Volvo V40: Elektronische stabiliteitsregeling (ESC) - algemeen - Bestuurdersondersteuning - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Elektronische stabiliteitsregeling (ESC) - algemeen

Volvo V40 / Volvo V40 - Instructieboekje / Bestuurdersondersteuning / Elektronische stabiliteitsregeling (ESC) - algemeen

De stabiliteitsregeling ESC ((Electronic Stability Control)) helpt u voorkomen dat de wielen doorslippen en verbetert de tractie van de auto.

Tijdens het afremmen kunnen de ingrepen van het ESC-systeem waarneembaar zijn in de vorm van pulserende geluiden. Tijdens het gas geven kan de auto langzamer optrekken dan u verwacht.

WAARSCHUWING

  • De stabiliteitsregeling ESC is een systeem voor aanvullende bestuurdersondersteuning om de bestuurder te ontlasten en de rijveiligheid te verhogen, maar het systeem werkt niet in alle verkeers-, weers- en wegomstandigheden.
  • ESC ontslaat u niet van de plicht om alert en adequaat te reageren, zodat u de auto altijd op een veilige manier moet blijven besturen, met inachtneming van een passende snelheid en geschikte afstand tot andere weggebruikers en met respect voor de geldende verkeersregels en - bepalingen.

Het ESC-systeem bestaat uit de volgende functies:

Antislipregeling

Deze regeling controleert de aandrijfkracht en remkracht van elk van de afzonderlijke wielen om de auto op die manier te stabiliseren.

Antispinregeling

Deze regeling beperkt de aandrijfkracht en remkracht van elk van de afzonderlijke wielen om de auto op die manier te stabiliseren.

Tractieregeling

Deze regeling is actief op lage snelheden en brengt de aandrijfkracht van een slippend aandrijfwiel over op een aandrijfwiel dat niet slipt.

Motorremregeling, EDC

EDC (Engine Drag Control) voorkomt ongewenste blokkering van de wielen, zoals na terugschakeling of bij gladheid tijdens het afremmen op de motor in een lage versnelling.

Een van de gevolgen van ongewenste blokkering van de wielen is dat u de auto moeilijk onder controle kunt houden.

Corner Traction Control - CTC

CTC (Corner Traction Control) zorgt voor compensatie van eventueel onderstuur in een bocht en maakt het mogelijk om sneller op te trekken dan normaal zonder dat het binnenste wiel doorslipt zoals bij een gebogen oprit om zo sneller in te kunnen voegen in de verkeersstroom.

Stuuradvies - DSR

DSR (Driver Steering Recommendation) helpt u om de auto in de juiste richting te sturen bij beperkte grip op het wegdek of bij een ingreep van het ABS.

DSR is voornamelijk bedoeld om u te helpen de auto in de juiste richting te sturen, wanneer de auto eenmaal slipt.

DSR grijpt in door het stuurwiel met enige kracht in de richting te draaien, waarin u moet sturen om optimale grip te verkrijgen/handhaven en de auto te stabiliseren.

Trailer Stability Assist, TSA

Het TSA-systeem  heeft tot taak de auto met een aanhanger/caravan te stabiliseren, wanneer de combinatie de neiging tot pendelbewegingen vertoont. Voor meer informatie, zie Rijden met een aanhanger .

N.B. De functie wordt gedeactiveerd als u de Sport-stand kiest.

Gerelateerde informatie

Stuurkrachtinstelling

De snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat de stuurbekrachtiging afneemt naarmate de rijsnelheid oploopt, waardoor u een beter gevoel met de weg krijgt. Op snelwegen stuurt de a ...

Elektronische stabiliteitsregeling (ESC) - bediening

Niveau kiezen, Sport-modus Het ESC-systeem is altijd geactiveerd – uitschakelen is niet mogelijk. U kunt echter de Sport-modus kiezen voor een actievere rijervaring. In de Sport-modus regist ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Gordeloprolautomaten en gordelspanners
Gordeloprolautomaten Elke veiligheidsgordel is uitgerust met een gordeloprolautomaat. Bij langzaam trekken aan de veiligheidsgordel is de volledige bewegingsvrijheid van de gordel gegarandeerd. ...

Mazda 6. Banden
Zorg er voor bij het trekken van een aanhanger dat de bandenspanning van alle banden overeenkomt met de voorgeschreven koude-bandenspanning, zoals aangegeven op de bandenspanningstabel welke zich ...

Modellen: