Volvo V40: Accu - Start/Stop - Onderhoud en service - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Accu - Start/Stop

Auto's met Start/Stop-systeem hebben behalve de startaccu ook een hulpaccu.

Een auto met Start/Stop-systeem is voorzien van twee 12V-accu's – één extra krachtige startaccu en een hulpaccu die gebruikt wordt voor de startprocedure middels het Start/Stop-systeem.

Voor meer informatie over het Start/Stop-systeem, zie Start/Stop .

Voor meer informatie over de startaccu van de auto, zie Starten met hulpaccu .

In de volgende tabel staan de specificaties van de hulpaccu.

Accu - Start/Stop

Accu - Start/Stop 

  1. Volgens EN-norm.
  2. Cold Cranking Amperes.
  3. Handgeschakelde versnellingsbak in combinatie met Start/ Stop-systeem met uitsluitend automatische motorstops, wanneer de auto helemaal stilstaat.
  4. Overige.
BELANGRIJK Bij vervanging van de startaccu van een auto met Start/Stop-systeem moet u een accu van het type EFB of beter monteren.

Bij vervanging van een hulpaccu moet u een accu van het type AGM monteren.

 

N.B.
  • Hoe hoger de stroomafname in de auto (extra koeling/verwarming e.d.), hoe meer de accu’s moeten worden bijgeladen = hoe hoger het brandstofverbruik.
  •  Wanneer de capaciteit van de startaccu tot onder de ondergrens is gedaald, wordt het Start/Stop-systeem uitgeschakeld.

Een tijdelijke functiebeperking van het Start/Stop-systeem op grond van een hoge stroomafname houdt het volgende in:

Locatie accu's

Locatie accu's 

  1. Startaccu
  2. Hulpaccu

De hulpaccu vergt doorgaans niet meer service dan de normale startaccu. Neem bij vragen of problemen contact op met een werkplaats - geadviseerd wordt een erkende Volvo-werkplaats

BELANGRIJK Bij het negeren van het volgende valt het Start/Stop-systeem mogelijk tijdelijk uit na aansluiting van een externe startaccu of acculader:
  •  De minpool van de startaccu in de auto mag nooit worden gebruikt voor aansluiting van een externe startaccu of acculader – alleen het autochassis dient als massapunt te worden gebruikt.

Zie Starten met hulpaccu  voor een beschrijving van de locatie van de kabelklemmen en de manier van aansluiten.

 

N.B. Als de startaccu zo ontladen is dat de elektrische standaardsystemen van de auto's zijn uitgeschakeld en u start de motor vervolgens met een externe accu of acculader, dan blijft het Start/Stop-systeem actief. Als het Start/Stop-systeem kort een automatische motorstop verricht, is de kans groot dat een volgende automatische motorstart mislukt door onvoldoende capaciteit van de startaccu, omdat de accu niet genoeg is opgeladen.

Als de auto starthulp heeft gekregen of de accu onvoldoende is opgeladen met een acculader, wordt geadviseerd het Start/Stopsysteem uit te schakelen totdat de startaccu voldoende bijgeladen is door de auto. Bij een buitentemperatuur van +15 °C moet de accu ten minste 1 uur lang door de auto worden opgeladen. Bij lagere buitentemperaturen kan de laadduur toenemen tot zo'n 3–4 uur.

Geadviseerd wordt de accu op te laden met een externe acculader.

Voor meer informatie over het opladen van de startaccu van de auto, zie Startaccu - algemeen .

Gerelateerde informatie

Elektrisch systeem

Het elektrische systeem is enkelpolig en gebruikt het chassis en het motorblok als geleiders.

Op de auto zit een wisselstroomdynamo met spanningsregelaar.

De afmetingen, het type en de prestaties van de accu zijn afhankelijk van de uitrusting in de auto en de functie.

BELANGRIJK Bij vervanging van de startaccu moet u erop letten dat u een accu met hetzelfde koudestartvermogen en van hetzelfde type gebruikt als de originele accu (zie de sticker op de accu).

Gerelateerde informatie

Accu - symbolen

Op de accu's zitten symbolen die informatie verstrekken en waarschuwen. Symbolen op de accu's Draag een veiligheidsbril Zie voor meer informatie de gebr ...

Zekeringen - algemeen

Om te voorkomen dat de elektrische systemen van de auto beschadigd raken door kortsluiting of overbelasting, worden alle verschillende elektrische functies en onderdelen door enkele zekeringen ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Weergavebediening - Columbus, Amundsen, Bolero
Functie Handeling Afspelen/Pauze Aantippen van Weergave van de actuele titel vanaf het begin Aantippen van (na 3 s na de start van de titelweergave) Vi ...

Mazda 6. Bedrijfstoestanddisplay
De bedrijfstoestand van de i-stop functie en de i-ELOOP regeneratiestatus worden getoond. Indicatie op display Bedrijfstoestand 1. Toont het niveau van de elektricite ...

Modellen: