Hyundai Ioniq Electric: Hoe werkt het airbagsysteem? - Airbag - aanvullend veiligheidssysteem - Veiligheidssysteem van uw auto - Hyundai Ioniq Electric - InstructieboekjeHyundai Ioniq Electric: Hoe werkt het airbagsysteem?

Hoe werkt het airbagsysteem

De onderdelen van het aanvullend veiligheidssysteem zijn:

 1. Bestuurdersairbagmodule/ Knie-airbagmodule bestuurder
 2. Voorpassagiersairbagmodule
 3. Zijairbagmodules/zijairbagsensoren
 4. Curtain airbagmodules
 5. Blokkeerautomaten met gordelspanners
 6. Waarschuwingslampje AIRBAG
 7. Airbagmodule (SRSCM)
 8. Airbagsensoren voor
 9. Druksensoren opzij
 10. Controlelampje voorpassagiersairbag ON/OFF (alleen voorpassagiersstoel)
 11. ON/OFF-schakelaar voorpassagiersairbag

De SRSCM controleert constant alle componenten van het systeem als de startknop in stand ON staat, om te bepalen of een aanrijding zwaar genoeg is om de airbags of de gordelspanners te activeren.

Waarschuwingslampje AIRBAG

Het waarschuwingslampje AIRBAG op het dashboard geeft het in de afbeelding weergegeven symbool voor de airbag weer. Het systeem controleert het elektrische systeem van de airbag op storingen. Het systeem controleert het elektrische systeem van de airbag op storingen.

Het branden van dit lampje duidt op een mogelijk probleem met het airbagsysteem.

WAARSCHUWING

Bij een storing in het aanvullend veiligheidssysteem wordt de airbag bij een ongeval mogelijk niet correct opgeblazen.

Hierdoor neemt de kans op ernstig letsel toe.

Als een van de volgende omstandigheden zich voordoet, is er sprake van een storing in het aanvullend veiligheidssysteem:

 • Het lampje gaat niet ongeveer zes seconden branden als de startknop in stand ON wordt gezet.
 • Het lampje gaat na ongeveer zes seconden niet uit, maar blijft branden.
 • Het lampje gaat branden tijdens het rijden.
 • Het lampje knippert als het contact in stand ON staat.

We adviseren u het aanvullend veiligheidssysteem zo snel mogelijk door een officiële HYUNDAI-dealer te laten controleren als een van deze omstandigheden zich voordoet.

Tijdens een gemiddelde of zware frontale aanrijding detecteren de sensoren dat de auto snel decelereert. Als deze deceleratie groot genoeg is, zal de regelmodule de airbags vóór activeren op het juiste tijdstip en met de benodigde kracht.

De airbags vóór bieden de bestuurder en voorpassagier extra bescherming bij frontale aanrijdingen waarbij de veiligheidsgordels alleen niet voldoende zijn. Indien nodig bieden de zijairbags extra bescherming bij een zijdelingse aanrijding door het bovenlichaam extra te ondersteunen.

U kunt voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op letsel door een zich opblazende airbag te beperken. Het grootste risico loopt u als u te dicht bij de airbag zit. Een airbag heeft vrije ruimte nodig om op te blazen. De bestuurder dient daarom de afstand tussen het midden van het stuurwiel en de borstkas zo groot mogelijk te houden, waarbij hij de auto nog wel onder controle moet kunnen blijven houden.

Veiligheidssysteem van uw auto

Als de SRSCM oordeelt dat de kracht waaraan de voorzijde van de auto wordt blootgesteld een bepaalde drempelwaarde overschrijdt, activeert hij automatisch de airbags vóór.

Veiligheidssysteem van uw auto

Als de airbags worden geactiveerd, scheuren de afdekkappen op vooraf bepaalde plaatsen open als gevolg van de zich vullende airbags. Als deze openingen groter worden, kunnen de airbags geheel worden gevuld.

Een geheel opgeblazen airbag vertraagt in combinatie met een juist gedragen veiligheidsgordel de voorwaartse beweging van de bestuurder of de voorpassagier en beperkt zo de kans op hoofdletsel en letsel aan het bovenlichaam.

Veiligheidssysteem van uw auto

Nadat de airbag geheel gevuld is, begint hij direct weer leeg te lopen, waardoor de bestuurder weer zicht naar voren krijgt en hij de auto weer kan besturen of anderszins kan bedienen.

WAARSCHUWING

Voorkom dat voorwerpen gevaarlijke projectielen worden wanneer de passagiersairbag wordt opgeblazen:

 • Plaats geen voorwerpen, zoals bekerhouders of stickers, op het dashboardpaneel boven het dashboardkastje in auto's met een voorpassagiersairbag.
 • Plaats een eventuele luchtverfrisser niet in de buurt van het instrumentenpaneel of op het dashboard.

Waar zitten de airbags?

Bestuurdersairbag en voorpassagiersairbag Uw auto is uitgerust met een aanvullend veiligheidssysteem (SRS) en driepuntsgordels voor de bestuurder en de voorpassagier. Het aanvullend ve ...

Wat gebeurt er als een airbag geactiveerd wordt?

Nadat een airbag vóór of een zijairbag is opgeblazen, loopt hij zeer snel leeg. Het activeren van een airbag verhindert de bestuurder niet door de voorruit te kijken of te sturen. Curtain airba ...

Zie ook:

Mazda 6. Verlagen van de kruissnelheid
Druk de SET- schakelaar in en houd deze ingedrukt. De rijsnelheid neemt geleidelijk aan af. Laat de schakelaar bij de gewenste snelheid los. Druk op de SET- schakelaar en laat deze onmiddell ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Belangrijke veiligheidsaanwijzingen
Het bandenspanningswaarschuwingssysteem waarschuwt niet voor een verkeerd ingestelde bandenspanning. De aanwijzingen met betrekking tot de geadviseerde bandenspanning in acht nemen . ...

Modellen: