Volvo V40: Lakschade - Onderhoud en service - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Lakschade

De lak vormt een belangrijk onderdeel van de roestwering van de auto en moet daarom regelmatig worden gecontroleerd. De meest voorkomende soorten lakschade zijn bijvoorbeeld steenslagplekken, krassen en plekjes op de spatbordranden, portieren en bumpers.

BELANGRIJK Wanneer de auto is voorzien van een matte laklaag: Laat lakreparaties over aan een erkende werkplaats. Geadviseerd wordt een erkende Volvo-werkplaats.

Geringe lakschade herstellen

Om roestvorming te voorkomen moet u lakschade direct herstellen.

Eventueel benodigd materiaal

Kleurcode

De kleurcodesticker vindt u in de portierstijl van de auto en wordt zichtbaar zodra het portier rechtsachter wordt geopend.

Kleurcode 

  1. Kleurcode exterieur
  2. Eventuele secundaire kleurcode exterieur

Het is belangrijk dat u de juiste kleur gebruikt.

Voor de positie van de productsticker zie Typeaanduidingen .

Kleine lakbeschadigingen als steenslagplekken en krassen repareren

Kleine lakbeschadigingen als steenslagplekken en krassen repareren 

Vóór het herstel van lakschade moet u de auto schoonmaken en goed laten drogen. Zorg er bovendien voor dat de auto warmer is dan 15 °C.

  1. Plak een stuk afplaktape over het beschadigde gebied heen. Trek de tape weer van de lak af om eventuele lakresten te verwijderen.

    Als de beschadiging tot op het metaal (plaat) zit, moet een grondlak (primer) worden gebruikt. Bij beschadiging van een kunststof oppervlak moet voor een optimaal resultaat een hechtprimer worden gebruikt – spray in het deksel van de sprayfles en strijk dun op.

  2. Vóór het lakken kunt u zo nodig (bij ongelijkmatige randen bijvoorbeeld) plaatselijk licht schuren met zeer fijn schuurlinnen. Maak het oppervlak goed schoon en laat drogen.
  3. Roer de grondlak (primer) goed door en breng deze met een fijn kwastje, een lucifer of iets dergelijks aan. Werk als de grondlak droog is af met basislak en heldere lak.
  4. Krassen kunt u op dezelfde manier herstellen, maar dek ter bescherming de onbeschadigde lak rond de kras af.
N.B. Als de steenslag niet tot het metalen oppervlak (het plaatwerk) is gekomen en er nog steeds een onbeschadigde laklaag aanwezig is, moet u de basislak en heldere lak direct aanbrengen nadat het oppervlak is gereinigd.

Gerelateerde informatie

Interieur reinigen

Gebruik alleen reinigingsmiddelen en autoverzorgingsproducten die door Volvo geadviseerd worden. Reinig het interieur regelmatig en voor het beste resultaat is het zaak om vlekken meteen te ve ...

Specificaties

...

Zie ook:

Mazda 6. Portiersloten
WAARSCHUWINGNeem dus altijd alle kinderen en huisdieren met u mee of laat een verantwoordelijke persoon bij hen achter: Het alleen achterlaten van kinderen of huisdieren in een geparkeerd ...

Mazda 6. Afzonderlijk neerklapbaar
Door het neerklappen van de rugleuningen van de achterzitting kan de bagageruimte uitgebreid worden. WAARSCHUWINGNooit rijden wanneer inzittenden op de neergeklapte rugleuningen of in de bag ...

Modellen: