Hyundai Ioniq Electric: Extra voorzorgsmaatregelen veiligheidsgordel - Veiligheidsgordels - Veiligheidssysteem van uw auto - Hyundai Ioniq Electric - InstructieboekjeHyundai Ioniq Electric: Extra voorzorgsmaatregelen veiligheidsgordel

Gebruik van veiligheidsgordels bij zwangerschap

Ook bij zwangerschap moet de veiligheidsgordel altijd worden gedragen. De beste manier om uw ongeboren kind te beschermen is uzelf te beschermen door altijd de veiligheidsgordel te dragen.

Zwangere vrouwen moeten altijd een driepuntsveiligheidsgordel dragen.

Plaats de schoudergordel over de borstkas en laat hem tussen uw borsten en niet langs uw hals lopen.

Plaats de heupgordel onder uw buik op zo'n manier dat hij STRAK langs uw heupen en bekken loopt, onder uw buik langs.

WAARSCHUWING
Om de kans op ernstig letsel voor het ongeboren kind bij een ongeval te beperken, mogen zwangere vrouwen het heupgedeelte van de veiligheidsgordel NOOIT over of boven de onderbuik dragen.

Kinderen en het gebruik van veiligheidsgordels

Baby's en kleine kinderen

In de meeste landen zijn regels over het vervoer van kinderen opgesteld die het gebruik van een goedgekeurd kinderzitje, inclusief zittingverhogingen, verplicht stellen.

Regels met betrekking tot de leeftijd waarboven de veiligheidsgordel mag worden gebruikt in plaats van een kinderzitje, verschillen per land. Zorg er daarom voor dat u op de hoogte bent van de regelgeving in uw land en in de landen die u op uw reizen aandoet. Baby- en kinderzitjes moeten op de juiste manier worden geplaatst en gemonteerd op een achterstoel.

Raadpleeg voor meer informatie "Kinderzitjes" in dit hoofdstuk.

WAARSCHUWING
Zet een baby of kind ALTIJD op de juiste wijze vast in een kinderzitje dat geschikt is voor de lengte en het gewicht van het kind.

Om de kans op ernstig letsel voor een kind of een andere inzittende te beperken, mag u NOOIT een kind op schoot of in uw armen houden in een rijdende auto.

Door de grote krachten die bij een ongeval optreden, zal het kind uit uw armen en door het interieur worden geslingerd.

Kleine kinderen zijn bij een ongeval het best beschermd als ze goed vastgezet op een achterstoel vervoerd worden in een wettelijk goedgekeurd kinderzitje. Controleer voor de aanschaf van een kinderzitje of het is voorzien van een label waarop staat dat het wettelijk goedgekeurd is. Het kinderzitje moet geschikt zijn voor de lengte en het gewicht van het kind dat erin vervoerd moet worden. Deze informatie moet op het label van het kinderzitje vermeld staan. Raadpleeg "Kinderzitjes" in dit hoofdstuk.

Grotere kinderen

Kinderen jonger dan 13 jaar en kinderen die te groot zijn voor een zittingverhoging moeten altijd op een achterstoel plaatsnemen en gebruikmaken van de aanwezige driepuntsgordels. De veiligheidsgordel moet strak over de heupen en over de schouder en borstkas liggen om het kind veilig op zijn plaats te houden. Controleer regelmatig of de gordel goed aanligt.

Door de bewegingen van het kind kan de gordel niet meer in de juiste positie komen te liggen. Bij een aanrijding zitten kinderen het veiligst op een achterstoel als ze op de juiste manier gebruik maken van de veiligheidsgordels.

Als een groter kind (ouder dan 13) op de voorstoel vervoerd moet worden, moet het kind de driepuntsgordel op de juiste manier dragen en moet de stoel zo ver mogelijk naar achteren worden geplaatst.

Probeer het kind verder naar het midden plaats te laten nemen wanneer het schoudergedeelte over de hals of het gezicht van het kind loopt. Maak op de achterstoel gebruik van een geschikte zittingverhoging wanneer de schoudergordel het gezicht of de hals nog steeds raakt.

WAARSCHUWING
  • Zorg ervoor dat grotere kinderen de veiligheidsgordel altijd dragen en controleer of deze goed is afgesteld.
  • Laat het schoudergedeelte van de gordel NOOIT langs de hals of langs het gezicht van het kind lopen.
  • Zet nooit meer dan één kind vast met een enkele veiligheidsgordel.

Gehandicapten en het gebruik van veiligheidsgordels

Ook gehandicapten die in de auto vervoerd worden, moeten gebruikmaken van de veiligheidsgordel. Neem voor meer informatie contact op met een arts.

Een persoon per veiligheidsgordel

Een enkele gordel mag nooit gedragen worden door twee personen (ook niet door een volwassene en een kind). Als dat wel gedaan wordt, kan dat bij een aanrijding resulteren in ernstig letsel.

Zet de rugleuning niet horizontaal

Het tijdens het rijden zitten op een stoel met een rugleuning die te ver achterover staat kan gevaarlijk zijn.

Ook bij het dragen van de veiligheidsgordel neemt de bescherming die de veiligheidssystemen (veiligheidsgordels en/of airbags) bieden, aanzienlijk af als de rugleuning te ver achterover staat.

De veiligheidsgordel moet strak over uw heupen en borst lopen voor een maximale effectiviteit.

Bij een ongeval kunt u tegen de veiligheidsgordel aan geslingerd worden, waardoor u nekletsel of ander letsel op kunt lopen.

Hoe verder de rugleuning naar achteren staat, hoe groter de kans is dat de inzittende bij een aanrijding onder het heupgedeelte van de gordel door schiet of dat de nek in aanraking komt met het schoudergedeelte van de gordel.

WAARSCHUWING
  • Rijd NOOIT met een rugleuning die te ver achterover staat.
  • Als de rugleuning te ver achterover staat, neemt de kans op ernstig letsel bij een aanrijding of een noodstop aanzienlijk toe.
  • Bestuurder en passagiers moeten altijd goed in hun stoel zitten, de gordel op de juiste manier dragen en de rugleuning zo ver mogelijk rechtop zetten.

Veiligheidsgordels

Driepuntsgordel Vastmaken van de veiligheidsgordel: Trek de gordel uit de blokkeerautomaat en plaats de metalen gesp (1) in de gordelsluiting (2). Wanneer de gesp in de gordelsluiting vergrende ...

Verzorging van veiligheidsgordels

Veiligheidsgordels mogen niet worden gedemonteerd of gemodificeerd. Verder moet er op worden gelet dat de gordels en de onderdelen daarvan niet beschadigd worden door de scharnieren van de stoelen ...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. Autogegevens
Algemene aanwijzingen Met betrekking tot de aangegeven autogegevens het volgende in acht nemen: De aangegeven hoogten kunnen fluctueren in verband met: Banden ...

Skoda Octavia. Keuzehendelvergrendeling
Afb. 244 Grendelknop De keuzehendel is in stand P en N geblokkeerd, zodat de stand voor vooruitrijden niet per ongeluk kan worden ingeschakeld en de wagen hierdoor niet in beweging kan komen. ...

Modellen: