Hyundai Ioniq Electric: Plaatsen van een kinderzitje (CRS) - Kinderzitjes (CRS) - Veiligheidssysteem van uw auto - Hyundai Ioniq Electric - InstructieboekjeHyundai Ioniq Electric: Plaatsen van een kinderzitje (CRS)

WAARSCHUWING
Doe altijd het volgende voordat u een kinderzitje plaatst: Lees altijd de aanwijzingen die door de fabrikant van het kinderzitje zijn opgesteld en volg deze aanwijzingen op.

Het niet opvolgen van deze waarschuwingen en aanwijzingen kan de kans op ERNSTIG LETSEL bij een ongeval vergroten.

 

WAARSCHUWING
Wanneer de hoofdsteun een juiste plaatsing van het kinderzitje hindert, verstel of verwijder dan de hoofdsteun van de desbetreffende stoel.

Nadat u een goede kinderzitje heb gekozen voor uw kind en gecontroleerd hebt dat het kinderzitje goed past goed op de zitplaats, moeten deze drie stappen gevolgd worden voor een juiste installatie:

OPMERKING
In een afgesloten auto kan een kinderzitje erg warm worden.

Controleer om brandwonden te voorkomen het oppervlak van het zitje en de gordelsluitingen voordat u uw kind in het kinderzitje zet.

ISOFIX-bevestigingspunten en Top Tether-bevestigingspunt (ISOFIX-bevestigingssysteem) voor kinderzitjes

Het kinderzitje wordt tijdens het rijden en bij een ongeval vastgehouden door het ISOFIX-systeem. Dit systeem is ontworpen om het plaatsen van een kinderzitje te vergemakkelijken en de kans op het onjuist plaatsen van het zitje te verkleinen. Het ISOFIX-systeem gebruikt bevestigingspunten in de auto en op het kinderzitje. Het ISOFIX-systeem maakt het gebruik van veiligheidsgordels voor het vastzetten van een kinderzitje op de achterstoelen overbodig.

De ISOFIX-bevestigingspunten bestaan uit metalen staven die in de auto zijn geïntegreerd. Elke zitplaats met het ISOFIX-systeem heeft twee onderste bevestigingspunten waaraan een ISOFIX-kinderzitje kan worden vastgezet.

Om het ISOFIX-systeem van uw auto te kunnen gebruiken moet u over een kinderzitje met ISOFIXbevestigingspunten beschikken.

Aanwijzingen voor de bevestiging van het kinderzitje aan de ISOFIXbevestigingspunten worden door de fabrikant van het kinderzitje geleverd.

ISOFIX-bevestigingspunten en Top Tether-bevestigingspunt (ISOFIX-bevestigingssysteem) voor kinderzitjes

De ISOFIX-bevestigingspunten zijn aangebracht op de buitenste zitplaatsen links en rechts achter. De plaats hiervan wordt in de afbeelding aangegeven.

WAARSCHUWING
Probeer geen ISOFIX-kinderzitje te plaatsen op de middelste zitplaats achter. Deze zitplaats is niet voorzien van de ISOFIXbevestigingspunten.

Als u de bevestigingspunten van de buitenste zitplaatsen gebruikt om een kinderzitje op de middelste zitplaats te monteren, kunnen deze bevestigingspunten beschadigd raken.

ISOFIX-bevestigingspunten en Top Tether-bevestigingspunt (ISOFIX-bevestigingssysteem) voor kinderzitjes

De ISOFIX-bevestigingspunten bevinden zich tussen de rugleuning en de zitting van de buitenste zitplaatsen links en rechts achter, zoals aangegeven door de symbolen .

Vastzetten van een kinderzitje met het ISOFIX-bevestigingssysteem

Plaats een ISOFIX-kinderzitje op de volgende wijze op een van de buitenste zitplaatsen achter:

 1. Leg de gordelsluiting opzij, uit de buurt van de ISOFIXbevestigingspunten.
 2. Haal andere voorwerpen uit de buurt van de bevestigingspunten zodat niets een correcte verbinding tussen het kinderzitje en de ISOFIX-bevestigingspunten in de weg staat.
 3. Plaats het kinderzitje op de zitplaats van de auto en bevestig het zitje conform de aanwijzingen van de fabrikant van het zitje aan de ISOFIX-bevestigingspunten.
 4. Volg de aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje op met betrekking tot het op de juiste wijze plaatsen en vastzetten van de ISOFIX-bevestigingspunten van het zitje aan de ISOFIXbevestigingspunten van de auto.
WAARSCHUWING

Neem bij het gebruik van het ISOFIX-systeem altijd de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

 • Lees alle aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje met betrekking tot het plaatsen en volg deze aanwijzingen op.
 • Maak alle ongebruikte veiligheidsgordels van de achterstoelen vast in de gordelsluitingen en maak de gordel op de plaats van het kinderzitje achter het zitje vast om ervoor te zorgen dat de gordels buiten bereik van het kind blijven. Kinderen kunnen stikken als een schoudergordel om hun nek gedraaid raakt en de veiligheidsgordel wordt aangetrokken.
 • Bevestig NOOIT meer dan één kinderzitje aan één paar bevestigingspunten. Hierdoor zouden de bevestigingspunten van de auto of van het zitje speling kunnen krijgen of kunnen bezwijken.
 • Laat na een ongeval het ISOFIX-systeem altijd door uw dealer controleren. Een ongeval kan het ISOFIXsysteem beschadigen wat tot gevolg kan hebben dat het kinderzitje niet meer veilig kan worden vastgezet.

Vastzetten van een kinderzitje met behulp van het Top Tether-bevestigingssysteem

De Top Tether-bevestigingspunten voor kinderzitjes bevinden zich aan de achterzijde van de rugleuningen van de achterstoelen.

1. Voer de Top Tether-riem van het kinderzitje over de rugleuning.Volg de aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje op bij het aanbrengen van de Top Tetherriem.

Vastzetten van een kinderzitje met behulp van het Top Tether-bevestigingssysteem

2. Bevestig de Top Tether-riem aan het Top Tether-bevestigingspunt en trek de riem vervolgens conform de aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje aan om het zitje stevig op de stoel vast te zetten.

Vastzetten van een kinderzitje met behulp van het Top Tether-bevestigingssysteem

WAARSCHUWING

Neem bij het aanbrengen van de Top Tether-riem altijd de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

 • Lees alle aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje met betrekking tot het plaatsen en volg deze aanwijzingen op.
 • Bevestig NOOIT meer dan één kinderzitje aan één Top Tether ISOFIX-bevestigingspunt.

  Hierdoor zouden de bevestigingspunten van de auto of van het zitje speling kunnen krijgen of kunnen bezwijken.

 • Bevestig de Top Tether-riem uitsluitend aan het juiste Top Tether-bevestigingspunt. Als de riem aan een ander onderdeel wordt bevestigd, werkt hij mogelijk niet correct.
 • De bevestigingspunten zijn alleen berekend op de belasting die erop wordt uitgeoefend door een juist gemonteerd kinderzitje.

  Ze mogen in geen geval worden gebruikt voor de bevestiging van veiligheidsgordels voor volwassenen of voor de bevestiging van andere voorwerpen in de au

Geschiktheid voor elke stoelpositie voor de ISOFIX-kinderzitjes overeenkomstig de ECE-voorschriften

Geschiktheid voor elke stoelpositie voor de ISOFIX-kinderzitjes overeenkomstig de ECE-voorschriften

IUF : Geschikt voor universele ISOFIX-kinderzitjes waarbij het kind met het gezicht naar voren gericht zit, goedgekeurd voor gebruik in deze gewichtsgroep.
IL : Geschikt voor de in de lijst vermelde specifieke ISOFIX-kinderzitjes. Deze ISOFIX-kinderzitjes behoren tot de categorie “voertuigspecifiek”, “beperkt” of “semi-universeel”.
X : ISOFIX-bevestigingspunt niet geschikt voor ISOFIX-kinderzitjes in deze gewichtsgroep en/of deze lengteklasse.

Vastzetten van een kinderzitje met een driepuntsgordel

Als het ISOFIX-bevestigingssysteem niet wordt gebruikt, moet een kinderzitje altijd met het heupgedeelte van een driepuntsgordel worden vastgezet op een achterstoel.

Vastzetten van een kinderzitje met een driepuntsgordel

Plaatsen van een kinderzitje met een driepuntsgordel

Volg voor het plaatsen van een kinderzitje op een achterstoel de volgende stappen:

1. Plaats het kinderzitje op een achterstoel en laat de driepuntsgordel om of door het zitje lopen, conform de aanwijzingen van de fabrikant van het zitje.

Zorg ervoor dat de gordel niet verdraaid zit.

Informatie Raadpleeg ook "Middelste driepuntsgordel achter" in dit hoofdstuk als de middelste gordel achter wordt gebruikt.

Vastzetten van een kinderzitje met een driepuntsgordel

2. Zet de gesp vast in de gordelsluiting. Controleer of een klikkend geluid hoorbaar is.

Informatie Plaats de ontgrendelknop zo dat deze in geval van nood gemakkelijk bereikbaar is.

Vastzetten van een kinderzitje met een driepuntsgordel

3. Beperk zo veel mogelijk de speling van de gordel door tegen het kinderzitje te drukken terwijl u de schoudergordel door de blokkeerautomaat laat oprollen.
4. Beweeg het kinderzitje naar voren en achteren om te controleren of de gordel het zitje stevig op zijn plaats houdt.

Wanneer de fabrikant van het kinderzitje het gebruik van een Top Tether-bevestigingspunt adviseert in combinatie met de driepuntsgordel, ga dan naar pagina 2-43.

Druk de ontgrendelknop op de gordelsluiting in, haal de driepuntsgordel uit het kinderzitje en laat de gordel volledig oprollen als u het kinderzitje wilt verwijderen.

Geschiktheid voor elke stoelpositie voor de universele kinderzitjes met gordel overeenkomstig de ECE-voorschriften

Geschiktheid voor elke stoelpositie voor de universele kinderzitjes met gordel overeenkomstig de ECE-voorschriften

U : Geschikt voor de categorie "universele" kinderzitjes, goedgekeurd voor gebruik in deze gewichtsgroep.
U* : Geschikt voor de categorie "universele" kinderzitjes, goedgekeurd voor gebruik in deze gewichtsgroep. (Als de voorpassagiersstoel niet in hoogte verstelbaar is, moet u de rugleuning zo rechtop mogelijk zetten. Deze stap is nodig om het kinderzitje goed op zijn plaats te houden.)
❈ Hoogteverstelling op de voorpassagiersstoel is een optie.
UF : Geschikt voor de categorie "universele" zitjes waarbij het kind met het gezicht naar voren gericht zit, goedgekeurd voor gebruik in deze gewichtsgroep.
L : Geschikt voor de in de lijst vermelde specifieke kinderzitjes. Deze kinderzitjes behoren tot de categorie “voertuigspecifiek”, “beperkt” of “semi-universeel”.
B : Geïntegreerd kinderzitje goedgekeurd voor deze gewichtsgroep.
X : Stoelpositie niet geschikt voor deze kinderen in deze gewichtsgroep.

i-Size kinderzitjes overeenkomstig de ECE-voorschriften

i-Size kinderzitjes overeenkomstig de ECE-voorschriften

i-U : Geschikt voor i-Size “universele” kinderzitjes waarbij het kind met het gezicht naar voren of naar achteren gericht zit.
i-UF : Alleen geschikt voor i-Size “universele” kinderzitjes waarbij het kind met het gezicht naar voren gericht zit.
X : Stoelpositie niet geschikt voor i-Size kinderzitjes.

Aanbevolen kinderzitjes

Aanbevolen kinderzitjes

CRS-fabrikantinformatie
Maxi Cosi Cabriofix & Familyfix
Britax Römmer

Kiezen van een kinderzitje (CRS)

Doe bij het kiezen van een kinderzitje altijd het volgende: Controleer of het kinderzitje is voorzien van een label waarop staat dat het desbetreffende zitje wettelijk goedgekeurd is. Een k ...

Airbag - aanvullend veiligheidssysteem

Het werkelijke aantal airbags kan afwijken van de afbeelding. Bestuurdersairbag Voorpassagiersairbag Zijairbag Curtain airbag Knie-airbag ON/OFF-schakelaar voorpassagiersairbag (indi ...

Zie ook:

Hyundai Ioniq Electric. ECO Guide
De ECO Guide toont het energieverbruik van de auto en de laad/ontlaadstatus van het regeneratieve remsysteem. POWER : Hier wordt het energieverbruik van de auto weergegeven bij het heuvelop ...

Mercedes-Benz C-Klasse. Instellingen opslaan
Met de geheugenfunctie kunnen drie verschillende instellingen worden opgeslagen, bijvoorbeeld voor verschillende personen. Op één geheugenpositie worden de volgende instellingen opgeslagen ...

Modellen: