Mazda 6: Anti-wielspin regeling (TCS) - ABS/TCS/DSC - Tijdens het rijden - Mazda 6 - Instructieboekje (2017)Mazda 6: Anti-wielspin regeling (TCS)

De anti-wielspin regeling (TCS) zorgt via regeling van het motorkoppel en de remmen voor een verhoging van de aandrijfkracht en een verbetering van de veiligheid. Wanneer door het TCS systeem het doorspinnen van een van de aangedreven wielen wordt geregistreerd, wordt het motorkoppel verminderd om verlies van aandrijfkracht te voorkomen.

Dit betekent dat op een glad wegdek de motor automatisch wordt afgesteld voor het leveren van de optimale aandrijfkracht voor de aangedreven wielen, om doorspinnen en verlies van aandrijfkracht te beperken.

Het waarschuwingslampje gaat branden als het systeem defect is.

WAARSCHUWING

De anti-wielspin regeling (TCS) kan dus niet beschouwd worden als remedie voor onveilige rijtechnieken: De anti-wielspin regeling (TCS) biedt geen vrijwaring tegen onveilig of roekeloos rijgedrag, buitensporig hoge snelheden, het te dicht achter een ander voertuig rijden of aquaplaning (tengevolge van een laag water op het wegdek wordt de wrijvingskracht van de banden verminderd). Ongelukken blijven dan nog steeds mogelijk.

Gebruik winterbanden of sneeuwkettingen en rijd met verminderde snelheid wanneer wegen met sneeuw en/of ijs overdekt zijn: Rijden zonder de juiste aandrijfkrachthulpmiddelen op wegen die met sneeuw en/of ijs overdekt zijn is gevaarlijk. De anti-wielspin regeling (TCS) alleen kan geen voldoende aandrijfkracht leveren en ongelukken blijven dan nog steeds mogelijk.

 

OPMERKING Voor het uitschakelen van de TCS, op de DSC OFF schakelaar drukken.

TCS/DSC indicatielampje

Dit indicatielampje blijft gedurende enkele seconden branden wanneer het contact op ON gezet wordt. Als het TCS of DSC systeem in werking is, gaat het indicatielampje knipperen.

Als het lampje blijft branden, is er mogelijk een defect in het TCS, DSC of het rembekrachtigingsysteem en bestaat de kans dat deze niet correct functioneren.

Breng uw auto naar een deskundige reparateur, bij voorkeur een officiële Mazda reparateur.

OPMERKING
  • Afgezien van het knipperen van het indicatielampje, is een licht "afremmend" geluid van de motor hoorbaar. Dit geeft aan dat het TCS/ DSC systeem juist werkt.
  • Op gladde oppervlakken zoals verse sneeuw, zal het onmogelijk zijn een hoog toerental te bereiken wanneer het TCS systeem is ingeschakeld.

Anti-blokkeer remsysteem (ABS)

De besturingseenheid van het ABS systeem houdt de snelheid van elk wiel voortdurend in het oog. Zodra een van de wielen op het punt staat te blokkeren, zorgt het ABS systeem er voor dat de remkrac ...

Dynamische stabiliteitsregeling (DSC)

De Dynamische Stabiliteitsregeling (DSC) regelt automatisch het remvermogen en het motorkoppel in samenhang met systemen zoals ABS en TCS voor de regeling van de zijslip tijdens het rijden op een ...

Zie ook:

Volvo V40. Vastlegging van gegevens
In het kader van de veiligheids- en kwaliteitsinspanningen van Volvo worden bepaalde gegevens over de bediening, de werking en bijnaaanrijdingen door de auto vastgelegd. Deze auto is uitgerust me ...

Skoda Octavia. Uitneembare lamp
Afb. 138 Uitneembare lamp Afb. 139 Lamp uitnemen / lamp plaatsen De lamp kan voor het verlichten van de bagageruimte of als draagbare lamp worden gebruikt. De lamp is voorzien van magnete ...

Modellen: