Skoda Octavia: Inleiding voor het onderwerp - Veiligheidsgordels gebruiken - Veiligheidsgordels - Veiligheid - Skoda Octavia - InstructieboekjeSkoda Octavia: Inleiding voor het onderwerp

Correct omgegespte veiligheidsgordels bieden een goede bescherming bij ongelukken.

Ze verkleinen het risico op lichamelijk letsel aanzienlijk en vergroten de kans een zwaar ongeval te overleven.

De gordels reduceren de bewegingsenergie aanzienlijk. Verder voorkomen ze ongecontroleerde bewegingen die zwaar letsel tot gevolg kunnen hebben.

Bij het vervoeren van kinderen de volgende aanwijzingen in acht nemen, Veilig vervoer van kinderen.

ATTENTIE

 • Vóór elke rit de veiligheidsgordel correct omgespen! Dat geldt ook voor andere passagiers - er bestaat gevaar voor verwondingen!
 • De maximale beschermende werking van de veiligheidsgordels wordt alleen bij een correcte zithouding bereikt, Juiste en veilige zithouding.
 • De leuningen mogen niet te ver naar achteren staan, omdat anders de werking van de veiligheidsgordel teniet kan worden gedaan.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor het bedienen van de veiligheidsgordels

 • De gordel mag niet zijn vastgeklemd, zijn verdraaid of langs scherpe randen schuren.
 • Let erop dat de veiligheidsgordel bij het sluiten van het portier niet wordt ingeklemd.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor het juiste gebruik van de veiligheidsgordels

 • De hoogte van de veiligheidsgordel zo instellen, dat de schoudergordel ongeveer over het midden van de schouder - maar in geen geval langs de hals - loopt.
 • Met een veiligheidsgordel mogen nooit twee personen (ook geen kinderen) worden vastgegespt.
 • De slotgesp mag alleen in het bij de betreffende zitting behorende slotdeel worden gestoken. Het verkeerd omdoen van de veiligheidsgordel beinvloedt de beschermende werking hiervan en de kans op letsel neemt toe.
 • Veel lagen kleding en ook losse kleding (bv. een mantel over een colbert) belemmeren het correct aanliggen en de werking van de veiligheidsgordels.
 • an de gordel geen clips of vergelijkbare voorwerpen bevestigen - hierdoor kan de werking van de gordeloprolautomaat worden beperkt.
 • De veiligheidsgordels voor de zitplaatsen achterin kunnen alleen goed functioneren als de achterbankleuning correct is vergrendeld.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor het onderhoud van de veiligheidsgordels

 • De gordelband moet schoon worden gehouden. Een vervuilde veiligheidsgordel kan de werking van de veiligheidsgordel negatief beïnvloeden .
 • De veiligheidsgordels mogen niet worden uitgebouwd en op geen enkele manier worden gewijzigd. Nooit proberen om de veiligheidsgordels zelf te repareren.
 • De staat van de veiligheidsgordels regelmatig controleren. Indien een beschadiging aan een van de onderdelen van het veiligheidsgordelsysteem (bv. de gordelband, de gordelverbindingen, de oprolautomaat, het gordelslot) wordt vastgesteld, moet de betreffende veiligheidsgordel direct door een specialist worden vervangen.
 • Veiligheidsgordels die tijdens een ongeval zijn belast door een specialist laten vervangen. Ook de verankeringen van de veiligheidsgordels controleren.

Veiligheidsgordels gebruiken

...

Goed verloop van gordelband

Afb. 16 Verloop van de gordelband van de schouder- en heupgordel / gordelverloop bij zwangere vrouwen Afb. 17 Gordelhoogteverstelling voor de voorstoelen Voor de optimale beschermende we ...

Zie ook:

Mazda 6. Anti-diefstal beveiligingssysteem (Met inbraaksensor)
Als het anti-diefstal beveiligingssysteem bespeurt dat iemand op een onjuiste wijze toegang probeert te krijgen tot de auto of als de inbraaksensor beweging binnen in de auto bespeurt, hetgeen tot ...

Volvo V40. Instrumentenpaneel - betekenis controlesymbolen
De controlesymbolen attenderen u erop dat de bijbehorende functies ingeschakeld zijn, de desbetreffende systemen actief zijn of dat er storingen of gebreken zijn opgetreden. Controlesymbolen ...

Modellen: