Seat Leon: Verzorging interieur van de wagen - Verzorging en onderhoud - Aanwijzingen - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Verzorging interieur van de wagen

Display van de radio/Easy Connect* en bedieningspaneel*

Het display kan worden schoongemaakt met een in speciaalzaken verkrijgbare "LCD-cleaner".

Om het display schoon te maken, de doek licht bevochtigen met de reinigingsvloeistof.

Het bedieningspaneel van het Easy Connectsysteem* moet eerst met een penseeltje worden ontdaan van vuil, om te voorkomen dat dit in het apparaat of tussen de toetsen en de behuizing komt te zitten. Daarna wordt geadviseerd om het bedieningspaneel van Easy Connect-systeem* schoon te maken met een vochtige doek en vaatwasmiddel.

VOORZICHTIG

 • Om krassen te voorkomen, mag u het display niet droog schoonmaken.
 • Om schade te voorkomen, moet u erop letten dat er geen vocht terechtkomt in het bedieningspaneel van Easy Connect-systeem*.

Kunststof delen en kunstleer

Kunststof delen en kunstleer met een vochtige lap schoonmaken. Mocht dit niet voldoende zijn, dan mag u deze delen alleen met speciale oplossingsmiddelvrije kunststof reinigings- en onderhoudsmiddelen behandelen.

Textiel en stoffen bekleding

Textiel en textiele bekledingen (stoelen, portierpanelen enz.) moeten regelmatig met een stofzuiger worden schoon gezogen. Hierdoor worden vuildeeltjes van het oppervlak verwijderd die anders bij het gebruik in de stof gewreven kunnen worden. Stoomreinigers mogen niet worden gebruikt, omdat door de stoom de verontreiniging dieper in het textiel dringt en wordt vastgezet.

Normaal schoonmaken

In het algemeen raden wij aan voor het schoonmaken een zachte spons of een universele niet-pluizende microvezeldoek te gebruiken.

Alleen vloerbedekking en vloermatten mogen met borstels worden gereinigd aangezien andere textiele oppervlakken door de borstel kunnen worden beschadigd.

Bij oppervlakkige algemene verontreinigingen kan met een universeel schuimschoonmaakmiddel worden schoongemaakt. Het schuim wordt met een zachte spons op het oppervlak van textiel verdeeld en licht ingewreven.

Het doornat maken van het textiel moet echter worden voorkomen. Aansluitend wordt het schuim met absorberende, droge doeken (bijv. microvezeldoeken) afgedept en nadat het schuim volledig is gedroogd, weggezogen.

Vlekken verwijderen

Vlekken van dranken (koffie, vruchtensap enz.) kunnen met een fijnwasmiddel-oplossing worden behandeld. Deze oplossing wordt aangebracht met een spons. Bij hardnekkige vlekken kan een waspasta direct op de plaats van de vlek worden aangebracht en ingewreven. Daarna is een nabehandeling met schoon water noodzakelijk om de wasmiddelresten te verwijderen. Daartoe wordt water met een vochtige doek of een spons aangebracht en met absorberende droge doeken afgedept.

Vlekken van chocolade of make-up worden met een waspasta (bijv. ossengalzeep) ingewreven.

Daarna wordt de zeep met water (vochtige spons) verwijderd.

Voor de behandeling van vet, olie, lippenstift of balpeninkt kan spiritus worden gebruikt.

Opgeloste vet- of kleurstofdeeltjes moeten met absorberend materiaal worden afgedept.

Eventueel kan een nabehandeling met een waspasta en water noodzakelijk zijn.

Bij sterke vervuiling van de bekleding adviseren wij u een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om de bekleding en delen van textiel te laten reinigen met shampoo en besproeiing.

Let op Open klittenbandsluitingen aan uw kleding kunnen de stoelbekleding beschadigen. Zorg ervoor dat ze gesloten zijn.

Echt leer

Algemeen

Wij bieden veel verschillende leersoorten aan. Hierbij gaat het in eerste instantie om verschillende nappa-uitvoeringen (leer met een glad oppervlak en met verschillende kleurnuances).

Het uiterlijk en de hoedanigheid van het leer worden bepaald door de intensiteit van het verfgebruik. Als het oppervlak nog een typisch natuurlijke uitstraling heeft, hebben we te maken met ongeprepareerd nappaleer, dat een uitgesproken goed zitcomfort biedt. Fijne adertjes, aaneengesloten poriën, putjes van insectenbeten, plooien en een licht wolkachtige nuance in de kleuren blijven zichtbaar en vormen het bewijs van echtheid van dit natuurlijke materiaal.

Ongeprepareerd nappaleer heeft geen dekkende verflaag. Daarom is het gevoeliger dan andere soorten leer. en kunnen er door kinderen, dieren of andere invloeden eventueel slijtageplekken ontstaan.

Leersoorten met een min of meer dekkende verflaag zijn daarentegen sterker. Hierdoor slijt het leer in het dagelijks gebruik minder snel. De typisch natuurlijke eigenschappen zijn dan nauwelijks of niet meer herkenbaar, wat echter geen invloed op de leerkwaliteit zelf heeft.

Onderhoud en verzorging

Vanwege de exclusiviteit van de gebruikte leersoorten en de karakteristieke eigenschappen (zoals gevoeligheid voor olie, vet en vervuiling) moet het leer voorzichtig worden behandeld, zowel bij het dagelijks gebruik als bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.

Donkere kleding, in het bijzonder als deze vochtig is of met niet zo goede verf is behandeld, kan bijvoorbeeld afgeven op de leren stoelen. Stof en vuildeeltjes in poriën, plooien en naden kunnen schuren en het oppervlak beschadigen. Het leer moet daarom regelmatig en afhankelijk van het gebruik worden verzorgd. Nadat u ze langer hebt gebruikt, krijgen uw leren stoelen een heel eigen, uniek uiterlijk. Dat is kenmerkend voor het natuurproduct dat leer is en is tevens het bewijs van echte kwaliteit.

Let op de volgende aanwijzingen voor het behoud van waarde van natuurlijk materiaal gedurende de gehele gebruiksperiode:

VOORZICHTIG

 • Voorkom dat het leer te lang aan de volle zon wordt blootgesteld om ervoor te zorgen dat het leer niet verbleekt. Wanneer de wagen langere tijd buiten staat, moet u het leer afdekken om het zó tegen direct zonlicht te beschermen.
 • Scherpe voorwerpen aan kledingstukken, zoals ritssluitingen, (druk)knopen en ceinturen met scherpe randen kunnen blijvende krassen of andere sporen in het oppervlak achterlaten.

 

Let op

 • Regelmatig en na elke reiniging een onderhoudscrème gebruiken, die bescherming tegen licht biedt en het leer impregneert. De crème bevat voedende stoffen voor het leer, zorgt ervoor dat het leer kan ademen, maakt het leer soepel en voorkomt uitdroging. Tegelijkertijd vormt zich een dunne beschermlaag.
 • Leer elke 2 à 3 maanden schoonmaken, verontreinigingen direct verwijderen.
 • Vlekken zoals inkt van een balpen, gewone inkt, lippenstift, schoensmeer, enz., indien mogelijk direct verwijderen.
 • Ook de leerkleur onderhouden. Plekken die in kleur afwijken, met een speciale crème voor gekleurd leer opfrissen.

Lederen bekleding schoonmaken en verzorgen

Echt leer heeft bijzonder veel aandacht en onderhoud nodig.

Normaal schoonmaken

Sterkere vervuiling

Verwijderen van vlekken

Onderhoud van het leer

Als u nog vragen heeft over het schoonmaken en het onderhoud van het leer in uw wagen, kunt u deze het beste aan een officiële SEAT dealer stellen. Deze adviseert u graag en kan u bovendien informeren over het programma aan producten voor het onderhoud van leer, zoals:

VOORZICHTIG Het leer mag in geen geval met oplosmiddelen (bijv. benzine, terpentijn, boenwas en schoensmeer) worden behandeld.

Alcantara bekleding reinigen

Stof en vuil verwijderen

– Een doek licht bevochtigen en de bekleding schoonmaken.

Vlekken verwijderen

Geen leerverzorgingsmiddel op bekleding van Alcantara gebruiken.

Bij stof en vuil kunt u ook een verzorgende shampoo gebruiken.

Stof en vuildeeltjes in poriën, plooien en naden kunnen schuren en het oppervlak beschadigen.

Als de wagen lang in de zon stilstaat, de Alcantara-bekleding tegen direct zonlicht beschermen om verbleken te voorkomen.

Lichte verkleuringen door het gebruik zijn normaal.

VOORZICHTIG

 • Alcantara mag niet met oplosmiddelen, boenwas, schoenpoets, vlekkenverwijderaar, leeronderhoudsmiddel en dergelijke worden behandeld.
 • Laat hardnekkige vlekken in een gespecialiseerde werkplaats verwijderen om beschadigingen te voorkomen.
 • Voor het schoonmaken in geen geval borstels, harde sponzen, enz., gebruiken.

Veiligheidsgordels

Bij een sterk vervuilde gordel kan het automatische oprollen worden bemoeilijkt. Vóór het oprollen moeten de gordels helemaal droog zijn.

VOORZICHTIG

 • Veiligheidsgordels mogen voor het schoonmaken niet worden uitgebouwd.
 • Veiligheidsgordels mogen niet chemisch worden gereinigd, omdat zulke reinigingsmiddelen het weefsel van de gordels aan kunnen tasten. Veiligheidsgordels mogen ook niet in aanraking komen met bijtende vloeistoffen.
 • Gordels met beschadigingen van het weefsel, de verbindingen, de oprolautomaat of het slot moeten door een gespecialiseerde werkplaats worden vervangen.

Verzorging van de wagen, buitenzijde

Wagen wassen Hoe langer insectenresten, uitwerpselen van vogels, boomhars, straat- en industriestof, teer, roetdeeltjes, strooizout en andere agressieve stoffen op de lak blijven zitten, hoe gr ...

Controleren en bijvullen

...

Zie ook:

Mazda 6. Zonnekleppen
Voor gebruik van een zonneklep aan de voorzijde, deze naar beneden klappen. Voor gebruik bij een van de zijramen, de zonneklep opzij klappen. Make-up spiegeltjes Voor het gebruik van een ma ...

Volvo V40. Driver Alert System
Driver Alert System is bestemd om u te helpen als de auto op een ongecontroleerde manier wordt bestuurd of op het punt staat de rijstrookmarkering te overschrijden. Driver Alert System bestaat ui ...

Modellen: