Volvo V40: Airbagsysteem - Veiligheid - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Airbagsysteem

Bij een frontale botsing helpt het airbagsysteem voorkomen dat u en eventuele inzittenden letsel aan hoofd en borstkas oplopen.

Airbagsysteem
Airbagsysteem, van bovenaf gezien bij een auto met het stuur links.

Airbagsysteem
Airbagsysteem, van bovenaf gezien bij een auto met het stuur rechts.

Het SRS-systeem bestaat uit airbags en sensoren.

Bij een voldoende krachtige aanrijding reageren de sensoren, waarna een of meer airbags worden opgeblazen en warm worden. De airbags vangen de klap van de aanrijding op voor de inzittende.

De airbags lopen vervolgens weer leeg.

Daarbij treedt er rookvorming in de auto op. Dit is volkomen normaal. Het totale verloop, van het opblazen tot het leeglopen van de airbag, neemt enkele tienden van een seconde in beslag.

Wanneer de airbags werden opgeblazen, adviseert Volvo u het volgende:

WAARSCHUWING De regeleenheid van het airbagsysteem zit in de middenconsole. Als de middenconsole doorweekt geraakt is, moet u de accukabels loskoppelen. Probeer de auto niet te starten, omdat de airbags daarbij geactiveerd kunnen worden. Laat de auto wegslepen. Volvo adviseert u de te auto te laten wegslepen naar een erkende Volvo-werkplaats.

 

WAARSCHUWING Rijd nooit met opgeblazen airbags. Dat kan het besturen van de auto bemoeilijken. Ook andere veiligheidssystemen kunnen beschadigd zijn. De rook en stof die bij het opblazen van de airbags worden gevormd, kunnen bij een intensieve blootstelling irritaties aan de huid en ogen/letsel veroorzaken. Bij last met koud water wassen. Het snelle opblazen kan ook, in combinatie met het materiaal van de airbag, voor wrijvings- en brandwonden op de huid zorgen.

 

WAARSCHUWING Volvo adviseert u om voor reparatie contact op te nemen met een erkende Volvo-werkplaats.

Een verkeerde ingreep in het airbagsysteem kan tot een onjuiste werking leiden met ernstig letsel als gevolg.

 

N.B. De sensoren reageren verschillend, afhankelijk van het verloop van de botsing en of er al dan niet een veiligheidsgordel wordt gebruikt.

Geldt voor alle zitplaatsen behalve de middelste zitplaats achterin.

Er kunnen dus ongelukken ontstaan als slechts één (of geen) van de airbags wordt geactiveerd. De sensoren registreren de kracht waaraan de auto bij de botsing wordt blootgesteld en passen zich hierop aan, zodat een of meer airbags worden opgeblazen.

Gerelateerde informatie

Veiligheid - waarschuwingssymbool

Het waarschuwingslampje verschijnt, als er tijdens de storingsdiagnose een storing wordt geconstateerd of als het systeem geactiveerd is. Waar nodig verschijnt het waarschuwingslampje in combinatie ...

Airbags aan de bestuurderszijde

Uw auto heeft behalve de veiligheidsgordel  aan de bestuurderszijde ook twee airbags . Een van de airbags zit opgevouwen in het midden van het stuurwiel. Het stuurwiel is voorzien van het op ...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. Bekerhouder in armsteun achterin
Aanwijzing Niet met het volledige lichaamsgewicht op de uitgeklapte armsteun achterin leunen of steunen, omdat deze anders beschadigd. De armsteun achterin alleen naar ...

Volvo V40. Alarm
Het alarm is een systeem dat waarschuwt als er bijvoorbeeld in de auto wordt ingebroken. Een geactiveerd alarm gaat af als: een portier, de motorkap of de achterklep wordt geopend er beweging ...

Modellen: