Mazda 6: Schakelstanden - Automatische transmissie - Tijdens het rijden - Mazda 6 - Instructieboekje (2017)Mazda 6: Schakelstanden

P (parkeren)

In stand P is de transmissie geblokkeerd waardoor wordt voorkomen dat de voorwielen kunnen draaien.

WAARSCHUWING

Zet de keuzehendel altijd in stand P en trek de handrem aan: Het is gevaarlijk wanneer u enkel de keuzehendel in stand P zet om de auto geparkeerd te houden zonder de handrem te gebruiken. Als stand P ontgrendeld raakt, kan de auto gaan rollen hetgeen tot ongelukken kan leiden.

 

OPGELET
  • De transmissie kan beschadigd raken wanneer u de stand P (parkeren), N (neutraal) of R (achteruit) inschakelt terwijl de auto in beweging is.
  • Overschakelen in een van de vooruit versnellingen of in de achteruit wanneer de motor sneller draait dan stationair, kan beschadiging van de transmissie tot gevolg hebben.

R (achteruit)

In stand R kan er met de auto uitsluitend achteruit gereden worden. Breng de auto altijd eerst volledig tot stilstand, alvorens naar of vanuit stand R (achteruit) over te schakelen, behalve onder buitengewone omstandigheden zoals beschreven onder "Op eigen kracht lostrekken van de auto"

OPMERKING

(Met parkeersensorsysteem) Wanneer het contact op ON staat en de keuzehendel in de stand R wordt gezet, wordt het parkeersensorsysteem geactiveerd en klinkt er een zoemtoon.

N (neutraal)

De wielen en de transmissie zijn in deze stand niet geblokkeerd. Als de handrem of de voetrem niet wordt gebruikt, kan de auto zelfs op een geringe helling gemakkelijk gaan rollen.

WAARSCHUWING

Nooit vanuit N of P naar een van de versnellingen overschakelen wanneer het motortoerental hoger is dan stationair: Het overschakelen vanuit N of P naar een van de versnellingen is gevaarlijk wanneer het motortoerental hoger is dan stationair. Indien dit gedaan wordt, kan de auto plotseling in beweging komen, hetgeen tot een ongeluk of ernstig letsel kan leiden.

Tijdens het rijden niet overschakelen naar N: Het overschakelen naar N tijdens het rijden is gevaarlijk. Bij het verminderen van snelheid kan niet op de motor worden afgeremd, hetgeen tot een ongeluk of ernstig letsel kan leiden.

 

OPGELET Tijdens het rijden niet overschakelen naar N. Dit kan beschadiging van de transmissie veroorzaken.

 

OPMERKING Trek de handrem aan of trap het rempedaal in alvorens de keuzehendel vanuit N te verplaatsen om te voorkomen dat de auto onverwachts in beweging komt.

D (drive)

D is de normale rijpositie. Vanuit stilstand zal de transmissie automatisch achtereenvolgens door 6-versnellingen schakelen.

M (Handbediende overschakeling)

M is de stand voor handbediende overschakeling. De versnellingen kunnen op- of teruggeschakeld worden door het bedienen van de keuzehendel. Zie Modus voor Handbediende overschakeling

Schakelstandindicatie

Automatische transmissieDe stand van de keuzehendel wordt aangegeven wanneer het contact op ON wordt gezet.

Versnellingspositie-indicatie

In de handbediende overschakelfunctie gaat de "M" van de schakelstandindicatie branden en wordt het nummer van de gekozen versnelling getoond.

Actieve Aangepaste Overschakeling (AAS)

Met de Actieve Aangepaste Overschakeling (AAS) worden de overschakelpunten van de transmissie automatisch geregeld en optimaal aangepast aan de rijomstandigheden en het rijgedrag van de bestuurder.

Dit verbetert het rijcomfort. Het is mogelijk dat de transmissie naar de AAS modus overschakelt bij het op- en afrijden van hellingen, het maken van bochten, het rijden op grote hoogte, of het snel intrappen van het gaspedaal terwijl de keuzehendel in de stand D staat. Afhankelijk van de weg- en rijomstandigheden/besturing van de auto, bestaat de kans dat het overschakelen vertraagd of niet plaatsvindt. Dit duidt echter niet op een probleem omdat de AAS modus de optimale schakelstand zal aanhouden.

Schakelblokkeersysteem

Het schakelblokkeersysteem voorkomt dat u vanuit stand P kunt overschakelen tenzij u het rempedaal indrukt. Overschakelen vanuit P: 1. Houd het rempedaal ingedrukt. 2. Start de motor. 3. H ...

Modus voor handbediende overschakeling

De modus voor handbediende overschakeling geeft u het gevoel met een auto met handgeschakelde versnellingsbak te rijden doordat u de keuzehendel handmatig kunt bedienen. Dit maakt dat u het motor ...

Zie ook:

Mercedes-Benz C-Klasse. Bandenspanning wordt niet bereikt
Als na tien minuten de bandenspanning van 200 kPa ( 2,0 bar , 29 psi ) niet wordt bereikt: - De bandenvulcompressor uitschakelen. - ...

Mazda 6. Aanbevolen olie
Voor het behouden van de onderhoudsinterval en ter bescherming van de motor tegen beschadiging door slechte smering, is het van vitaal belang gebruik te maken van motorolie met de juiste specifica ...

Modellen: