Seat Leon: Airbags - Werking - De essentie - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Airbags

Voorairbags

Werking

Afb. 20 Bestuurdersairbag in het stuurwiel.

Werking

Afb. 21 Bijrijdersairbag in het dashboard.

De frontairbag van de bestuurder bevindt zich in het stuurwiel afb. 20 en die van de bijrijder in het dashboard afb. 21. De airbags zijn gemarkeerd met het opschrift "AIRBAG".

De airbagafdekkingen worden bij het activeren van de bestuurders- en bijrijdersairbag geopend en blijven aan het stuurwiel en het dashboard zitten afb. 20 afb. 21.

De frontairbags bieden als aanvulling op de veiligheidsgordels extra bescherming voor het hoofd- en rompgedeelte van de bestuurder en bijrijder bij zware frontale botsingen  in Voorairbags op.

De speciaal ontwikkelde luchtzak laat onder belasting van de inzittende gecontroleerd gas uitstromen. Zo worden het hoofd en bovenlichaam zachter opgevangen door de airbag.

Na een aanrijding is de luchtzak derhalve zo ver leeggelopen dat het zicht naar voren weer vrij is.

Frontairbag aan bijrijderszijde buiten werking stellen

Werking

Afb. 22 Schakelaar voorairbag aan bijrijderszijde.

Werking

Afb. 23 Dashboard: controlelampje voor buiten werking gestelde bijrijdersairbag.

Om de voorairbag van de bijrijder buiten werking te stellen:

Knie-airbag*

Werking

Afb. 24 Aan de bestuurderszijde: plaats van de airbag voor de knieën.

Werking

Afb. 25 Aan de bestuurderszijde: werkingsgebied van de airbag voor de knieën.

De airbag voor de knieën bevindt zich aan de zijde van de bestuurder, onderaan in het dashboard afb. 24. De airbags zijn gemarkeerd met het opschrift "AIRBAG".

De rood gemarkeerde zone (werkingsgebied) afb. 25 wordt bedekt met de airbag bij activering ervan. In dit gebied mogen nooit voorwerpen geplaatst of bevestigd worden.

Zijairbags*

Werking

Afb. 26 Zij-airbag in de bestuurdersstoel.

Werking

Afb. 27 Volledig geactiveerde zij-airbags aan de linkerwagenzijde.

De zij-airbags zitten in de rugleuningen van de bestuurdersstoel afb. 26, de bijrijdersstoel en in de rugleuning van de buitenste zitplaatsen achterin*. De inbouwplaatsen zijn gemarkeerd door het opschrift "AIRBAG" bovenaan de rugleuningen.

De zij-airbags bieden in aanvulling op de veiligheidsgordels extra bescherming voor het bovenlichaam van de inzittenden bij zware botsingen van opzij  in Zijairbags* op.

Bij botsingen van opzij wordt door de zij-airbags het gevaar op lichamelijk letsel voor de inzittenden gereduceerd aan de zijde waar de impact plaatsvindt. Behalve hun gewone beschermende functie hebben de veiligheidsgordels ook de taak om de inzittenden op de stoelen voorin en op de buitenste zitplaatsen achterin bij een aanrijding van opzij zo op hun plaats te houden dat de zij-airbags maximale bescherming kunnen bieden.

Hoofdairbags*

Werking

Afb. 28 Plaats van de hoofdairbags.

De hoofdairbags zitten aan beide zijden in het interieur boven de portieren afb. 28 en zijn gemarkeerd met de opschriften "AIRBAG".

De hoofdairbags bieden als aanvulling op de veiligheidsgordels extra bescherming voor het bovenlichaam van de inzittenden bij zware botsingen van opzij  in Hoofdairbags* op.

Vóór elke rit

Stoelen handmatig verstellen Afb. 13 Voorstoelen: handmatig verstellen van de stoel. Vooruit/achteruit: trek aan de hendel en verschuif de stoel. Omhoog/omlaag: trek de hendel omhoog ...

Kinderzitjes

Belangrijke aanwijzingen voor de voorairbag van de bijrijder Afb. 29 Airbagstickers - versie 1: op de zonneklep aan bijrijderszijde A en op het achterste frame van het bijrijdersportier B. ...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. Lichtbron aan achterzijde vervangen
Zijbekleding openen en sluiten Voorbeeld zijbekleding rechts Voordat de lampjes van de achterlichten kunnen worden vervangen, moet de zijbekleding in de bagagerui ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Veiligheidsgordel afdoen
Aanwijzing  De veiligheidsgordel moet volledig oprollen; dit controleren. Anders kunnen de veiligheidsgordel of de gordelslottong in het portier of het stoelmechanisme be ...

Modellen: