Skoda Octavia: Veiligheidsaanwijzingen - Beschrijving van het airbagsysteem - Airbagsysteem - Veiligheid - Skoda Octavia - InstructieboekjeSkoda Octavia: Veiligheidsaanwijzingen

Veilige afstand tot het stuurwiel en het dashboard
Afb. 21 Veilige afstand tot het stuurwiel en het dashboard

ATTENTIE Algemene aanwijzingen

 • De correcte beschermende werking van de veiligheidsgordels en het airbagsysteem kan alleen in de juiste zitpositie worden bereikt.
 • Bij het activeren van de airbag treden grote krachten op, zodat bij een verkeerde stoelinstelling of zitpositie ernstig of zelfs dodelijk letsel kan optreden.

  Dit geldt met name voor kinderen die niet in een geschikt kinderzitje worden vervoerd.

 • Als zich een storing voordoet, het airbagsysteem direct door een specialist laten controleren. Anders bestaat het gevaar dat de airbags bij een ongeval niet worden geactiveerd.
 • Als de airbag is geactiveerd, moet het airbagsysteem worden vervangen.
 • Het oppervlak van het stuurwiel evenals het dashboard in het bereik van de voorairbags en de knie-airbag alleen met een droge of vochtige doek reinigen.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor voorairbags

 • Het is belangrijk dat de bestuurder en bijrijder een afstand van minstens 25 cm tot het stuurwiel resp. het dashboard aanhouden afb. 21 - A . Als deze afstand niet wordt aangehouden, kan het airbagsysteem u niet beschermen - levensgevaar! De voorstoelen en de hoofdsteunen moeten altijd in overeenstemming met de lichaamsgrootte zijn ingesteld.
 • Bij gebruik van een naar achteren gericht kinderzitje op de bijrijdersstoel, moet de bijrijdersvoorairbag beslist buiten werking worden gesteld, Airbags buiten werking stellen. Als dat niet gebeurt, kan het kind door de geactiveerde bijrijdersvoorairbag zwaar gewond raken of zelfs worden gedood.
 • In het gebied waarin de voorairbags naar buiten komen, mogen zich vóór de inzittenden op de voorstoelen geen andere personen, dieren of voorwerpen bevinden.
 • Het stuurwiel en het oppervlak van het dashboard aan bijrijderszijde niet beplakken, bekleden of op andere wijze bewerken. In de buurt van de inbouwplaatsen van de airbags en het gebied waarin de airbags naar buiten komen mogen geen voorwerpen worden gemonteerd, zoals bekerhouders, telefoonhouders enz.
 • Nooit voorwerpen op het oppervlak van het dashboard aan bijrijderszijde plaatsen.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor de knie-airbag

 • De bestuurdersstoel in lengterichting zo instellen dat de afstand van de benen tot het dashboard op kniehoogte ten minste 6 cm bedraagt afb. 21 - B . Indien het in verband met de lichaamsgrootte niet mogelijk blijkt aan deze voorwaarde te voldoen, contact opnemen met een specialist.
 • Het oppervlak van de airbagmodule in het onderste gedeelte van het dashboard onder de stuurkolom mag niet worden beplakt, afgedekt of worden bewerkt. Op de afdekking van de airbagmodule of in de nabijheid daarvan mag niets worden gemonteerd.
 • Geen volumineuze of zware voorwerpen (sleutelbossen enzovoort.) aan de contactsleutel bevestigen. Deze kunnen bij het activeren van de knie-airbag in het interieur worden geslingerd en u verwonden.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor zij- en hoofdairbags

 • In het werkingsgebied van de zij- en hoofdairbags mogen zich geen voorwerpen (bv. op de naar de ruiten gezwenkte zonnekleppen) bevinden, aan de portieren mogen geen accessoires (bv. bekerhouders e.d.) worden aangebracht - gevaar voor verwondingen!
 • Aan de kledinghaken in de wagen slechts lichte kleding hangen en in de zakken van de kledingstukken geen zware of scherpe voorwerpen laten zitten.

  Voor het ophangen van kleding geen kledingbeugel gebruiken.

 • Het airbagsysteem werkt met druksensoren die in de voorportieren zijn aangebracht. Daarom mogen zowel aan de portieren als aan de portierbekledingen geen aanpassingen (bv. inbouwen van extra luidsprekers) worden uitgevoerd. Meer informatie.
 • Er mogen geen grote krachten, zoals stoten, trappen enz., op de rugleuningen worden uitgeoefend - gevaar voor beschadiging van de zij-airbag.

  De zij-airbags zouden in dit geval niet worden geactiveerd!

 • U mag geen stoelhoezen op de bestuurders- of bijrijdersstoel aanbrengen die niet uitdrukkelijk door SKODA AUTO zijn goedgekeurd. Omdat de airbag aan de zijkant uit de stoel wordt ontvouwen, zou bij gebruik van nietvrijgegeven stoelhoezen de beschermende werking van de zij-airbags aanzienlijk worden beperkt.
 • Beschadigingen van de originele stoelbekleding of van de stiksels bij de inbouwplaats van de zij-airbags direct door een specialist laten repareren.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor het behandelen van het airbagsysteem

 • Alle werkzaamheden aan het airbagsysteem evenals het in- en uitbouwen van onderdelen van het systeem vanwege andere reparatiewerkzaamheden (bv. de stoel uitbouwen) mogen alleen door een specialist worden uitgevoerd.

  Meer informatie.

 • Aan de delen van het airbagsysteem, aan de voorbumper of aan de carrosserie mag geen enkele verandering worden aangebracht.
 • Niet aan de afzonderlijke delen van het airbagsysteem manipuleren, omdat dit tot activeren van een airbag kan leiden.

Airbagactivering

Afb. 20 Gasgevulde airbags Het airbagsysteem is alleen bij ingeschakeld contact actief Bij het activeren wordt de airbag gevuld met gas en ontvouwt deze zich. Het opblazen van de airbag gebeu ...

 Airbags buiten werking stellen

...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. De PARKTRONIC-parkeerassistent uit- of inschakelen
  Toets op de cockpit Toets in middenconsole PARKTRONIC-parkeerassistent uit- of inschakelen ...

Mazda 6. Radio-ontvangst
AM karakteristieken AM signalen buigen rondom obstakels als gebouwen en bergen en worden door de ionosfeer weerkaatst. Dit is de reden waarom deze signalen langere afstanden kunnen overbruggen ...

Modellen: