Seat Leon: Functies van de stoelen - Stoelen en hoofdsteunen - Bedienen - Seat Leon - InstructieboekjeSeat Leon: Functies van de stoelen

Inleiding

ATTENTIE

Een verkeerd gebruik van de stoelfuncties kan ernstig letsel veroorzaken.

 •  Neem vóór het rijden de juiste zithouding aan en blijf tijdens het rijden zo zitten. Dit geldt ook voor de andere inzittenden.
 •  Houd handen, vingers, voeten en andere lichaamsdelen steeds verwijderd van de werkings- en afstelradius van de stoelen.

Stoelverwarming

Stoelen en hoofdsteunen

Afb. 151 In de middenconsole: schakelaars voor stoelverwarming voor de voorstoelen.

De zittingen kunnen elektrisch verwarmd worden indien het contact is ingeschakeld. In een aantal uitvoeringen wordt ook de rugleuning verwarmd.

In de volgende gevallen kan de stoelverwarming niet worden ingeschakeld:

Activeren

Toets of indrukken. De stoelverwarming staat aan op de maximale stand.

Verwarmingscapaciteit instellen

Druk verschillende malen op de toets of , tot de gewenste intensiteit is ingesteld.

Uitschakelen

Druk op de toets o totdat alle indicatielampjes in de toets uitgaan.

ATTENTIE

Personen waarvan de gewaarwording van pijn en warmte beïnvloed is door inname van bepaalde medicijnen, verlamming of chronische ziekte (bijv. diabetes), lopen het risico op brandwonden aan de rug, het zitvlak en de benen door het gebruik van de stoelverwarming, wat een lang herstelproces of onvolledige genezing kan inhouden. Raadpleeg een arts indien u twijfels hebt over uw eigen gezondheidstoestand.

 •  Personen met een beperkte gewaarwording van pijn en warmte mogen de stoelverwarming nooit gebruiken.

 

ATTENTIE

Als de bekleding van de zitting vochtig is, kan dat de werking van de stoelverwarming negatief beïnvloeden en het risico op brandwonden verhogen.

 •  Controleer of het zitvlak droog is voordat u de stoelverwarming gebruikt.
 •  Ga niet met natte of vochtige kleding op de stoel zitten.
 • Leg geen natte of vochtige voorwerpen op de stoel en hang deze ook niet daaraan.
 •  Mors geen vloeistoffen over de stoel.

 

VOORZICHTIG

 • Om de verwarmingselementen van de stoelverwarming niet te beschadigen, mag u nooit op de stoelen knielen noch geconcentreerde druk uitoefenen op een enkel punt van de zitting of rugleuning.
 • Vloeistoffen, scherpe voorwerpen en isolerende materialen (bijv. een stoelhoes of een kinderzitje) op de stoel kunnen de stoelverwarming beschadigen.
 • Indien u een geur waarneemt, dient u de stoelverwarming onmiddellijk uit te schakelen en te laten herstellen in een gespecialiseerde werkplaats.

 

Milieu-aanwijzing Gebruik de stoelverwarming niet langer dan strikt nodig. Anders wordt onnodig veel brandstof verbruikt.

Middenarmsteun voorin

De middenarmleuning kan in verschillende richtingen worden ingesteld.

Verstellen van de middenarmleuning

De armleuning kan naar voren of naar achteren worden verschoven.

Rugleuning van de bijrijdersstoel naar voren klappen*

Stoelen en hoofdsteunen

Afb. 152 Bijrijdersstoel: hendel om de leuning neer te klappen.

De bijrijdersstoel kan worden neergeklapt om de laadzone van de bagageruimte te vergroten.

ATTENTIE Wanneer de rugleuning van de bijrijder neergeklapt is, mag deze plaats niet ingenomen worden door een passagier.

Rugleuning achterstoel neer- en terugklappen

Stoelen en hoofdsteunen

Afb. 153 Sluiting om de veiligheidsgordel in vast te gespen.

Stoelen en hoofdsteunen

Afb. 154 Ontgrendelingshendel van de rugleuning.

De rugleuningen kunnen afzonderlijk of samen naar voren worden geklapt.

Rugleuning naar voren klappen

Rugleuning rechtop zetten

ATTENTIE Belangrijke informatie, tips, adviezen en waarschuwingen die u in het belang van uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw passagiers moet lezen en in acht nemen, vindt u in het hoofdstuk Veilig rijden .

 

ATTENTIE

 •  Om een goede werking van de middelste veiligheidsgordel te garanderen, moet de rugleuning goed zijn vastgeklikt.
 •  Op die manier kunnen tijdens bruuske remmanoeuvres ook geen voorwerpen uit de bagageruimte naar voren glijden.

 

VOORZICHTIG

 • Bij neergeklapte rugleuningen kunnen de achterste hoofdsteunen beschadigd raken als de voorstoelen naar achteren worden verschoven.
 • Gesp de veiligheidsgordels aan de zijkant vast in de sluiting van de bekleding tijdens het naar voren en terugklappen van de rugleuning.

  Op die manier kunnen we niet beschadigd raken doordat ze gekneld worden in het rugleuningslot.

Rugleuning achterstoel neer- en terugklappen

Stoelen en hoofdsteunen

Afb. 155 In de rugleuning van de achterbank: ontgrendelingsknop 1 ; rode markering 2 .

Stoelen en hoofdsteunen

Afb. 156 In de bagageruimte: hendels voor de ontgrendeling op afstand van de linkerzijde 1 en rechterzijde 2 van de achterste rugleuning.

De rugleuning van de achterbank is verdeeld en elk deel kan afzonderlijk worden neergeklapt om de bagageruimte te vergroten.

Wanneer de rugleuning van de achterbank neergeklapt is, mag niemand reizen op de overeenstemmende plaatsen (ook geen kind).

De rugleuning van de achterbank met de ontgrendelingsknop neerklappen

De rugleuning van de achterbank met de ontgrendelingshendel op afstand neerklappen

De achterste rugleuning is ontgrendeld wanneer een rood merkteken op knop afb. 155 2 te zien is.

Rugleuning van achterbank omhoogklappen

ATTENTIE

Indien de rugleuning van de achterbank ongecontroleerd of zonder aandacht te schenken wordt neergeklapt of teruggeklapt, kunnen zware verwondingen ontstaan.

 •  De rugleuning van de achterbank nooit neer- of terugklappen tijdens het rijden.
 •  Zorg dat bij het terugklappen van de rugleuning van de achterbank de veiligheidsgordel niet wordt geklemd of beschadigd.
 •  Houd bij het neer- en terugklappen van de rugleuning van de achterbank altijd de handen, vingers, voeten en andere lichaamsdelen buiten de baan hiervan.
 •  Opdat de veiligheidsgordels van de achterbank de nodige bescherming zouden bieden, moeten alle delen van de achterbank altijd correct vastgeklikt zijn. Dit is bijzonder belangrijk in het geval van de middelste zitplaats achteraan. Indien een persoon plaatsgenomen heeft op een zitplaats waarvan de rugleuning niet goed vastgeklikt is, zal deze persoon samen met de rugleuning naar voren geslingerd worden bij plots remmen, een bruusk manoeuvre of een ongeval.
 • Een rood merkteken op de knop 2 geeft aan dat de achterste rugleuning niet goed is vastgeklikt. Altijd controleren dat het rode merkteken niet zichtbaar is wanneer de rugleuning zich in verticale stand bevindt.
 •  Wanneer de rugleuning van de achterbank neergeklapt of niet goed vastgeklikt is, mag niemand reizen op de overeenstemmende plaatsen (ook geen kind).

 

VOORZICHTIG

Indien de rugleuning van de achterbank ongecontroleerd of zonder aandacht te schenken wordt neergeklapt of teruggeklapt, kan zware schade ontstaan aan de wagen en aan andere voorwerpen.

 •  Voordat de rugleuning van de achterbank neergeklapt wordt, altijd de voorste stoelen verstellen zodat noch de hoofdsteunen noch de vulling van de achterste rugleuning de stoelen raken.

Stoelen en hoofdsteunen verstellen

Stoelen handmatig verstellen ATTENTIE Belangrijke informatie, tips, adviezen en waarschuwingen die u in het belang van uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw passagiers moet lezen ...

Vervoeren en praktische uitrustingen

...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. Motorolie
Algemene aanwijzingen Bij de omgang met motorolie de belangrijke veiligheidsaanwijzingen over bedrijfsstoffen in acht nemen . Voor de functie en levensduur van een mot ...

Hyundai Ioniq Electric. Elektronische stabiliteitsregeling (ESC)
De elektronische stabiliteitsregeling (ESC) helpt om de stabiliteit van de auto in bochten te verbeteren. De ESC controleert in welke richting u stuurt en in welke richting de auto daadwerkel ...

Modellen: