Volvo V40: Trailer Stability Assist (TSA) - Starten en rijden - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Trailer Stability Assist (TSA)

Volvo V40 / Volvo V40 - Instructieboekje / Starten en rijden / Trailer Stability Assist (TSA)

Het TSA-systeem (Trailer Stability Assist) heeft tot taak de auto met een aanhanger/caravan te stabiliseren, wanneer de combinatie de neiging tot pendelbewegingen vertoont.

TSA maakt deel uit van de stabiliteitsregeling  ESC20.

Functie

Bij alle combinaties van auto en aanhanger/caravan kan het bekende verschijnsel met slingeren optreden. Doorgaans treedt het verschijnsel pas bij hoge snelheden op. Als de aanhanger/caravan echter overmatig beladen is of als het gewicht van de lading verkeerd verdeeld is (bijvoorbeeld te ver naar achteren), bestaat er ook op lagere snelheden gevaar voor slingeren.

Slingeren begint altijd met een van de onderstaande factoren, zoals:

Bediening

Slingeren is vaak niet of nauwelijks te dempen, waardoor de combinatie moeilijk bestuurbaar wordt en het gevaar bestaat op de verkeerde weghelft of naast de weg te belanden.

Het TSA-systeem houdt continu de bewegingen van de auto in de gaten en in het bijzonder de dwarsbewegingen. Als een neiging tot slingeren geregistreerd wordt, worden de voorwielen ieder afzonderlijk dusdanig afgeremd dat de combinatie gestabiliseerd wordt. Vaak is dit voldoende om de auto weer onder controle te krijgen.

Als de slingering ondanks de eerste ingreep van het TSA-systeem niet wordt gedempt, worden alle wielen van de combinatie afgeremd en wordt de aandrijfkracht van de motor verlaagd. Wanneer de slingering vervolgens stukje bij beetje verminderd is en de combinatie weer stabiel is, beÃĢindigt het TSA-systeem de regeling waarna u de auto weer volledig onder controle hebt. Voor meer informatie, zie Elektronische stabiliteitsregeling (ESC) - algemeen .

Overig

TSA kan op hogere snelheden ingrijpen.

N.B. Het TSA-systeem wordt uitgeschakeld, als u de Sport-stand kiest, zie Elektronische stabiliteitsregeling (ESC) - algemeen .

Het TSA-systeem grijpt mogelijk niet in als u met grote stuurbewegingen de slingering zelf tracht op te heffen, aangezien het TSA-systeem dan niet kan bepalen of de slingering wordt veroorzaakt door de aanhanger/caravan of door uzelf.

Wanneer het TSA-systeem actief is, knippert het ESC20-symbool op het instrumentenpaneel.

Gerelateerde informatie

Afneembare trekhaak - monteren/ demonteren

U kunt de afneembare trekhaak als volgt monteren en demonteren: Aanbrengen 1. Verwijder de afdekking door de pal in te drukken 1 en de afdekking vervolgens recht naar achteren te trekken 2. 2 ...

Slepen

Bij het slepen wordt de auto met behulp van een sleepkabel voortgetrokken door een ander voertuig. Ga alvorens te slepen na wat de wettelijk voorgeschreven maximumsnelheid voor slepen is. Sch ...

Zie ook:

Hyundai Ioniq Electric. Sneeuw en ijs
Probeer bij het afremmen zoveel mogelijk op de motor af te remmen. Door plotseling te remmen op een met sneeuw of ijs bedekte weg kan de auto in een slip raken. Om met uw auto op een besneeuwd w ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Controlelampje PASSENGER AIR BAG
De controlelampjes PASSENGER AIR BAG ON en PASSENGER AIR BAG OFF zijn onderdeel van de automatische passagiersairbaguitschakeling. De controlela ...

Modellen: