Skoda Octavia: Bergafdaalhulp - Offroad-modus - Hulpsystemen - Rijden - Skoda Octavia - InstructieboekjeSkoda Octavia: Bergafdaalhulp

De bergafdaalhulp (hierna assistent) houdt door automatische remingrepen op alle vier de wielen een constante snelheid aan bij het voor- en achteruitrijden op steile hellingen.

Tijdens een ingreep van het hulpsysteem knippert het controlelampje « in het instrumentenpaneel.

Een ingreep van de assistent gebeurt automatisch onder de volgende omstandigheden.

Rijsnelheid

De afdaling met een aangepaste snelheid van ongeveer 2 - 30 km/h beginnen, de bergafdaalhulp houdt deze snelheid vervolgens constant.

Als bij wagens met schakelbak een vooruit- (of de achteruitversnelling) is ingeschakeld, dan moet de snelheid hoog genoeg zijn om de motor niet te laten "afslaan".

De rijsnelheid kan worden gewijzigd door het rem- of gaspedaal te bedienen.

Dit geldt ook als de versnellingshendel in de neutrale stand resp. de keuzehendel in de stand N staat. De ingreep van de assistent wordt na het loslaten van het pedaal weer hervat.

ATTENTIE Voor de correcte werking van de assistent moet de ondergrond voldoende grip bieden. De assistent kan om natuurkundige redenen niet correct functioneren op een gladde ondergrond (bv. ijs, modder en dergelijke). - gevaar voor ongevallen!

Let op
Als de assistent de wagen automatisch afremt, gaan de remlichten niet branden.

ESC offroad

Het ESC offroad vergemakkelijkt het rijden op een onverharde ondergrond, doordat geen ingrepen door het ESC worden uitgevoerd bij licht over-/onderstuur van de wagen.

ASR offroad

Het ASR offroad vergemakkelijkt het wegrijden en rijden op een onverharde ondergrond, door de wielen gedeeltelijk te laten doordraaien.

Let op
Bij uitgeschakelde ASR werkt de offroad-modus zonder de ondersteuning van ASR offroad.

EDS offroad

Het EDS offroad ondersteunt de bestuurder tijdens het rijden op een ondergrond met verschillende weerstand onder de aangedreven wielen of bij het rijden over een hobbelig wegdek.

Een doordraaiend wiel resp. doordraaiende wielen worden eerder en met meer kracht dan tijdens een ingreep van het standaard EDS-systeem afgeremd.

ABS offroad

Het ABS offroad ondersteunt de bestuurder bij het remmen op een onverharde ondergrond (bv. rolsplit, sneeuw en dergelijke).

Het systeem vormt door een gecontroleerd blokkeren van de wielen, vóór het afgeremde wiel een "verhoging" van opgestuwd materiaal, wat de remweg verkort.

De maximale systeemwerking wordt bereikt als de voorwielen in de rechtuitstand staan.

Werking

Afb. 250 Toets voor de keuze van de rijmodus / functietoets op het infotainmentbeeldscherm De offroad-modus grijpt in bij een snelheid tot 30 km/h. Wij adviseren de offroad-modus altijd te ...

Parkeerhulp (ParkPilot)

...

Zie ook:

Renault Megane. Installatie van het kinderzitje, algemeen
Op bepaalde zitplaatsen mogen geen kinderzitjes bevestigd worden Op het schema op de volgende bladzijde ziet u waar u een kinderzitje mag bevestigen. Monteer het kinderzitje bij voorkeur o ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Veiligheidsgordel omgespen en instellen
De veiligheidsaanwijzingen met betrekking tot de veiligheidsgordel  en de aanwijzingen met betrekking tot het correcte gebruik van de veiligheidsgo ...

Modellen: