Seat Leon: Aanwijzingen voor het rijden - Rijden - Bedienen - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Aanwijzingen voor het rijden

Seat Leon / Seat Leon - Instructieboekje / Bedienen / Rijden / Aanwijzingen voor het rijden

Waden door ondergelopen wegdelen

Om schade aan de wagen te vermijden bij het rijden door water, bijv. een ondergelopen weg, dient rekening gehouden te worden met het volgende:

ATTENTIE Na ritten door water, modder, pek enz. kan de werking van de remmen vanwege natte remschijven en -blokken trager zijn. Om ervoor te zorgen dat de remmen weer goed werken, moeten de remmen eerst voorzichtig worden drooggeremd.

 

VOORZICHTIG

  • Het rijden door ondergelopen zones kan ernstige schade veroorzaken aan bepaalde onderdelen van de wagen zoals de motor, transmissie, het onderstel of het elektrische systeem.
  • Deactiveer voor het waden altijd het start/stop-systeem* .

 

Let op

  • Controleer de diepte van het water alvorens over dat stuk weg te rijden.
  • Stop nooit in het water, rijd niet achteruit daarin en stop nooit de motor.
  • Houd er rekening mee dat wagens die uit tegengestelde richting komen golven kunnen veroorzaken, waardoor het waterpeil hoger komt dan het max. peil toegestaan voor uw wagen.
  • Voorkom rijden door zout water (corrosie).

Vierwielaandrijving

Bij de vierwielaandrijving worden alle vier de wielen aangedreven.

Algemene aanwijzingen

Bij 4-wielaandrijving wordt de aandrijfkracht over alle vier wielen verdeeld. Dit gebeurt automatisch, afhankelijk van uw rijgedrag en de rijwegomstandigheden. Zie ook , Rem- en stabiliseringssystemen.

Het 4-wielaandrijfsysteem is afgestemd op een hoog motorvermogen. Door de vierwielaandrijving biedt uw wagen uitstekende prestaties en voortreffelijke rijeigenschappen zowel bij normale wegomstandigheden als bij uitzonderlijke omstandigheden met sneeuw en ijs. Daarom is het noodzakelijk om rekening te houden met bepaalde veiligheidsaanwijzingen  .

Winterbanden

Dankzij de vierwielaandrijving is de voorwaartse trekkracht van de wagen onder winterse omstandigheden goed, zelfs bij normale banden. Desondanks adviseren wij u 's winters om voor alle vier de wielen winter- of 4-seizoenenbanden te gebruiken, omdat hierdoor vooral ook de remwerking wordt verbeterd.

Sneeuwkettingen

Als het verplicht is om sneeuwkettingen te gebruiken, moet u dit ook bij wagens met 4- wielaandrijving doen .

Banden verwisselen

Bij wagens met vierwielaandrijving mogen alleen wielen met dezelfde maat worden gebruikt.

Vermijd ook banden met verschillende profieldiepte .

Terreinwagen?

Uw SEAT is geen terreinwagen: de afstand van de carrosserie tot de grond is niet groot genoeg hiervoor. Daarom ongeplaveide wegen mijden.

ATTENTIE

  •  Ook bij wagens met vierwielaandrijving uw rijstijl steeds aan de toestand van de rijweg en aan de verkeerssituatie aanpassen. De geboden hogere veiligheid mag geen aanleiding zijn tot het nemen van grotere risico's. Gevaar voor ongevallen!
  •  Het remvermogen van uw wagen wordt door de grip van de banden bepaald. Het is daarom niet anders dan bij een 2-wielaangedreven wagen. Daarom dient men, ondanks een goede acceleratie op zelfs een glad wegdek, niet met te hoge snelheden te rijden. Gevaar voor ongevallen!
  •  Let er bij een natte rijbaan op dat bij een te hoge snelheid de voorwielen kunnen gaan "glijden" (aquaplaning). Daarbij wordt, anders dan bij wagens met voorwielaandrijving, niet aangegeven dat de wielen beginnen te glijden doordat de motor plotseling in een hoger toerentalgebied komt. Om deze reden en ondanks het voorafgaande, dient u de snelheid aan de wegomstandigheden aan te passen. Gevaar voor ongevallen!

Motorregeling en uitlaatgasreinigingssysteem

Inleiding tot thema ATTENTIE  Vanwege de hoge temperaturen die in het uitlaatgasreinigingssysteem (katalysator of roetfilter voor dieselmotoren) kunnen voorkomen, ...

Systemen ter ondersteuning van de bestuurder

...

Zie ook:

Seat Leon. Anti-diefstal alarmsysteem*
Beschrijving Met behulp van het alarmsysteem moeten inbraakpogingen en diefstal van de wagen worden bemoeilijkt. Het alarmsysteem wordt automatisch geactiveerd wanneer de wagen met de sleutel ...

Mazda 6. Vergrendelschakelaar van elektrische ruitbediening
elektrisch bediende ruiten buiten werking gesteld, behalve de elektrisch bediende bestuurdersruit. Houd deze schakelaar in de vergrendelstand wanneer er zich kinderen in de auto bevinden. Vergr ...

Modellen: