Seat Leon: Een wiel verwisselen - Noodgevallen - De essentie - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Een wiel verwisselen

Wagengereedschap

Noodgevallen

Afb. 70 Onder de afdekking van de laadvloer van de bagageruimte: wagengereedschap.

  1. Adapter voor de wielboutbeveiliging*
  2. Sleepoog
  3. Wielsleutel*
  4. Krikhendel
  5. Krik*
  6. Haak voor verwijderen van de grote wieldoppen*/ klem voor de doppen van de wielbouten.

Grote wieldoppen*

Noodgevallen

Afb. 71 Grote wieldop verwijderen.

Om bij de wielbouten te komen, moeten de grote wieldoppen verwijderd worden.

Verwijderen

Aanbrengen

Doppen van wielbouten*

Noodgevallen

Afb. 72 Wiel: wielbouten met doppen.

Verwijderen

Diefstalbelemmerende wielbouten

Noodgevallen

Afb. 73 Wielbout met diefstalbeveiliging, voorzien van dop en adapter.

Let op Noteer het codenummer van de wielboutbeveiliging en berg deze op een veilige plaats op, maar nooit in de wagen. Als u een vervangingsadapter nodig heeft, kunt u deze bestellen bij uw officiƫle SEAT dealer; deze zal u naar het codenummer vragen.

Wielbouten losdraaien

Noodgevallen

Afb. 74 Wiel: de wielbouten losdraaien.

ATTENTIE Draai de wielbouten (1 slag) een beetje los voordat u de wagen omhoog brengt met de krik* Als u dit niet doet, kan dit leiden tot ongelukken!

Wagen omhoogbrengen op de hefbrug

Noodgevallen

Afb. 75 Dwarsbalk: markeringen.

Noodgevallen

Afb. 76 Langsligger: plaatsing van de wagenkrik.

ATTENTIE

  •  Let erop dat de krik* stabiel blijft staan. Als het oppervlak glad of zacht is, kan de krik* verschuiven of verzinken - gevaar op verwondingen!
  •  Breng de wagen uitsluitend omhoog met de krik* die af fabriek is meegeleverd. Anders kan de wagen wegschuiven - gevaar op verwondingen!
  •  Plaats de krik* uitsluitend onder de daartoe bestemde bevestigingspunten op de langsligger en lijn de krik uit. Als dit niet gebeurt, dan kan de krik* wegschuiven omdat ze niet voldoende grip op de wagen heeft. gevaar op verwondingen!
  •  Door temperatuurschommelingen of wijzigingen in de belasting kan de hoogte van de geparkeerde wagen veranderen.

 

VOORZICHTIG De wagen mag niet omhoog worden gebracht onder een dwarsbalk. Plaats de krik* uitsluitend onder de daartoe bestemde plaatsen op de langsligger. Anders kan de wagen beschadigd worden.

Wiel verwijderen resp. plaatsen

Nadat u de bouten hebt losgedraaid en de wagen met de krik hebt opgekrikt, verwisselt u het wiel.

Wiel verwijderen

Wiel plaatsen

Als u banden met verplichte looprichting monteert, volg dan de richtlijnen in

De wielbouten moeten schoon zijn en gemakkelijk draaien. Contactvlakken tussen wiel en naaf controleren. Verontreinigingen op deze vlakken verwijderen alvorens het wiel te plaatsen.

Banden met verplichte looprichting

Een draairichtinggebonden bandenprofiel is herkenbaar aan de pijlen op de wang van de band, die in de draairichting wijzen. Houd de zo aangegeven draairichting altijd aan bij het monteren van de wielen, hierdoor worden de optimale rij-eigenschappen van de band met betrekking tot grip, geluid, wrijving en aquaplaning gegarandeerd.

Als u het reservewiel* noodgedwongen tegen de draairichting in moet plaatsen, rijd dan voorzichtig omdat de optimale eigenschappen van de band in deze situatie niet meer gelden. Dit geldt met name wanneer het wegdek nat is.

Verwissel de defecte band zo snel mogelijk en zorg voor de juiste looprichting bij alle banden, opdat de voordelen van draairichting gebonden banden weer volledig kunnen worden benut.

Afsluitende werkzaamheden

Wat te doen bij lekke band

Stop de wagen op een horizontaal oppervlak, op een veilige plaats zo ver mogelijk buiten de verkeersstroom. Handrem aantrekken. Schakel de alarmlichten in. Handgeschakelde versnellingsb ...

Sneeuwkettingen

Handeling Sneeuwkettingen mogen alleen op de voorwielen worden gemonteerd. Controleer of corrigeer na enkele meter zo nodig de bevestiging van de sneeuwkettingen, volgens de aanwijzingen van de ...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 12V-accu
Hybride voertuigen: Beslist de afzonderlijke handleiding lezen. Anders kunt u gevaren niet herkennen, bijvoorbeeld door hoogspanning. Voor werkzaamheden aan de accu, zoals het uit- en ...

Renault Megane. Functies kwaliteit van de buitenlucht en luchtzuiveringscyclus
  Met de airconditioning aan kiest u op het multimediascherm 1 "Voertuig", "Take care". Kwaliteit van de buitenlucht De luchtkwaliteit wordt aangeduid via een grafiek op het multimediascherm ...

Modellen: