Volvo V40: Adaptieve cruisecontrol - File-assistent - Bestuurdersondersteuning - Volvo V40 - InstructieboekjeVolvo V40: Adaptieve cruisecontrol - File-assistent

Volvo V40 / Volvo V40 - Instructieboekje / Bestuurdersondersteuning / Adaptieve cruisecontrol - File-assistent

De file-assistent is een aanvulling op de adaptieve cruisecontrol die ook bij snelheden lager dan 30 km/h (20 mph) werkt.

Bij auto's met een automatische versnellingsbak is de adaptieve cruisecontrol aangevuld met de functie File-assistent (ook wel "Queue Assist" genoemd).

De file-assistent biedt de volgende functies:

Let erop dat 30 km/h (20 mph) de minimumsnelheid is waarop de adaptieve cruisecontrol in te stellen is – ook al kan de cruisecontrol een voorligger volgen tot aan stilstand, is het kiezen/ opslaan van een lagere snelheid niet mogelijk.

Lees meer over hoe u de snelheid regelt  en verschillende tijdsverschillen ten opzicht van voorliggers  instelt.

Groter snelheidsinterval

N.B. Om de cruisecontrol te kunnen activeren moet u het bestuurdersportier hebben gesloten en de veiligheidsgordel hebben omgedaan.

Met een automatische versnellingsbak kan de adaptieve cruisecontrol een voorligger volgen met een snelheid tot 200 km/h 125 mph).

N.B. Om de cruisecontrol te kunnen activeren bij een snelheid lager dan 30 km/h (20 mph) mag er binnen redelijke afstand geen voorligger te bekennen zijn.

Na korte stops tot zo'n 3 seconden tijdens filerijden of voor verkeerslichten rijdt de auto automatisch verder. Duurt het langer voordat een voorligger weer gaat rijden, dan wordt de cruisecontrol stand-by  gezet met automatische remfunctie.

U dient deze vervolgens op een van de volgende manieren opnieuw te activeren:

...of...

N.B. De File-assistent kan de auto maximaal 4 minuten stilhouden - daarna lossen de remmen.

Voor meer informatie, zie het kopje ‘Deactivering automatische rem bij stilstand’.

Van doelvoertuig veranderen

Van doelvoertuig veranderen
Als het actuele doelvoertuig plotseling afslaat, kan het gebeuren dat een stilstaande voorligger het nieuwe doelvoertuig wordt.

Wanneer de adaptieve cruisecontrol een rijdende voorligger volgt bij snelheden lager dan 30 km/h (20 mph), van doelvoertuig verandert en vervolgens een stilstaand voertuig volgt, zal de cruisecontrol het stilstaande voertuig negeren.

WAARSCHUWING Wanneer de adaptieve cruisecontrol een rijdende voorligger volgt bij snelheden hoger dan 30 km/h (20 mph), van doelvoertuig verandert en vervolgens een stilstaand voertuig volgt, zal de adaptieve cruisecontrol het stilstaande voertuig negeren en de opgeslagen snelheid aanhouden.

  • U dient dan zelf in te grijpen en te remmen.

Automatische stand-bystand bij wijziging van doelvoertuig

De adaptieve cruisecontrol wordt uitgeschakeld en stand-by gezet:

Annulering automatisch remmen bij stilstand

In de volgende situaties onderbreekt de fileassistent automatisch remmen bij stilstand:

Dat betekent dat de remmen worden gelost en de auto begint te rollen – u moet daarom ingrijpen en zelf remmen om de auto op zijn plaats te houden.

BELANGRIJK De file-assistent kan de auto maximaal 4 minuten stilstaand houden - daarna lossen de remmen.

U wordt hierop in meerdere stappen met een toenemende intensiteit attent gemaakt:

  1. Akoestisch alarm (belsignaal) en een displaymelding.
  2. Er komt een knipperend waarschuwingslampje in de voorruit bij.
  3. Er komt ‘hakkend’ remmen bij.

Voor meer informatie over symbolen, meldingen en hun betekenis, zie het onderdeel Symbolen en displaymeldingen .

De File-assistent lost de rem en staat ook in deze situaties stand-by:

Gerelateerde informatie

Adaptieve cruisecontrol - een ander voertuig inhalen

De ACC kan tevens helpen tijdens het inhalen. Als de auto een ander voertuig volgt en u met de richtingaanwijzer15 aangeeft te willen inhalen, helpt de adaptieve cruisecontrol door de auto kort t ...

Adaptieve cruisecontrol - van cruisecontrol-functie wisselen

Wisselen van ACC naar CC Op het instrumentenpaneel geeft een symbool aan welke cruisecontrol actief is: CC Cruise Control ACC Adaptive Cruise Control Cruisecontrol ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Werking
Afb. 267 Systeemtoets De systeemondersteuning vindt op de volgende manier plaats. Tijdens het zoeken naar een parkeerruimte wordt de parkeerruimtegrootte gemeten en geanalyseerd. Op het d ...

Renault Megane. Achterbank
  Rugleuningen handmatig neerklappen Schuif de voorstoelen voldoende naar voren. Zet de hoofdsteunen aan de zijkant in de hoogste stand en laat de centrale hoofdsteun zoveel mogelijk zakke ...

Modellen: