Volvo V40: CTA - Bestuurdersondersteuning - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: CTA

Het BLIS-systeem CTA (Cross Traffic Alert) is een hulpmiddel om u voor kruisend verkeer te waarschuwen, als u achteruitrijdt met de auto.

CTA is een aanvulling op BLIS .

CTA activeren/deactiveren

CTA wordt geactiveerd bij het starten van de motor wat bevestigd wordt door de controlelampjes op de portierpanelen die één keer oplichten.

CTA activeren/deactiveren
Aan/Uit voor de sensoren voor Parkeerhulp en CTA

Bij auto’s met Parkeerhulp  kunt u het CTA-systeem apart uitschakelen/activeren met de Aan/Uit-knop van de parkeerhulp.

Bij een auto zonder knop voor Parkeerhulp is het CTA-systeem te bedienen in het menusysteem MY CAR  en wel als volgt:

Na uitschakeling van het CTA-systeem is het BLIS-systeem echter nog steeds geactiveerd.

WAARSCHUWING CTA is slechts een aanvullend hulpmiddel en werkt niet in alle situaties.

CTA vormt geen vervanging voor een veilige rijstijl en het gebruik van de buitenspiegels.

Ook met CTA moet u altijd oplettend en verantwoord blijven rijden - u bent er altijd verantwoordelijk voor dat u op een veilige manier achteruitrijdt.

Wanneer CTA werkt

Wanneer CTA werkt
Principe voor CTA.

CTA vormt een aanvulling op het BLIS-systeem door bij achteruitrijden het kruisende verkeer vanaf de zijkant te kunnen zien, bijvoorbeeld als de auto achteruit een parkeervak verlaat.

CTA is bedoeld om in de eerste plaats voertuigen te ontdekken - in gunstige gevallen kunnen ook kleinere voorwerpen zoals fietsen en voetgangers worden ontdekt.

CTA is alleen actief tijdens het achteruitrijden en wordt automatisch geactiveerd als de achteruitversnelling wordt geactiveerd.

Beperkingen

Het CTA werkt niet in alle situaties optimaal, maar heeft zijn beperkingen – zo kunnen de CTA-sensoren niet ‘door’ andere geparkeerde voertuigen of voorwerpen die het zicht blokkeren heen kijken.

Hier volgen enkele voorbeelden van situaties waar het ‘blikveld’ van het CTA aanvankelijk beperkt is, zodat naderende voertuigen pas op het laatste moment geregistreerd worden:

Beperkingen
De auto staat ver naar achteren in een parkeervak

  1. Dode hoek CTA.
  2. Detectiegebied/‘blikveld’ CTA.

Beperkingen
In schuine parkeervakken valt de ene kant van de auto mogelijk helemaal binnen de dode hoek van het CTA.

Naarmate u verder achteruitrijdt, verandert de hoek ten opzichte van de auto/het obstakel die/dat in de weg zit zodat de dode hoek snel in grootte afneemt.

Voorbeelden van andere beperkingen:

BELANGRIJK Reparaties aan de componenten van de BLIS- en CTA-functies of het spuiten van de bumper mogen uitsluitend in een werkplaats worden uitgevoerd. Een erkende Volvo-werkplaats wordt aanbevolen.

Onderhoud

De sensoren voor de BLIS- en CTA-systemen zitten aan de binnenkant van beide hoeken van achterspatbord/bumper.

Onderhoud
Houd dit gebied schoon - ook aan de linkerzijde.

Gerelateerde informatie

BLIS - bediening

BLIS (Blind Spot Information System) is een functie om u ondersteuning te bieden bij ritten in druk verkeer op wegen met meerdere rijbanen in dezelfde richting. BLIS activeren/deactiveren BLIS w ...

BLIS en CTA - symbolen en meldingen

In situaties waarbij het BLIS (Blind Spot Information System)  en CTA  uitblijven of worden onderbroken, kan er een symbool op het instrumentenpaneel verschijnen in combinatie met een verk ...

Zie ook:

Mazda 6. Deactiveringsschakelaar van voorpassagiersairbag
WAARSCHUWINGDe voorpassagiersairbag niet onnodig deactiveren: Onnodig uitschakelen van de voorpassagiersairbag is gevaarlijk. Als de airbag onnodig wordt uitgeschakeld, zal de voorpassagi ...

Hyundai Ioniq Electric. Draadloos laadsysteem mobiele telefoon (indien van toepassing)
  Er bevindt zich een draadloos laadsysteem voor de mobiele telefoon in de voorconsole. Het systeem is beschikbaar wanneer alle portieren zijn gesloten en de startknop in stand ACC/ON sta ...

Modellen: