Seat Leon: Winterservice - Wielen - Aanwijzingen - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Winterservice

Winterbanden

Bij winterse omstandigheden worden de rijeigenschappen van de wagen door winterbanden duidelijk verbeterd. Zomerbanden hebben wegens hun constructie (breedte, rubbersamenstelling, profielvorming) op ijs en sneeuw minder grip. Dit geldt in het bijzonder voor wagens die met brede banden of met hogesnelheidsbanden zijn uitgerust (code H, V of Y op de zijkant).

Gebruik alleen winterbanden die voor uw wagen zijn toegelaten. De maten van deze banden vindt u in de wagenpapieren (bijv. Europese typegoedkeuring of certificaat van overeenstemming (CEE/COC)1)). De wagenpapieren zijn afhankelijk van het land. Zie ook .

Winterbanden verliezen grotendeels hun wintereigenschappen, als het profiel tot op 4 mm is afgesleten.

Ook door veroudering verliezen winterbanden verregaand hun eigenschappen, ook al bedraagt de profieldiepte nog beduidend meer dan 4 mm.

Voor winterbanden gelden afhankelijk van de snelheidscode de volgende snelheidsbeperkingen: ›

Snelheidscode Toelaatbare maximumsnelheid
Q 160 km/u (100 mph)
S 180 km/u (112 mph)
T 190 km/u (118 mph)
H 210 km/u (130 mph)
V 240 km/u (149 mpu) (let op de beperkingen)
W 270 km/u (168 mph)
Y 300 km/u (186 mph)

Bij wagens die de betreffende topsnelheid kunnen overschrijden, moet een duidelijke sticker in het blikveld van de bestuurder zijn aangebracht. Zulke stickers zijn verkrijgbaar bij de officiële SEAT dealer en bij gespecialiseerde werkplaatsen. Let op eventueel afwijkende voorschriften in andere landen.

In plaats van winterbanden kunt u ook zogenaamde "4-seizoenenbanden" gebruiken.

Gebruik van V-winterbanden

Let op dat bij gebruik van winterbanden in Vuitvoering de normale topsnelheid van 240 km/u technisch niet altijd toelaatbaar is en voor uw wagen aanzienlijk beperkt kan zijn.

De topsnelheid van deze banden wordt direct door de hoogst toelaatbare aslasten van uw wagen en door de aangegeven draagkracht van de geplaatste banden bepaald.

U kunt het beste contact opnemen met een officiële SEAT dealer om de maximumsnelheid van uw V-banden aan de hand van de wagen-/bandengegevens vast te stellen.

ATTENTIE De toelaatbare topsnelheid van uw winterbanden mag u in geen geval overschrijden - gevaar voor een ongeval door schade aan de banden en verlies van de controle over de wagen!

 

Milieu-aanwijzing Op tijd de zomerbanden weer aanbrengen, want op sneeuw- en ijsvrije straten zijn de rijeigenschappen met zomerbanden beter. De bandengeluiden zijn zachter, de bandenslijtage is geringer en -het belangrijkste- het brandstofverbruik is geringer.

Noodreservewiel

Algemeen Afb. 255 Noodreservewiel: opgeklapte laadvloer. Het noodreservewiel is bedoeld om gedurende slechts korte tijd te worden gebruikt. Ga zo snel mogelijk naar een officiële SEAT dealer ...

Technische gegevens

Technische kenmerken Belangrijk De gegevens in de officiële documenten bij uw wagen hebben altijd voorrang op de gegevens in dit instructieboekje. Alle technische gegevens in dit boekje gelden ...

Zie ook:

Hyundai Ioniq Electric. Wat te doen in een noodgeval tijdens het rijden
Als de auto afslaat tijdens het rijden Laat de auto geleidelijk uitrollen en blijf daarbij rechtuitrijden. Probeer de auto op een veilige plaats tot stilstand te brengen. Schakel de alarmk ...

Volvo V40. BLIS - bediening
BLIS (Blind Spot Information System) is een functie om u ondersteuning te bieden bij ritten in druk verkeer op wegen met meerdere rijbanen in dezelfde richting. BLIS activeren/deactiveren BLIS w ...

Modellen: