Hyundai Ioniq Electric: Verzorging exteri - Verzorging van uw auto - Onderhoud - Hyundai Ioniq Electric - InstructieboekjeHyundai Ioniq Electric: Verzorging exteri

Onderhoud exterieur - Algemeen

Het is van groot belang bij gebruik van chemische reinigingsmiddelen of polish de aanwijzingen op het etiket van het desbetreffende product op te volgen. Lees de waarschuwingen en opmerkingen op het etiket.

Wassen met een hogedrukreiniger

Onderhoud van de lak

Wassen

Was uw auto minimaal eenmaal per maand grondig met lauw of koud water om de lak tegen roest en veroudering te beschermen.

Was, nadat u op een stoffige of modderige weg gereden hebt, de auto zo snel mogelijk. Besteed hierbij de nodige zorg aan het verwijderen van opeengehoopt zout, vuil of modder. Controleer of de afvoeropeningen aan de onderzijde van de portieren en de dorpels open en schoon blijven.

Insecten, teer, sap van bomen, uitwerpselen van vogels, industrieel vuil en dergelijke kunnen de lak van uw auto aantasten als ze niet direct verwijderd worden.

Zelfs bij het direct verwijderen kan blijken dat water alleen niet toereikend is. Gebruik in dat geval een speciale autoshampoo.

Spoel de auto na het wassen grondig af met lauw of koud water. Laat de shampoo niet op de lak opdrogen.

WAARSCHUWING
Test na het wassen bij lage snelheid de remmen van uw auto om te controleren of de remwerking door binnengedrongen water verminderd is. Droog de remmen door het rempedaal bij lage snelheid licht in te trappen wanneer de remprestaties verminderd zijn.

 

OPMERKING
 • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen , oplosmiddelen of te heet water en was de auto niet in de volle zon of wanneer de carrosserie warm is.
 • Wees voorzichtig bij het reinigen van de zijruiten van uw auto.

  Vooral bij het gebruik van een hogedrukreiniger kan water in het interieur terechtkomen.

 • Reinig kunststof onderdelen niet met chemische oplosmiddelen of sterke reinigingsmiddelen, om beschadiging ervan te voorkomen.

Onderhoud van de lak

OPMERKING
 • Het reinigen van de motorruimte met water, evenals het gebruik van een hogedrukreiniger, kan de werking van de elektrische circuits in de motorruimte beïnvloeden.
 • Zorg ervoor dat water en andere vloeistoffen nooit in contact komen met elektrische/elektronische componenten in de auto omdat deze dan beschadigd kunnen raken.

In de was zetten

Een goede waslaag vormt een barrière tussen de lak en verontreinigingen. Het behoud van een goede waslaag draagt bij tot de bescherming van de auto.

Zet de auto in de was wanneer het water niet langer druppels op de lak vormt.

Was en droog de auto altijd eerst voordat u hem in de was zet. Gebruik een goede kwaliteit vaste of vloeibare was en volg de aanwijzingen van de fabrikant. Zet de sierlijsten in de was om deze te beschermen en hun glans te laten behouden.

Het verwijderen van olie, teer en dergelijke stoffen met een vlekkenverwijderaar verwijdert gewoonlijk ook de was van de lak.

OPMERKING
 • Als u stof of vuil met een droge doek wegveegt, komen er krassen op de lak.
 • Gebruik geen staalwol, schuurmiddelen of sterk alkalische of bijtende oplosmiddelen op onderdelen die verchroomd zijn of op onderdelen die vervaardigd zijn van geanodiseerd aluminium. Het gebruik van deze middelen kan de beschermlaag aantasten waardoor verkleuring of glansverlies kan optreden.

Bijwerken van lakbeschadigingen

Repareer diepe krassen en steenslagbeschadigingen in de lak direct. Het blanke metaal gaat snel roesten waardoor ingrijpendere reparatiekosten noodzakelijk worden.

AANWIJZING
Wanneer uw auto beschadigd is en reparatie of vervanging van metalen delen nodig is, let er dan op dat de garage anticorrosiemiddel aanbrengt op de gerepareerde of vervangen onderdelen.

Onderhoud van verchroomde onderdelen

Onderhoud van de onderzijde

Zand en pekel kunnen zich ophopen aan de onderzijde van de carrosserie. Als deze middelen niet verwijderd worden, kan versnelde roestvorming optreden aan onderdelen aan de onderzijde van de carrosserie zoals brandstofleidingen, subframes, bodemplaat en uitlaatsysteem, ook al zijn deze onderdelen tegen corrosie beschermd.

Spoel daarom de onderzijde van de carrosserie en de wielkuipen eenmaal per maand, na het rijden op stoffige of modderige wegen en aan het eind van de winter grondig schoon met lauw of koud water.

Besteed hieraan de nodige zorg; de opeenhopingen zijn niet altijd even gemakkelijk te zien. Als u het vuil alleen maar nat maakt zonder het te verwijderen, is het effect averechts.

Houd ook de afvoeropeningen in portieren en dorpels te allen tijde open. Water dat in portieren en dorpels blijft staan, veroorzaakt roestvorming van binnenuit.

WAARSCHUWING
Test na het wassen bij lage snelheid de remmen van uw auto om te controleren of de remwerking door binnengedrongen water verminderd is. Droog de remmen door het rempedaal bij lage snelheid licht in te trappen wanneer de remprestaties verminderd zijn.

Onderhoud van lichtmetalen velgen

De lichtmetalen velgen zijn voorzien van een beschermende transparante laklaag.

OPMERKING
 • Gebruik voor het reinigen van lichtmetalen velgen geen schuur- of polijstmiddelen, oplosmiddelen of een staalborstel.
 • Reinig de velg wanneer deze is afgekoeld.
 • Gebruik uitsluitend een zachte zeep of een neutraal oplosmiddel en spoel grondig na met water. Reinig de velgen ook nadat u over wegen met pekel gereden hebt.
 • Reinig de velgen niet met behulp van sneldraaiende borstels in de wasstraat.
 • Gebruik geen producten die zure of basische reinigingsmiddelen bevatten.

Bescherming tegen corrosie

Bescherming van uw auto tegen corrosie

Met behulp van de meest geavanceerde technologie in ontwerp en constructie om corrosie tegen te gaan, produceert HYUNDAI auto's van de hoogste kwaliteit. Dat is echter niet genoeg. Om ervoor te zorgen dat uw auto langdurig tegen roest beschermd is, is uw medewerking noodzakelijk.

Meest voorkomende oorzaken van corrosie

De meest voorkomende oorzaken van corrosie aan de auto zijn:

Roestgevoelige gebieden

Als u in een gebied woont waar uw auto regelmatig wordt blootgesteld aan factoren die roestvorming bevorderen, is bescherming tegen roest uitermate belangrijk. Een aantal veel voorkomende oorzaken van versnelde corrosie zijn strooizout, stofwerende chemicaliën, zeelucht en luchtverontreiniging.

Vocht werkt roest in de hand

Vocht creëert omstandigheden waaronder roestvorming gemakkelijk optreedt. Roestvorming wordt bijvoorbeeld bevorderd door een hoge luchtvochtigheid, met name als de temperatuur net boven het vriespunt ligt. Onder zulke omstandigheden blijven agressieve stoffen in contact met de auto omdat het vocht langzaam verdampt.

Modder is zeer corrosief omdat het langzaam droogt en vocht in contact houdt met de auto. Hoewel de modder droog lijkt te zijn, zit er nog steeds vocht in dat roestvorming bevordert.

Hoge temperaturen versnellen ook het roesten van delen die niet goed geventileerd worden waardoor het vocht niet wordt afgevoerd. Daarom is het zeer belangrijk uw auto schoon en vrij te houden van modder en andere vuilophopingen. Dit geldt niet alleen voor zichtbare oppervlakken, maar met name ook voor de onderkant van de auto.

Voorkomen van roest

Houd uw auto schoon

De beste manier om roest tegen te gaan is uw auto schoon te houden en vrij van agressieve stoffen.

Aandacht voor de onderkant van de auto is zeer belangrijk.

Houd uw garage vochtvrij

Parkeer uw auto niet in een vochtige, slecht geventileerde garage. Dit is de perfecte omgeving voor corrosie. Dit geldt met name als u uw auto in de garage wast of in de garage parkeert als deze nog nat is of bedekt met sneeuw, ijs of modder. Zelfs een verwarmde garage kan corrosie bevorderen als hij niet goed geventileerd wordt, waardoor het vocht niet goed wordt afgevoerd.

Houd lak en lijsten in goede staat

Krasjes en kleine beschadigingen moeten zo snel mogelijk worden bijgewerkt met een lakstift om de kans op corrosie te verkleinen. Als het onderliggende metaal zichtbaar is, laat er dan een professioneel schadeherstelbedrijf naar kijken.

Uitwerpselen van vogels bevorderen roestvorming in hoge mate en beschadigen gelakte oppervlakken in een paar uur. Verwijder uitwerpselen van vogels daarom altijd zo snel mogelijk.

Verzorging van uw auto

...

Verzorging interieur

Onderhoud interieur - Algemeen Voorkom dat bijtende vloeistoffen als parfum en cosmetische oliën in aanraking komen met onderdelen van het interieur, omdat deze beschadiging of verkleuring kunne ...

Zie ook:

Hyundai Ioniq Electric. Voorstoelen
De voorstoel kan worden afgesteld met de bedieningshendel of - schakelaars aan de buitenzijde van de zitting. Stel voor het rijden de stoel af in de juiste stand zodat het stuurwiel, de pedalen en ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Veiligheidssystemen
Displaymeldingen Mogelijke oorzaken/gevolgen en ► Oplossingen nu niet beschikbaar zie handleiding Het ABS (antiblokkeersysteem) ...

Modellen: