Seat Leon: Achteruitrijsysteem Seat Leon: Achteruitrijsysteem "Rear View Camera"*

Gerelateerde video

Achteruitrijsysteem "Rear View Camera"*

Afb. 229 Veiligheid

Veiligheidsaanwijzingen en gebruiksinstructies

ATTENTIE

 •  De achteruitrijhulp kan niet heel nauwkeurig de afstand tot obstakels meten (personen, voertuigen enz.) noch kan hiermee meer bereikt worden dan zonder de hulp. Daarom bestaat er mogelijk gevaar voor ongevallen en zware verwondingen als het achteloos of zonder de nodige aandacht wordt gebruikt. De bestuurder moet altijd de omgeving nauwkeurig observeren zodat de bewegingen in alle veiligheid gebeuren.
 •  De cameralens vergroot en vervormt het gezichtsveld en dit kan voorwerpen anders en minder nauwkeurig weergeven op het scherm dan ze in werkelijkheid zijn. Dit effect zorgt ook voor een vervormde weergave van afstanden.
 •  Door de schermresolutie of door zwakke lichtomstandigheden kunnen bepaalde voorwerpen niet of slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn. Let speciaal op palen, afsluitingen, hekken of kleine boompjes die de wagen kunnen beschadigen doordat ze onzichtbaar zijn op het scherm.
 •  De achteruitrijhulp heeft dode hoeken waarin noch personen of voorwerpen te zien zijn (bijv. kleine kinderen, dieren of bepaalde voorwerpen liggen mogelijk niet in zijn gezichtsveld).

  Hou altijd goed de omgeving van de wagen in het oog.

 •  Houd de cameralens schoon en vrij van sneeuw en ijs. Dek ze niet af.
 •  Ondanks het systeem moet de bestuurder te allen tijde opmerkzaam blijven. Controleer altijd het parkeermanoeuvre en de omgeving van de wagen. De snelheid en de rijstijl aanpassen aan het zicht, het weer, het wegdek en het verkeer.
 •  Laat u niet afleiden van het verkeer door de beelden op het scherm.
 •  De beelden van de achteruitrijhulp op het scherm zijn slechts tweedimensionaal. Door gebrek aan ruimtelijk dieptezicht is het mogelijk dat uitstekende voorwerpen of putten in het wegdek moeilijk of helemaal niet waar te nemen zijn.
 •  De lading van de wagen beïnvloed de weergave van de geprojecteerde oriëntatielijnen.

  De breedte van deze lijnen vermindert volgens het niveau van de lading van de wagen. Speciaal opletten voor de omgeving van de wagen als het interieur of de bagageruimte volgeladen is.

 •  Bij de volgende omstandigheden lijkt het of voorwerpen of andere voertuigen dichterbij of verder weg zijn op het scherm dan in werkelijkheid.

  Let vooral op in de volgende gevallen:

  •  Bij het overgaan van een vlakke ondergrond naar een helling.
  •  Bij het overgaan van een helling naar een vlakke ondergrond.
  •  Als achter in de wagen te veel lading ligt.
  •  Als de wagen dichter bij voorwerpen komt die niet op het grondoppervlak liggen of die uitsteken vanaf een steunpunt op de grond. Deze voorwerpen kunnen bij het achteruitrijden buiten de gezichtsveld van de camera vallen.

 

Let op

 • Het is ook belangrijk om speciaal te letten en voorzichtig te zijn als de bestuurder nog niet met het systeem vertrouwd is.
 • De achteruitrijhulp is niet beschikbaar indien de achterklep openstaat.

Gebruiksaanwijzing

Achteruitrijsysteem "Rear View Camera"*

Afb. 230 In de achterbumper: inbouwplaats van achteruitkijkcamera.

Een in de achterbumper ingebouwde kamera helpt de bestuurder bij het achteruit parkeren of manoevreren afb. 230. Het beeld van de camera wordt weergegeven samen met enkele door het systeem geprojecteerde oriëntatielijnen op het display van het Easy Connectsysteem.

In het onderste gedeelte van het scherm is een deel van de bumper te zien die overeenkomt met het gebied van het kenteken als referentie voor de gebruiker.

Achteruitrijhulp instellen

De achteruitrijhulp biedt de gebruiker de mogelijkheid om helderheid, contrast en kleur van het beeld in te stellen.

Om die instellingen uit te voeren:

Vereiste omstandigheden om te parkeren en te manoeuvreren met de achteruitrijhulp

Gebruik het systeem in de volgende gevallen niet:

Vertrouwd raken met het systeem

Om vertrouwd te raken met het systeem, de oriëntatielijnen en hun functie en hoe te parkeren en te manoeuvreren met de achteruitrijhulp raadt SEAT aan te oefenen op een plek met weinig verkeer of een parkeerplaats als de weersomstandigheden en zichtbaarheid gunstig zijn.

Cameralens schoonmaken

Houd de cameralens schoon en vrij van sneeuw en ijs:

VOORZICHTIG

 • Gebruik nooit schurende schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de lens.
 • Gebruik nooit lauw of warm water voor het verwijderen van sneeuw of ijs van de ruiten en buitenspiegels. Anders kan de lens beschadigd raken.

Parkeren en manoeuvreren met de achteruitrijhulp

Achteruitrijsysteem "Rear View Camera"*

Afb. 231 Weergave op het display van het Easy Connect-systeem: oriëntatielijnen.

Systeem in- en uitschakelen

In combinatie met het systeem van parkeerhulp Plus  wordt het beeld van de camera onmiddellijk stopgezet wanneer uit de achteruitversnelling wordt geschakeld of de keuzehendel in stand R wordt gezet; er wordt dan optische informatie weergegeven die wordt geleverd door het systeem van parkeerhulp.

Ook in combinatie met dit systeem bestaat de mogelijkheid om het beeld van de achteruitrijhulp te verbergen:

Om terug te keren naar het beeld van de achteruitrijhulp:

Betekenis van de oriëntatielijnen

 1. Zijlijnen: verlenging van de wagen (ongeveer de breedte van de wagen inclusief de buitenspiegels) op het oppervlak van het wegdek.
 2. Einde van de zijlijnen: het in het groen aangeduide gebied eindigt ongeveer 2 m achter de wagen op het wegdek.
 3. Middelste lijn: duidt een afstand van ongeveer 1 m achter de wagen aan op het wegdek.
 4. Rode horizontale lijn: duidt een veilige afstand aan van ca. 40 cm tot het achterste deel van de wagen op het oppervlak van het wegdek.

Parkeermanoeuvre

Parkeerhulp

Gerelateerde video Afb. 224 Veiligheid Algemeen Afhankelijk van de wagenuitrusting, helpen verschillende assistentiesystemen bij het inparkeren en manoeuvreren. Het parkeerhulpsysteem achter ...

Trekhaak voor aanhangwagen en aanhangwagen

...

Zie ook:

Mazda 6. Leegraken van de brandstoftank (SKYACTIV-D 2.2)
OPGELET Probeer de motor niet langer dan telkens 30 seconden achtereen te starten. Dit om schade aan de startmotor te voorkomen. Indien de motor weigert te starten, ongeveer 10 seconden w ...

Skoda Octavia. Stabiliseringscontrole (ESC)
De ESC verbetert de wagenstabiliteit in rijdynamische grenssituaties (bv. als de wagen dreigt te gaan slingeren) door het afremmen van de afzonderlijke wielen, om de rijrichting aan te houden. Ti ...

Modellen: