Mazda 6: Koplampregelsysteem (HBC) - i-ACTIVSENSE - Tijdens het rijden - Mazda 6 - Instructieboekje (2017)Mazda 6: Koplampregelsysteem (HBC)

Het koplampregelsysteem (HBC) bepaalt met behulp van de vooruitrijcamera (FSC) de omstandigheden aan de voorzijde van de auto bij het rijden in het donker en schakelt het licht van de koplampen automatisch over tussen grootlicht en dimlicht.

Bij het rijden met een snelheid van ongeveer 30 km/h of meer, worden de koplampen op grootlicht ingesteld wanneer er geen voertuigen vóór u rijden of geen tegenliggers naderen.

Het systeem schakelt in de volgende gevallen de koplampen over op dimlicht:

i-ACTIVSENSE

Het waarschuwingslampje gaat branden als het systeem defect is.

OPGELET
 • De hoogte van de auto niet afstellen, de koplampeenheden niet wijzigen en de camera niet verwijderen, anders zal het systeem niet normaal functioneren.
 • Vertrouw niet uitsluitend en alleen op het koplampregelsysteem (HBC) en rijd met voldoende aandacht voor de veiligheid. Schakel de koplampen indien nodig handmatig over tussen grootlicht en dimlicht.

 

OPMERKING

Het moment waarbij het systeem de koplampen overschakelt verandert onder de volgende omstandigheden. Als het systeem de koplampen niet juist overschakelt, handmatig tussen grootlicht en dimlicht overschakelen, overeenkomstig het zicht en de verkeersomstandigheden.

 • Wanneer er lichtbronnen in het gebied zijn, zoals straatlantaarns, verlichte aanwijsborden en verkeerslichten.
 • Wanneer er lichtweerkaatsende voorwerpen in de omgeving zijn, zoals lichtweerkaatsende platen en borden.
 • Wanneer het zicht verminderd is tijdens regen, sneeuw of mist.
 • Bij het rijden op wegen met scherpe bochten of in heuvelachtig gebied.
 • Wanneer de koplampen/achterlichten van voertuigen vóór u of op de tegenovergestelde rijbaan niet duidelijk zichtbaar of onverlicht zijn.
 • Wanneer het voldoende donker is, zoals bij zonsopgang of schemering.
 • Wanneer de bagageruimte beladen is met zware voorwerpen of de achterpassagierszittingen bezet zijn.
 • Wanneer het zicht verminderd is doordat spatwater van de banden van een voertuig vóór u op uw voorruit terechtkomt.

Gebruik van het systeem

Het koplampregelsysteem (HBC) schakelt het licht van de koplampen automatisch over tussen grootlicht en dimlicht nadat het contact op ON is gezet en de koplampschakelaar in de stand AUTO en grootlicht staat.

Het koplampregelsysteem (HBC) bepaalt dat het buiten donker is op basis van de helderheid van de omgeving. Tegelijkertijd gaat het koplampregelsysteem (HBC) indicatielampje (groen) in de instrumentengroep branden.

OPMERKING
 • Bij een rijsnelheid van ongeveer 30 km/h of meer, worden de koplampen automatisch op grootlicht ingesteld wanneer er geen voertuigen vóór u rijden of geen tegenliggers naderen.

  Wanneer de rijsnelheid minder dan ongeveer 20 km/h is, schakelt het koplampregelsysteem (HBC) de koplampen over op dimlicht.

 • Het is mogelijk dat bij het maken van een bocht het dimlicht niet naar grootlicht overschakelt.
 • De werking van het koplampregelsysteem (HBC) kan uitgeschakeld worden.

Handmatig overschakelen

Overschakelen naar dimlicht

Zet de hendel in de stand voor dimlicht.

Het indicatielampje (groen) van het koplampregelsysteem (HBC) gaat uit.

Overschakelen naar grootlicht

Draai de koplampschakelaar naar de stand .

Het indicatielampje (groen) van het koplampregelsysteem (HBC) gaat uit en het gaat branden.

Aanpasbaar voorverlichtingssysteem (AFS)

Het aanpasbaar voorverlichtingssysteem (AFS) stelt de lichtbundels van de koplampen automatisch naar links of rechts af in samenhang met de bediening van het stuurwiel nadat de koplampen zijn ing ...

Adaptieve LED koplampen (ALH)

De adaptieve LED koplampen (ALH) zijn een systeem dat gebruik maakt van de vooruitrijcamera (FSC) om tijdens het rijden in het donker de situatie van een voorliggend voertuig of van een voertuig d ...

Zie ook:

Skoda Octavia. Navigatiemeldingen
In het hoofdmenu Navigatie de functietoets → Navigatiemeldingen aantippen. ■ Volume - Volume-instelling van de navigatiemeldingen ■ Entertainment vol. lager (navigatie) - Instelling van de v ...

Renault Megane. Bedieningsorganen rechts stuur
De aanwezigheid van de hierna beschreven uitrusting IS AFHANKELIJK VAN DE UITVOERING VAN DE AUTO EN VAN HET LAND. Ventilatierooster Ontwasemingssleuf Passagiersstoel Airbag Schakelaars ...

Modellen: