Volvo V40: Banden - onderhoud - Wielen en banden - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Banden - onderhoud

De banden bieden onder meer draagvermogen, grip op de ondergrond, trillingsdemping en beschermen de wielen tegen slijtage.

Rijeigenschappen

Banden zijn van grote invloed op de rijeigenschappen van de auto. Zowel het type, de maat, de bandenspanning als de snelheidsklasse zijn belangrijk voor het rijgedrag van de auto.

Leeftijd van de banden

Alle banden die ouder zijn dan 6 jaar moet u door een vakman laten controleren, ook al zien ze er intact uit. Dit omdat het materiaal waarvan banden gemaakt zijn ook veroudert en afgebroken wordt, als banden zelden of nooit worden gebruikt. Daarbij kan de werking van de band worden aangetast. Dit geldt voor alle banden die u voor toekomstig gebruik hebt opgeslagen.

Scheurvorming of verkleuring zijn de zichtbare kenmerken van een band die ongeschikt is voor gebruik.

Nieuwe banden

Nieuwe banden

Banden hebben een beperkte houdbaarheidsdatum.

Na enkele jaren worden de banden hard en neemt de grip op het wegdek stukje bij beetje af.

Gebruik bij het verwisselen van banden altijd zo nieuw mogelijke banden. Dit geldt in het bijzonder voor winterbanden. De laatste cijfers van de cijferreeks geven de week en het jaar van productie aan. Het is de zogeheten DOT-code (Department of Transportation) van de band en bestaat uit vier cijfers, bijvoorbeeld 1510. De band op de afbeelding is de 15e week van het jaar 2010 geproduceerd.

Zomer- en winterbanden

Wanneer u de zomerbanden vervangt door winterbanden of andersom, moet u op de band noteren waar de band zat: bijvoorbeeld L voor links, R voor rechts.

Slijtage en onderhoud

De juiste bandenspanning  levert een gelijkmatiger slijtage op. De rijstijl, de bandenspanning, het klimaat en de staat van de wegen zijn van invloed op de snelheid waarmee de banden verouderen en slijten. Om verschillen in profieldiepte te voorkomen en slijtpatronen  tegen te gaan kunt u de wielen op de voor- en achteras onderling van plaats verwisselen. Voer de eerste wissel na ca. 5000 km uit en doe dat daarna om de 10000 km opnieuw. Volvo adviseert u contact op te nemen met een erkende Volvo-werkplaats, als u niet zeker bent van de profieldiepte. Als er al een duidelijk verschil zit in de slijtage (>1 mm verschil in profieldiepte) van de banden, dienen de minst versleten banden altijd op de achteras te zitten. Slippende voorwielen zijn makkelijker te corrigeren dan slippende achterwielen, omdat de auto rechtuit blijft rijden in plaats van uit te breken met de achterkant waarbij u mogelijk de controle over de auto verliest.

Daarom is belangrijk dat de achterwielen nooit vóór de voorwielen grip verliezen.

Bewaar wielen met omgelegde banden altijd liggend of hangend - nooit staand.

WAARSCHUWING Een beschadigde band kan voor een oncontroleerbare auto zorgen.

Gerelateerde informatie

Wielen en banden

...

Banden - draairichting

Bij banden met een speciaal profiel dat alleen goed werkt wanneer de banden in een bepaalde richting draaien, staat deze richting aangegeven met een pijl op de zijkant van de band. De pijl gee ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Indicatie-overzicht
Overzicht van rijgegevensweergave (afhankelijk van wagenuitrusting). Actieradius - afstand in km, die met de aanwezige tankinhoud en bij dezelfde rijstijl kan worden afgelegd. Als er zuiniger wor ...

Renault Megane. Accessoires
Elektrische en elektronische accessoires Controleer vóór het installeren van een dergelijk accessoire (bij zenders/ontvangers vooral: frequentieband, vermogen, plaats van de a ...

Modellen: