Skoda Octavia: Stabiliseringscontrole (ESC) - Rem- en stabiliteitssystemen - Hulpsystemen - Rijden - Skoda Octavia - InstructieboekjeSkoda Octavia: Stabiliseringscontrole (ESC)

De ESC verbetert de wagenstabiliteit in rijdynamische grenssituaties (bv. als de wagen dreigt te gaan slingeren) door het afremmen van de afzonderlijke wielen, om de rijrichting aan te houden.

Tijdens een ESC-ingreep knippert het controlelampje in het instrumentenpaneel.

ESC Sport

ESC Sport maakt een sportievere rijstijl mogelijk. Bij geactiveerd ESC Sport volgen bij licht over- resp. ondersturen van de wagen geen ingrepen van de ESC en is de ASR is zo ingeperkt, dat doordraaien van de wielen van de aangedreven as mogelijk is.

Activering

Bij het activeren gaat het controlelampje in het instrumentenpaneel branden en wordt op het display van het instrumentenpaneel een overeenkomstige melding weergegeven.

Deactivering

Bij het deactiveren gaat het controlelampje in het instrumentenpaneel uit en wordt op het display van het instrumentenpaneel een overeenkomstige melding weergegeven.

Antiblokkeersysteem (ABS)

Het ABS voorkomt dat de wielen blokkeren bij het remmen. Daardoor ondersteunt het systeem de bestuurder bij het behouden van de controle over de wagen.

Een ABS-ingreep is duidelijk merkbaar aan de pulserende bewegingen van het rempedaal, die gepaard gaan met geluid.

Bij een ABS-ingreep niet pompend remmen of de pedaaldruk verminderen.

Motorsleepmomentregeling (MSR)

De MSR voorkomt neiging tot blokkeren van de aangedreven wielen bij het terugschakelen of abrupt gas loslaten (bv. op ijzig of anderszins glad wegdek).

Indien de aangedreven wielen blokkeren, dan wordt het motortoerental automatisch verhoogd. Daardoor wordt de remwerking van de motor verminderd en kunnen de wielen weer vrij draaien.

Rem- en stabiliteitssystemen

Inleiding voor het onderwerp De rem- en stabiliteitssystemen worden elke keer als het contact wordt ingeschakeld automatisch geactiveerd, voor zover er niets anders staat vermeld. De storingsind ...

Tractiecontrole (ASR)

Afb. 249 Systeemtoets: Wagen met ESC / wagen zonder ESC De ASR voorkomt het doordraaien van de wielen van de aangedreven as. De ASR beperkt bij doordraaiende wielen de aandrijfkracht die op de ...

Zie ook:

Volvo V40. Parkeerhulp
Parkeerhulp is bedoeld als hulpmiddel tijdens het parkeren. Geluidssignalen en symbolen op het display van de middenconsole geven de afstand aan tot een waargenomen obstakel. Het parkeerhulpvolum ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Automatisch dimmende spiegels
WAARSCHUWING Wanneer het glas van een automatisch dimmende spiegel breekt, kan elektrolyt naar buiten komen. De elektrolyt is schadelijk voor de gezondheid en veroorzaakt ...

Modellen: