Volvo V40: Automatisch groot licht - Instrumenten, schakelaars en bediening - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Automatisch groot licht

Automatisch groot licht ontdekt de koplampen van een tegenligger of de achterlichten van een voorligger en schakelt dan over van groot licht naar dimlicht. De verlichting gaat terug naar groot licht als het invallende licht ophoudt.

Automatisch groot licht - AHB

Automatisch groot licht (Active High Beam – AHB) is een systeem dat met een camerasensor boven aan de voorruit de koplampen van tegenliggers of de achterlichten van voorliggers registreert en overschakelt van groot licht naar dimlicht.

De functie kan ook rekening houden met de straatverlichting.

Wanneer er geen invallend licht van voor-/tegenliggers meer wordt waargenomen, schakelt de verlichting enkele seconden later weer over naar groot licht.

Activeren/deactiveren

AHB is te activeren, wanneer de verlichtingsdraaiknop in de stand staat (op voorwaarde dat het systeem niet gedeactiveerd werd in het menusysteem MY CAR), zie MY CAR

Automatisch groot licht

Stuurhendel en verlichtingsdraaiknop in stand AUTO.

De functie kan starten bij ritten in het donker, wanneer u op een snelheid van zo'n 20 km/h (12 mph) of hoger rijdt.

Schakel het AHB in of uit door de linker stuurhendel tot in de eindstand naar het stuurwiel te halen en vervolgens los te laten. Na het deactiveren van het groot licht wordt direct overgeschakeld naar dimlicht.

Auto met analoog instrumentenpaneel

Wanneer AHB geactiveerd is, brandt het symbool op het bestuurdersdisplay.

Wanneer het groot licht ontstoken is, brandt ook het symbool op het instrumentenpaneel.

Auto met digitaal instrumentenpaneel

Wanneer AHB geactiveerd is, brandt het symbool op het bestuurdersdisplay wit.

Als het groot licht ontstoken is, brandt het symbool blauw.

Handmatige bediening

N.B. Houd de voorruit in het gebied vóór de camerasensor vrij van ijs, sneeuw, condens en vuil.

Plak of monteer niets op de voorruit vóór de camerasensor, aangezien één of meer camera's voor het systeem hierdoor slechter of niet meer werken.

Als de melding Actief groot licht Tijdelijk niet beschikbaar Schakel handmatig op het bestuurdersdisplay verschijnt, moet u handmatig overschakelen tussen groot licht en dimlicht. De verlichtingsdraaiknop kan echter in stand staan. Hetzelfde geldt, als de melding Voorruitsensoren afgedekt Zie instructieboek en het symbool verschijnen.

Het symbool dooft, wanneer deze melding verschijnt.

AHB is mogelijk tijdelijk niet beschikbaar, zoals in dichte mist of bij zware regenval. Wanneer AHB weer beschikbaar is of als de voorruitsensoren niet langer geblokkeerd zijn, verdwijnt de melding en gaat het symbool branden.

WAARSCHUWING AHB is een systeem dat u helpt om in ongunstige omstandigheden de optimale verlichting te kiezen.

Als bestuurder bent u echter altijd verplicht om handmatig te wisselen tussen groot licht en dimlicht, als dat gezien de verkeerssituatie en/of weersgesteldheid vereist is.

 

BELANGRIJK Voorbeelden van situaties waarin u mogelijk moet wisselen tussen groot licht en dimlicht:

 • in zware regen of dichte mist
 • bij ijsregen
 • bij stuifsneeuw of sneeuwmodder
 • bij maanlicht
 • bij ritten in zwak verlichte bebouwde gebieden
 • bij voorliggers met een zwakke voertuigverlichting
 • bij voetgangers op of naast de weg
 • bij sterk reflecterende voorwerpen zoals borden in de buurt van de weg
 • als de verlichting van tegenliggers schuilgaat achter bijvoorbeeld vangrails
 • bij verkeer op verbindingswegen
 • op het hoogste punt van heuvels en het laagste punt van dalen
 • in scherpe bochten.

Zie voor meer informatie over de beperkingen van de camerasensor, zie Collision Warning - beperkingen van de camerasensor .

Gerelateerde informatie

Groot licht/dimlicht

Wanneer de verlichtingsdraaiknop in stand staat en het elektrische systeem van de auto in sleutelstand II of als de motor draait, wordt in slechte lichtomstandigheden automatisch het dimlicht i ...

Actieve bochtverlichting

Actieve bochtverlichting is ontworpen om in bochten en op kruisingen voor maximale verlichting te zorgen. Een auto met led-koplampen kan afhankelijk van het uitrustingsniveau van de auto zijn uit ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Uitgebreide instellingen (DAB)
In het hoofdmenu Radio de DAB-band selecteren en de functietoets → Uitgebreide instellingen aantippen. Automatische opslag zenderlogo's - Automatische opslag van de zenderlogo's DAB-ve ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Bijzonder onderhoud
Het voorgeschreven onderhoudsinterval is afgestemd op normale bedrijfsomstandigheden van de auto. Bij zwaardere bedrijfsomstandigheden of zwaardere belasting van de auto moeten onderhou ...

Modellen: