Hyundai Ioniq Electric: Sneeuw en ijs - Rijden in de winter - Rijden met uw auto - Hyundai Ioniq Electric - InstructieboekjeHyundai Ioniq Electric: Sneeuw en ijs

Probeer bij het afremmen zoveel mogelijk op de motor af te remmen.

Door plotseling te remmen op een met sneeuw of ijs bedekte weg kan de auto in een slip raken.

Om met uw auto op een besneeuwd wegdek te kunnen rijden, kan het noodzakelijk zijn gebruik te maken van winterbanden of sneeuwkettingen onder uw auto te monteren.

Neem altijd de benodigde uitrusting voor noodgevallen mee. Onder deze zaken vallen bijvoorbeeld sneeuwkettingen, een sleepkabel of -ketting, een zaklantaarn, een alarmknipperlicht, zand, een schep, startkabels, een ruitenkrabber, handschoenen, een stuk zeil of een kleed, een deken, enz.

Winterbanden

WAARSCHUWING
De maat en het type van de winterbanden moeten gelijk zijn aan die van de standaard gemonteerde banden. Anders kan de veiligheid en het rijgedrag van uw auto negatief beïnvloed worden.

Als u winterbanden op uw auto laat monteren, controleer dan of deze radiaalbanden dezelfde maat en beladingsindex hebben als de originele banden. Monteer sneeuwbanden op alle vier de wielen, voor een optimale wegligging onder alle weersomstandigheden.

De grip op een droog wegdek met winterbanden is wellicht niet zo goed als met de originele banden.

Raadpleeg uw bandenleverancier voor de maximum snelheid van de banden.

Informatie Monteer geen banden met spikes zonder eerst na te gaan of het gebruik hiervan ter plaatse niet wettelijk verboden is.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen 

Omdat de wangen van een radiaalband dunner zijn dan die van andere typen banden, kunnen ze door sommige typen sneeuwkettingen beschadigd raken.

Daarom wordt aanbevolen om winterbanden te gebruiken in plaats van sneeuwkettingen. Monteer geen sneeuwkettingen op auto's met lichtmetalen velgen. Gebruik als het echt niet anders kan ladderkettingen.

Gebruik, indien sneeuwkettingen moeten worden gebruikt, originele HYUNDAI-onderdelen en lees voor de montage eerst de bij de sneeuwkettingen geleverde montage-instructies.

Schade aan uw auto die het gevolg is van het gebruik van onjuist gebruik van sneeuwkettingen valt niet onder de fabrieksgarantie van uw auto.

WAARSCHUWING

Het rijgedrag van de auto kan door het gebruik van sneeuwkettingen negatief beïnvloed worden:

  • Rijd minder dan 30 km/h of de door de fabrikant aanbevolen snelheid. Houd de laagste snelheid aan.
  • Rijd voorzichtig en vermijd oneffenheden, gaten, scherpe bochten en andere situaties waardoor de auto plotseling zou kunnen in- of uitveren.
  • Vermijd het maken van scherpe bochten en het remmen met geblokkeerde wielen.

Informatie

Aanbrengen van kettingen

Volg voor het plaatsen van de sneeuwkettingen de aanwijzingen van de fabrikant en trek de kettingen zo strak mogelijk aan. Rijd langzaam (minder dan 30 km/h) als er sneeuwkettingen gemonteerd zijn.

Als u de kettingen tegen de carrosserie of het chassis hoort slaan, stop dan meteen en trek de kettingen aan. Als ze daarna nog tegen de auto slaan, matig uw snelheid dan totdat dit niet meer gebeurt. Verwijder de sneeuwkettingen zodra u weer op een schone weg rijdt.

Parkeer de auto op een vlakke ondergrond en uit de buurt van het overige verkeer voor het monteren van de sneeuwkettingen. Zet de alarmknipperlichten aan en plaats indien mogelijk een gevarendriehoek achter de auto. Zet de transmissie in stand P (parkeren), activeer de parkeerrem en zet de auto uit alvorens de sneeuwkettingen te monteren

AANWIJZING

Bij gebruik van sneeuwkettingen:

  • Kettingen die een verkeerde maat hebben of niet goed gemonteerd zijn, kunnen de remleidingen, wielophanging, carrosserie en velgen van uw auto beschadigen.
  • Gebruik SAE "S"-klasse kettingen of ladderkettingen.
  • Trek de kettingen strakker aan om te voorkomen dat de kettingen in contact komen met de carrosserie als u hoort dat dit het geval is.
  • Trek de kettingen opnieuw strak aan nadat u 0,5 - 1,0 km hebt gereden, om schade aan de carrosserie te voorkomen.
  • Monteer geen sneeuwkettingen op auto's met lichtmetalen velgen. Gebruik als het echt niet anders kan ladderkettingen.
  • Gebruik ladderkettingen van minder dan 12 mm breed om schade aan de kettingbevestiging te voorkomen.

Rijden in de winter

De slechtere weersomstandigheden in de winter leiden tot meer slijtage van de banden en andere problemen. Om problemen bij het rijden in de winter tot een minimum te beperken adviseren we u het vo ...

Voorzorgsmaatregelen voor rijden in de winter

Gebruik hoogwaardige ethyleenglycol koelvloeistof Uw auto wordt afgeleverd met een koelsysteem dat gevuld is met hoogwaardige ethyleenglycol koelvloeistof. Alleen dit type koelvloeistof helpt cor ...

Zie ook:

Hyundai Ioniq Electric. Laadprocedures
Categorie Laadaansluiting (auto) Laadstekker Lader Opladen Laadtijd Normale laadprocedure Gebruik de normale lader die geïnstalleerd is in uw huis of ...

Seat Leon. Opslag van ongevalgegevens (Event Data Recorder)
Beschrijving en werking Uw wagen beschikt over een apparaat dat gegevens van ongevallen opslaat (EDR). De EDR registreert gegevens bij een licht of ernstig ongeval. Deze gegevens dienen ter on ...

Modellen: