Seat Leon: Kinderzitjes - Werking - De essentie - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Kinderzitjes

Belangrijke aanwijzingen voor de voorairbag van de bijrijder

Werking

Afb. 29 Airbagstickers - versie 1: op de zonneklep aan bijrijderszijde A en op het achterste frame van het bijrijdersportier B.

Werking

Afb. 30 Airbagstickers - versie 2: op de zonneklep aan bijrijderszijde A en op het achterste frame van het bijrijdersportier B.

Op de zonneklep van de bijrijder en/of achterste omlijsting van het bijrijdersportier zit een sticker met belangrijke informatie over de airbag aan de bijrijderszijde.

Kinderzitje vastmaken met veiligheidsgordel

Werking

Afb. 31 Op de achterbank: mogelijkheden voor inbouw van het kinderzitje.

Afbeelding afb. 31 A toont de basisbevestiging van het kinderzitje met de bevestigingsringen onderaan en de bevestigingsgordel bovenaan. Afbeelding afb. 31 B toont de bevestiging van het kinderzitje met de veiligheidsgordel van de wagen.

Kinderzitjes met het opschrift universeel op het oranje label mogen met de veiligheidsgordel worden bevestigd op de zitplaatsen die in onderstaand overzicht met een U gemarkeerd zijn.

Als de bijrijdersstoel niet beschikt over hoogteverstelling, monteer dan geen kinderzitje op deze plaats1).

Voor het juiste gebruik van de kinderzitjes op de plaatsen achterin moeten de rugleuningen voorin worden afgesteld tot er geen contact meer is met het zitje indien die tegen de rijrichting in geplaatst is. Bij zitjes in de rijrichting moet de rugleuning voorin worden afgesteld tot er geen contact meer is met de voeten van het kind.

Om de stoel van de bijrijder aan te passen aan het kinderzitje en de veiligheidsgordel in de ideale stand te zetten, zet u de rugleuning van de bijrijdersstoel zo ver mogelijk naar voren1).

Er mogen geen kinderzitjes geplaatst worden vanaf Groep 0+ tegen de rijrichting in op de bijrijdersstoel omdat de grootte ervan tot moeilijkheden bij de installatie kan leiden1).

De systemen bestaan uit het vastzetten van het bevestigingssysteem voor kinderen met een bevestigingsriem bovenaan (Top Tether) en met verankeringen onderaan in de stoel.

Gewichtsklasse Zitplaats
Bijrijdersstoel a) Zitplaats links- of rechtsachter Zitplaats links- of rechtsachter
Klasse 0 tot 10 kg Ub) U U
Klasse 0+ tot 13 kg Ub) U U
Klasse I 9 t/m 18 kg Ub) U U
Klasse II 15 t/m 25 kg Ub) U U
Klasse III 22 t/m 36 kg Ub) U U

U: Geschikt voor universele bevestigingssystemen voor gebruik in deze gewichtsklasse.

a) De wettelijke bepalingen van elk land en de normen van de fabrikant voor het gebruik en de montage van kinderzitjes moeten worden nageleefd.

b) Uitsluitend compatibel met modellen met in hoogte verstelbare stoel. Bevestig het zitje in een stand zover mogelijk naar achteren en zo hoog mogelijk.

Het kinderzitje bevestigen met het "ISOFIX"- en Top Tether*-systeem

Kinderzitjes met het "ISOFIX"- of Top Tether*- systeem kunnen snel, eenvoudig en veilig op de buitenste zitplaatsen achterin worden bevestigd.

De achterbank aan de zijkant is van twee "ISOFIX" bevestigingsbeugels voorzien. Bij sommige wagens zijn de beugels aan het stoelframe vastgezet en bij andere wagens op het achtergedeelte van de bodem. U kunt tussen de rugleuning en het kussen van de achterbank door bij de "ISOFIX"-bevestigingsbeugels komen. De Top Tether*-beugels bevinden zich op de rugleuningen van de achterstoelen (achterzijde van de rugleuning of in de bagageruimte).

Raadpleeg de volgende tabel om te kijken welke ISOFIX-systemen compatibel zijn met uw wagen.

Het toegestane lichaamsgewicht voor kinderzitjes of de maat A tot F vindt u op de sticker op de kinderzitjes met de universele of semiuniversele goedkeuring.

Gewichtsklasse Maatklasse Apparaat Montagerichting Isofix posities van de wagen
Zitplaatsen achterbank
Kinderzitje F ISO/L1 Naar achteren X
G ISO/L2 Naar achteren X
Klasse 0 tot 10 kg E ISO/R1 Naar achteren IU
Klasse 0+ tot 13 kg E ISO/R1 Naar achteren IU
D ISO/R2 Naar achteren IU
C ISO/R3 Naar achteren IU
Klasse I 9 t/m 18 kg D ISO/R2 Naar achteren IU
C ISO/R3 Naar achteren IU
B ISO/F2 Naar voren IU
B1 ISO/F2X Naar voren IU
A ISO/F3 Naar voren IU
Klasse II 15 t/m 25 kg - - Naar voren -
Klasse III 22 t/m 36 kg - - Naar voren -

IU: Geschikt voor universele ISOFIX-bevestigingssystemen van kinderzitjes voor deze gewichtsklasse.

X: Positie ISOFIX niet geschikt voor ISOFIX-bevestigingssystemen van kinderzitjes voor deze gewichts- of lengteklasse.

Bevestigen met het "ISOFIX"-systeem

Werking

Afb. 32 ISOFIX-bevestigingsbeugels.

De instructies van de fabrikant van het zitje moeten verplicht nageleefd worden.

De kinderzitjes met het "ISOFIX"- en Top Tether*- bevestigingssysteem zijn bij de Technische Diensten verkrijgbaar.

Het kinderzitje vastmaken met de Top Tether*-bevestigingsbanden

Werking

Afb. 33 Stand van de Top Tether-ringen aan de achterzijde van de achterbank.

De kinderzitjes met Top Tether-systeem zijn voorzien van een bevestigingsband, waarmee het kinderzitje kan worden bevestigd aan een verankeringspunt aan de achterzijde van de achterbank.

Het doel van deze band is het verminderen van de voorwaartse beweging van het kinderzitje bij een botsing, om zo bij te dragen aan een vermindering van het risico op verwondingen aan het hoofd door het stoten tegen een onderdeel in het interieur van de wagen.

Gebruik van Top Tether voor zitjes die naar achter wijzend worden gemonteerd

Er zijn momenteel slechts enkele kinderzitjes die tegengesteld aan de rijrichting moeten worden gemonteerd en gebruik maken van Top Tether. Lees de instructies van de fabrikant van het zitje grondig door en volg deze nauwgezet op voor een correcte montage van de Top Tether gordel.

Top Tether* bevestigen op het verankeringspunt

Werking

Afb. 34 Bevestigingsband: juiste afstelling en montage.

Bevestigingsband vastmaken

Bevestigingsband losmaken

Airbags

Voorairbags Afb. 20 Bestuurdersairbag in het stuurwiel. Afb. 21 Bijrijdersairbag in het dashboard. De frontairbag van de bestuurder bevindt zich in het stuurwiel afb. 20 en die van de bijri ...

De auto starten

Contactslot Afb. 35 Standen van de contactsleutel. Contact inschakelen: sleutel in het contact plaatsen en motor starten. Stuur ver- en ontgrendelen Stuur vergrendelen: contactsleutel verwi ...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. Versterkt remsysteem en keramische remmen (Mercedes-AMG auto's)
AMG-remsystemen zijn ontworpen voor hoge belastingen. Daardoor kunnen er tijdens het remmen geluiden ontstaan. Deze zijn afhankelijk van: snelheid remkracht ...

Volvo V40. Dagtellers
Het dagtellerdisplay is zichtbaar op het instrumentenpaneel. Dagteller, digitaal instrument. Display voor dagtellers De beide dagtellers T1 en T2 worden gebruikt voor het meten van korter ...

Modellen: