Volvo V40: City Safety - beperkingen - Bestuurdersondersteuning - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: City Safety - beperkingen

De City Safety-sensor is erop gebouwd om auto's en andere voorliggers te ontdekken, zowel overdag als 's nachts.

Er gelden echter bepaalde beperkingen voor het systeem.

Door de beperkingen van de sensor werkt City Safety minder goed – of helemaal niet – bij hevige sneeuw- of regenval, in dichte mist of in dikke stofwolken of stuifsneeuw. Ook condens, vuil, sneeuw en ijs op de voorruit kunnen voor storingen in de werking zorgen.

Hangende voorwerpen zoals vlaggen/wimpels die uitstekende lading markeren of accessoires zoals verstralers en frontbars die boven de motorkap uitsteken zorgen voor functiebeperkingen.

Het laserlicht van de sensor in City Safety meet hoe het licht reflecteert. De sensor kan geen obstakels met een gering reflecterend vermogen waarnemen. De achterkant van voertuigen weerkaatst veelal voldoende licht dankzij de kentekenplaat en de achterlichtreflectoren.

Bij gladheid is de remweg langer waardoor City Safety minder goed in staat is aanrijdingen te voorkomen. In dergelijke situaties zullen het ABS17 en ESC18 voor het maximale remvermogen zorgen met behoud van de stabiliteit.

Wanneer u zelf achteruitrijdt, is City Safety tijdelijk gedeactiveerd.

City Safety wordt niet geactiveerd op lage snelheden (onder 4 km/h (3 mph)), wat betekent dat het systeem niet ingrijpt in situaties waarbij u een voorligger uiterst langzaam nadert zoals tijdens het parkeren.

De commando's die u zelf geeft hebben altijd voorrang, wat betekent dat City Safety niet ingrijpt in situaties waarbij u duidelijke commando's geeft via stuurwiel of gaspedaal, zelfs al is een aanrijding onvermijdelijk.

Nadat City Safety een aanrijding met een stilstaand obstakel heeft voorkomen, blijft de auto maximaal 1,5 seconde stilstaan. Als de auto wordt afgeremd wegens een rijdende voorligger, wordt de snelheid begrensd tot dezelfde snelheid als die van de voorligger.

Bij een auto met een handgeschakelde versnellingsbak slaat de motor af wanneer City Safety de auto tot stilstand heeft gebracht, tenzij u er in slaagt om het koppelingspedaal voor die tijd in te drukken.

N.B.

  • Houd de voorruit in het gebied vóór de lasersensor  vrij van sneeuw, ijs, condens en vuil. Voor een afbeelding met de positie van de sensor, zie City Safety - werking .
  • Plak of bevestig geen zaken op de voorruit vóór de lasersensor
  • Haal sneeuw en ijs van de motorkap – de laag sneeuw en ijs mag niet dikker zijn dan 5 cm.

Storingen opsporen en verhelpen

Als de melding  Voorruitsensoren afgedekt Zie instructieboek op het instrumentenpaneel verschijnt, worden de lasersensoren gehinderd zodat ze geen voorliggers kunnen registreren. Dit betekent op zijn beurt dat City Safety niet werkt.

De melding Voorruitsensoren afgedekt Zie instructieboek verschijnt echter niet in alle situaties waarbij de lasersensor gehinderd worden – let er daarom op dat u de voorruit en in het bijzonder het gebied vóór de lasersensor zorgvuldig schoonhoudt.

In de volgende tabel staan mogelijke oorzaken van het verschijnen van de melding en suggesties voor passende maatregelen.

Oorzaak Maatregel
Het voorruitoppervlak vóór de lasersensor is vuil of bedekt met sneeuw of ijs. Ontdoe het voorruitoppervlak vóór de lasersensor van vuil, sneeuw en ijs.
Het zicht van de lasersensor is geblokkeerd. Verwijder het voorwerp dat het zicht blokkeert.

 

BELANGRIJK Als het voorruitoppervlak vóór een van beide ‘ogen’ barsten, krassen of steenslagschade vertoont van ca. 0,5 × 3,0 mm (of groter), neem dan contact op met een erkende werkplaats om de voorruit te laten vervangen – geadviseerd wordt een erkende Volvo-werkplaats.

Voor een afbeelding met de positie van de sensor, zie City Safety - werking .

Als u niets doet, presteert City Safety mogelijk minder goed.

Om te voorkomen dat City Safety helemaal niet, onjuist of in beperkte mate werkt, geldt tevens het volgende:

  • Volvo adviseert u scheurtjes, krassen of sterren in het gebied vóór de lasersensor niet te repareren, maar de complete voorruit te vervangen.
  • Voordat de voorruit wordt vervangen, moet u contact opnemen met een erkende Volvo-werkplaats om te controleren of de juiste voorruit wordt besteld en gemonteerd.
  • Monteer bij vervanging van de ruitenwissers hetzelfde type of een ander type, door Volvo goedgekeurde ruitenwissers

City Safety - bediening

City Safety is een hulpmiddel om u te helpen een aanrijding te voorkomen tijdens filerijden e.d., waarbij plotselinge wijzigingen in het verkeer vóór u gekoppeld aan onoplettendheid tot bijna-on ...

City Safety - lasersensor

Het City Safety-systeem maakt gebruik van een sensor die laserlicht uitzendt. Neem contact op met een gekwalificeerde werkplaats als de lasersensor een storing vertoont of nagekeken moet worden ...

Zie ook:

Renault Megane. Wieldop
  Verwijder de wieldop door middel van de sleutel 1 die u vindt in de gereedschapsset en die u steekt in de daarvoor bestemde opening naast het ventiel 2 (om achter het metalen klemmetje te ...

Volvo V40. Koelvloeistof - kwaliteit en hoeveelheid
In de tabel ziet u de aan te houden hoeveelheid koelvloeistof voor de verschillende motortypes. Voorgeschreven kwaliteit: Door Volvo aanbevolen koelvloeistof aangelengd met 50% water1, zie ve ...

Modellen: