openingen groter worden, kunnen de airbags geheel worden gevuld.
Een geheel opgeblazen airbag vertraagt in combinatie met een juist gedragen veiligheidsgordel de voorwaartse beweging van de bestuurder of de voorpassagier en beperkt zo de kans op hoofdletsel en letsel aan het bovenlichaam.
Nadat de airbag geheel gevuld is, begint hij direct weer leeg te lopen, waardoor de bestuurder weer zicht naar voren krijgt en hij de auto weer kan besturen of anderszins kan bedienen.
WAARSCHUWING |
Voorkom dat voorwerpen gevaarlijke projectielen worden wanneer de passagiersairbag wordt opgeblazen:
|
Waar zitten de airbags?
Bestuurdersairbag en voorpassagiersairbag Uw auto is uitgerust met een aanvullend veiligheidssysteem (SRS) en driepuntsgordels voor de bestuurder en de voorpassagier. Het aanvullend ve ...
Wat gebeurt er als een airbag geactiveerd wordt?
Nadat een airbag vóór of een zijairbag is opgeblazen, loopt hij zeer snel leeg. Het activeren van een airbag verhindert de bestuurder niet door de voorruit te kijken of te sturen. Curtain airba ...
Zie ook:
Mazda 6. Parkeersensorsysteem
Het parkeersensorsysteem maakt gebruik van ultrasonische sensoren voor het
opsporen
van hindernissen rondom de auto bij het parkeren van de auto in een garage of
tijdens het
fileparkeren wanneer ...
Skoda Octavia. Display in instrumentenpaneel
Afb. 37 Displaytypes: MAXI DOT / segmentdisplay
Afhankelijk van de wagenuitrusting toont het informatiesysteem via het
display in het instrumentenpaneel de volgende informatie afb. 37.
Tij ...