Hyundai Ioniq Electric: Voorzorgsmaatregelen voor rijden in de winter - Rijden in de winter - Rijden met uw auto - Hyundai Ioniq Electric - InstructieboekjeHyundai Ioniq Electric: Voorzorgsmaatregelen voor rijden in de winter

Gebruik hoogwaardige ethyleenglycol koelvloeistof

Uw auto wordt afgeleverd met een koelsysteem dat gevuld is met hoogwaardige ethyleenglycol koelvloeistof. Alleen dit type koelvloeistof helpt corrosie in het koelsysteem te voorkomen, smeert de waterpomp afdoende en voorkomt bevriezing van het koelsysteem. Vervang de koelvloeistof periodiek en vul het op de juiste manier bij. Zie hiervoor het onderhoudsschema in hoofdstuk 7.

Laat voor de winter controleren of de koelvloeistof voldoende bescherming tegen bevriezing biedt voor de te verwachten winterse temperaturen.

Controleer de accu en de accukabels

Door de lage temperaturen in de winter wordt de accu zwaarder belast. Controleer de accu en de kabels, zoals beschreven in hoofdstuk 7. De ladingstoestand van de accu kan worden gecontroleerd door een officiële HYUNDAI-dealer of een garagebedrijf.

Laat de motor indien nodig vullen met een speciale "winterolie"

In sommige regio's wordt geadviseerd in de winter speciale winterolie te gebruiken met een lagere viscositeit. Zie hoofdstuk 8 voor meer informatie. Neem contact op met een officiële HYUNDAIdealer als u niet weet welk type winterolie u moet gebruiken.

Voorkom bevriezing van de sloten

Spuit een goedgekeurde slotontdooier of glycerine in het sleutelgat om bevriezing van de sloten te voorkomen.Verwijder het ijs van een bevroren slot door het in te spuiten met een goedgekeurde slotontdooier. Als een slot inwendig bevroren is, kunt u het proberen te ontdooien met een verwarmde sleutel. Zorg ervoor dat u zich niet brandt aan de verwarmde sleutel.

Gebruik goedgekeurde ruitensproeierantivries

Vul het ruitensproeierreservoir met goedgekeurde ruitensproeierantivries, zoals voorgeschreven op het reservoir, om bevriezing van de ruitensproeiervloeistof te voorkomen.

Ruitensproeierantivries is verkrijgbaar bij een officiële HYUNDAI-dealer en de meeste automaterialenzaken.

Gebruik geen koelvloeistof of andere soorten antivries omdat deze de lak kunnen beschadigen.

Voorkom vastvriezen van de parkeerrem

Onder bepaalde omstandigheden kan de parkeerrem in geactiveerde toestand vastvriezen. De kans daarop is het grootst als er rond de achterremmen sprake is van een opeenhoping van sneeuw of ijs of als de remmen nat zijn. Zet de transmissie in stand P (parkeren) als er een kans is dat de parkeerrem bevriest. Leg ook blokken voor en achter de achterwielen om te voorkomen dat de auto weg rolt.

Deactiveer daarna de parkeerrem.

Voorkom dat ijs en sneeuw zich ophopen aan de onderzijde van de auto

In sommige gevallen kunnen sneeuw en ijs zich ophopen onder de schermen en de bewegingen van de stuurinrichting belemmeren.

Controleer regelmatig de onderzijde van de auto om er zeker van te zijn dat de voorwielen en onderdelen van de stuurinrichting vrij kunnen bewegen als onder zware winterse omstandigheden wordt gereden.

Neem de benodigde uitrusting voor noodgevallen mee

Afhankelijk van de weersomstandigheden, kan het nodig zijn de benodigde uitrusting voor noodgevallen mee te nemen.

Onder deze zaken vallen bijvoorbeeld sneeuwkettingen, een sleepkabel of -ketting, een zaklantaarn, een alarmknipperlicht, zand, een schep, startkabels, een ruitenkrabber, handschoenen, een stuk zeil of een kleed, een deken, enz.

Plaats geen voorwerpen of materialen in de motorruimte

Het plaatsen van voorwerpen of materialen in de motorruimte die koeling van onderdelen in de motorruimte verhinderen kan een storing of brand veroorzaken. De schade die hierdoor kan ontstaan valt niet onder de fabrieksgarantie.

Sneeuw en ijs

Probeer bij het afremmen zoveel mogelijk op de motor af te remmen. Door plotseling te remmen op een met sneeuw of ijs bedekte weg kan de auto in een slip raken. Om met uw auto op een besneeuwd w ...

Voertuiggewicht

Twee labels op de dorpel van het bestuurdersportier geven aan voor welke belading uw auto ontworpen is: het informatielabel en het typeplaatje. Zorg ervoor dat u, voordat u uw auto gaat beladen, ...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. TEMPOMAT-hendel
  Actuele of hogere snelheid opslaan LIM-controlelampje Actuele snelheid opslaan ...

Hyundai Ioniq Electric. Buitenspiegel
Stel de spiegels af voordat u gaat rijden. Uw auto is uitgerust met zowel een linker als een rechter buitenspiegel. De spiegels kunnen elektrisch versteld worden met de schakelaar. De spiegel ...

Modellen: