Volvo V40: Keuzehendelblokkering - Starten en rijden - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Keuzehendelblokkering

De keuzehendelblokkering is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een mechanische en een automatische.

Mechanische schakelblokkering

Mechanische schakelblokkering

U kunt de hendel altijd ongehinderd heen en weer halen tussen de standen N en D. Om de hendel in een van de overige standen te zetten, moet u een blokkering opheffen door op de blokkeerknop op de keuzehendel te drukken.

Met de blokkeerknop ingedrukt kunt u de hendel vooruit of achteruit bewegen tussen de standen R, N en D.

Automatische schakelblokkering

De automatische versnellingsbak kent enkele bijzondere beveiligingsfuncties:

Parkeerstand (Stilstaande auto met draaiende motor:

Elektrische schakelblokkering, Shiftlock parkeerstand (Om de keuzehendel vanuit stand P in een andere schakelstand te zetten, moet u in contactslotstand  II het rempedaal bedienen.

Schakelblokkering, vrijstand (N) Als de keuzehendel in stand N staat en de auto heeft minstens 3 seconden stilgestaan (of de motor nu loopt of niet), is de keuzehendel geblokkeerd.

Om de keuzehendel vanuit stand N in een andere schakelstand te zetten, moet u in contactslotstand  II het rempedaal bedienen.

Automatische schakelblokkering deactiveren

Automatische schakelblokkering deactiveren

Als u niet met de auto kunt rijden zoals het geval is bij een uitgeputte accu, moet u de keuzehendel uit stand P halen voordat u de auto kunt verzetten.

  1. Verwijder het schaalvormige insteekelement uit het vak achter de middenconsole en zoek de verende knop onder in het vak op.
  2. Druk de knop in en houd deze ingedrukt.
  3. Haal de keuzehendel uit stand P en laat de knop los.
  4. Plaats het insteekelement terug in het opbergvak.

Gerelateerde informatie

Hellingrem (HSA)

U hoeft het rempedaal niet te bedienen wanneer u wegrijdt of achteruit een helling oprijdt - het HSA-systeem (Hill Start Assist) voorkomt dat de auto achteruitrolt Het systeem zorgt ervoor dat de pedaaldruk enkele seconden lang op peil blijft, wanneer u uw voet van het rempedaal naar het gaspedaal verplaatst.

De tijdelijke remwerking wordt na enige seconden opgeheven of eerder bij het bedienen van het gaspedaal.

Gerelateerde informatie

Automatische versnellingsbak - Geartronic

De automatische versnellingsbak Geartronic heeft een hydraulische koppelomvormer die de kracht van de motor overbrengt op de versnellingsbak. De bak heeft twee verschillende schakelstanden: autom ...

Start/Stop

Auto’s met een bepaalde combinatie van motor en versnellingsbak zijn voorzien van een Start/ Stop-systeem dat in werking treedt, als de auto bijvoorbeeld stilstaat in een file of wacht voor een ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Inleiding voor het onderwerp
De automatische versnellingsbak schakelt automatisch, afhankelijk van de motorbelasting, de bediening van het gaspedaal, de rijsnelheid en de gekozen rijmodus. De standen van de automatische vers ...

Skoda Octavia. Handmatig schakelen (tiptronic)
Afb. 245 Keuzehendel / multifunctiestuurwiel De tiptronic biedt de mogelijkheid om de versnellingen handmatig via de keuzehendel of met de peddels onder het multifunctiestuurwiel te schakelen. ...

Modellen: