Seat Leon: Gordelspanners - Veiligheidsgordels - Veiligheid - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Gordelspanners

Werking van de gordelspanners

De veiligheidsgordels voor de voorste inzittenden zijn voorzien van gordelspanners. De gordelspanners worden geactiveerd door sensoren, maar alleen bij zware frontale botsingen of zware botsingen van opzij en van achteren en als de desbetreffende veiligheidsgordel is vastgegespt. Dankzij de gordelspanners worden de veiligheidsgordels gespannen tegen de richting van het afrollen in en de voorwaartse beweging van de inzittenden wordt gereduceerd.

Bij lichte botsingen, bij een koprol en bij ongevallen waarbij geen grote krachten werkzaam zijn, vindt er geen activering van de gordelspanners plaats.

Let op

  • Als de gordelspanners worden geactiveerd, ontstaat fijn stof. Dit is normaal en geen teken van vuur in de wagen.
  • Als de wagen of afzonderlijke onderdelen van het systeem worden verschroot, beslist de betreffende veiligheidsvoorschriften opvolgen.

    Deze voorschriften zijn bekend bij de werkplaats van de officiële dealers en kunnen daar worden ingezien.

Onderhoud en afvoer van de gordelspanners

De gordelspanners maken deel uit van de veiligheidsgordels die bij de zitplaatsen in uw wagen aanwezig zijn. Wanneer u werkzaamheden aan de gordelspanners uitvoert en systeemonderdelen vanwege andere reparatiedoeleinden uit- en inbouwt, kan de veiligheidsgordel beschadigd raken. Dat kan tot gevolg hebben dat de gordelspanners in geval van een aanrijding niet juist of helemaal niet werken.

Om de beschermende werking van de veiligheidsgordels niet te beïnvloeden en te vermijden dat uitgebouwde onderdelen lichamelijk letsel en milieuvervuiling veroorzaken, moeten de voorschriften die bij de werkplaats van de officiële dealers bekend zijn in acht genomen worden.

ATTENTIE

  •  Verkeerde behandeling en zelf uitgevoerde reparaties vergroten het risico op zwaar lichamelijk letsel met zelfs dodelijke gevolgen omdat daardoor de gordelspanners niet of onverwacht kunnen worden geactiveerd.
  •  Nooit onderdelen van gordelspanners en veiligheidsgordels repareren, verstellen of uit- en inbouwen.
  •  De gordelspanners en veiligheidsgordels inclusief de oprolautomaten kunnen niet worden gerepareerd.
  •  Alle werkzaamheden aan de gordelspanners en veiligheidsgordels evenals het uit- en inbouwen van systeemonderdelen vanwege andere reparatiedoeleinden mogen alleen door de werkplaats van een officiële dealer worden uitgevoerd.
  • De bescherming van de gordelspanners geldt slechts voor één aanrijding. De spanners moeten vervangen worden als ze in werking zijn getreden.

Hoe worden veiligheidsgordels goed vastgegespt?

Veiligheidsgordel vast- en losgespen Afb. 93 De slotgesp van de veiligheidsgordel aanbrengen en verwijderen. Afb. 94 Verloop van de gordelband bij zwangere vrouwen. Veiligheidsgordels o ...

Airbagsysteem

...

Zie ook:

Hyundai Ioniq Electric. Voorstoelen
De voorstoel kan worden afgesteld met de bedieningshendel of - schakelaars aan de buitenzijde van de zitting. Stel voor het rijden de stoel af in de juiste stand zodat het stuurwiel, de pedalen en ...

Volvo V40. Passagiersairbag
Uw auto heeft behalve de veiligheidsgordel  aan de passagierszijde ook een airbag . De airbag zit opgevouwen in een ruimte boven het dashboardkastje. Het paneel is voorzien van het opschrift ...

Modellen: